(StudentTorget.no):
Det nærmer seg påske med stormskritt, mange har kanskje alt begynt ferien. Vurderer du å gå til anskaffelse av noen gode friluftsopplevelser? Naturen er tilgjengelig for deg, om du er erfaren turgåer eller ny i gamet. StudentTorget har snakket med Sondre Bech Sponberg, som jobber på XXL, og har gode tips til friluftsliv. Enkelte av tipsene er sesongbetont, og kanskje ikke aktuelt til påsketuren. De kan komme til nytte ved en senere turanledning.
Hva skal man pakke ned i sekken?
Å ha med seg riktig utstyr, kan være avgjørende for at det blir en vellykket tur. Sondre forteller at det er lurt å tilpasse pakkingen til lengden på turen.
Dagstur
På dagsturer er det ikke stort annet du trenger enn noe å tygge og drikke på. Når det gjelder klær, er det lurt å sjekke været for dagen.
– Er det fare for regn, bør du ta med regnjakke. Jeg har alltid med et sett ullundertøy, hvis det er muligheter for varierende temperaturer i løpet av dagen.
Er du også ukjent i området anbefaler Sondre å ta med kart, kompass og GPS. Eventuelt en av delene.
Overnatting
– Skal du overnatte og tenker å flytte deg over store avstander, bør du ha med enten to eller tre sett ullundertøy. Om du blir svett og må stoppe opp, blir du fort kald om du ikke har noe å bytte til, sier han.
Det samme gjelder for sokker, ta med to eller tre par med ullsokker.
– Blir sokkene skitne og illeluktende hjelper det mye å bare dynke dem i en bekk eller en dam. Når du vrir ut vannet, vil mye av svetten også forsvinne. Et godt telt, sovepose og liggeunderlag er selvfølgelig å anbefale.
Som et ekstra tips nå i koronatider, anbefaler VG å velge hengekøye eller å sove under åpen himmel, fremfor å sove i telt. Eventuelt å ha med flere telt, for å begrense smittefaren. Dette gjelder spesielt om du er på tur med folk fra ulike husstander.
Områder med snø
Hvis du skal gå i områder med mye snø, anbefaler Sondre å bruke truger eller fjellski. Valg av truger kan by på et dilemma.
– Større truger gir bedre bæreevne, men det blir også mer vekt. Personlig ville jeg brukt store truger. Du vinner mer på dette, fordi trugene i utgangspunktet ikke blir mye tyngre jo større de er, kontra den mengden energi du sparer på å holde deg flytende. Fjellski med gode feller er også veldig behagelig, sier han.
– De flyter lett, har grei gli forover, og griper godt i oppoverbakker. Er du dårlig på ski bør du gå for truger.
Et annet tips er å la være å spise snø. Dette er ingen god måte å holde seg hydrert. Sondre forteller at kroppen vil bruke mye energi på å tine opp snøen du spiser, og den vil i tillegg gjøre deg kald. Pakk heller med godt med væske i sekken.
Det er også viktig å huske solbrillene.
– Lyset blir ekstremt sterkt mot snøen, og faren for å bli snøblind er stor. Har du ikke tilgang på solbriller, bør du unngå å gå midt på sjøen eller høyfjellet under blå himmel.
Søk til skogen. Hvis din planlagte rute går over store åpne områder, bør du vente med å forlate skogen til det blir mørkere eller til det kommer skyer. Snøen kan likevel fort bli blendende, selv med overskyet vær.
Går du i fjellet og det er fare for snøskred, må du ta ekstra forholdsregler.
– Her er det viktig å ha med kart og GPS, med detaljkart installert. Les kartet og finn ut hvor du kan gå, så du ikke havner i en trang dal eller lignende, hvor snøskredfaren er stor, sier Sondre.
Ellers er det viktig med en god sovepose, en snøspade om du skal sove i snøhule, og et liggeunderlag som veier lite og isolerer godt mot kulde fra bakken.
LES OGSÅ: Derfor er hytta så viktig for oss
Er du redd for å gå deg vill?
Kart, kompass og GPS er betryggende utstyr å ha om du er redd for å gå deg vill. Ikke legg for stor tillit til kartet på mobilen.
– Mobilen er avhengig av dekning. Kontinuerlig bruk av kart på mobil tømmer også batteriet kjapt. GPS-er har derimot dekning hvor som helst i verden, og har batterier som varer i nesten et døgn. Mange har batterier som er utskiftbare.
Lær deg også å lese terrenget. Bruk et fjell eller en innsjø for å navigere.
Går du på flatmark hvor du ikke ser hverken fjell eller innsjøer, og du er uten kart og GPS?
– Da må du huske at solen alltid går ned i sør. Maur bygger også tuene sine vendt mot sør, sier Sondre.
Et annet tips er å finne en stor bekk eller en elv, som du kan følge.
– Mennesker og dyr har et naturlig instinkt for å holde seg i nærheten av vann. Før eller senere vil du finne et hus, en hytte eller andre turgåere.
LES OGSÅ: Vet du ikke hva du skal studere? Her er karriereveilederens tips til deg
Skal du på tur med barn?
– Skal du ha med barn på tur, er det først og fremst viktig å tilrettelegge turen for barna og ikke for deg selv. Barn orker ikke å gå like langt, og de blir fortere lei.
Sondre foreslår å ha med søtsaker som gir rask energi og holder barnas motivasjon oppe. Det er også en god idé å legge opp til en tur hvor det er fiskevann.
– Dette er alltid spennende å fiske, spesielt om det blir napp.
LES OGSÅ: Alternative sommerjobber
Ha godt utstyr
Som student har du kanskje dårlig råd, og da er det viktig å ikke ta med barn på turer som krever utstyr du ikke har råd til.
– Jeg ser for eksempel gjennom jobben at familier kjøper billige soveposer og liggeunderlag på sommeren, fordi de tenker at det holder i varmen, men temperaturen synker om natten.
– Barna blir kalde, og får et dårlig inntrykk av friluftslivet, sier Sondre.
Godt utstyr er altså viktig, særlig på lengre turer. Om økonomien ikke strekker til, er et tips fra StudentTorget å se etter brukt utstyr på for eksempel Finn.no.
LES OGSÅ: Dette visste du ikke om påske
Tips til båltenning
Å få fyr i et bål som skal brenne godt og lenge, kan være utfordrende for mange som skal på tur. Her har Sondre flere tips for å tenne det perfekte bålet.
– Det er lett å få fyr med fyrstikker og tennbriketter, med mindre du prøver å fyre opp en gjennomblaut rot.
Har du ikke tennbriketter er det mye annet du kan bruke, avhengig av habitatet og miljøet du befinner deg i.
Furuskog
– Her er døde furutrær og stubber det beste man kan bruke. Det brenner hardt, lenge og varmt. Dette er det første jeg ser etter for å finne ved. Du må riktignok ha en kniv eller en øks til å hugge fliser. Har du ikke det, kan du prøve å finne små, tynne og tørre furukvister fra døde furutrær.
Brekk disse i fliser, så flammen fra fyrstikken har noe å bite seg fast i. Deretter legger du på større kvist. Bjørkenever er kanskje det beste til bruk av opptenning. Til slutt kan du finne deg en skikkelig furustubbe å legge over. Da har du bål i 4-6 timer.
Granskog
– I granskogen er døde kvister nederst på stammen gode til å tenne opp med. Du finner disse på store graner.
Kvistene er tørre og brennbare om du hører et høyt knekk når du brekker dem av. Disse kvistene er ofte fortsatt tørre etter en regnskur. Kvistene brenner ikke lenge, så du er avhengig av å finne større brennbare materialer.
Fjellet
– På fjellet er det kanskje vanskeligst å få fyr, da det ofte ikke er trær tilgjengelig. Om du finner fjellbjørk brenner dette lett, så lenge det er tørt.
Sondre sitt råd er å ha med en øks eller en sag, fordi du helst må ta greiner fra trær som står. Veldig ofte er død bjørk, som ligger på bakken, så råtten at det smuldrer opp istedenfor å brenne skikkelig.
– Om det regner, bør du sterkt vurdere å trekke nedover til gran- eller furuskog. Prøver du å fyre opp fuktige bjørketrær, kan du like gjerne prøve å få fyr på vann.
Dette er bålreglene i Norge:
Fra 15. april til 15. september er det forbud mot båltenning i skog og mark. Det kan gis tillatelse til bålbrenning fra kommunen dersom lokale forhold tilsier det. I § 3 står «Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann». Unntaket gjelder for eksempel etablerte bålplasser og andre steder som er helt trygge. Er du i tvil, er det bedre å stå over bålbrenningen (lovdata.no).
LES OGSÅ: 5 kortspill man kan lære på 5 minutter
Alternativer til bål
Om du går på tur når det ikke er lov å tenne bål, er gassbrenner, rødspritbrenner eller multifuelbrenner de mulighetene du har til disposisjon.
– En rødspritbrenner er desidert den mest driftssikre, men trenger litt tid da selve væsken som brenner må bli ordentlig varm for å få en skikkelig flamme, forteller Sondre.
Med en gassbrenner vil du ha full effekt på under ett sekund. Riktignok kan en gassbrenner gå i stykker, for eksempel kan det oppstå lekkasje i slangen.
– En multifuelbrenner brenner det meste. Fordelen her er at du kan fyre med bensin. Gass og rødsprit blir påvirket i minusgrader, og vil da fungere dårlig. Bensin brenner derimot like bra om det er 20 minusgrader eller 20 plussgrader. Dette er tingen for deg om du skal på vintertur.
LES OGSÅ: Sukkerfrie blåbærmuffins
Forslag til turmat
Sondre forteller at vakuumpakket mat veldig populært.
– Alt du trenger er kokende vann, så har du et godt måltid.
I Norge er Drytech sin REALturmat-serie, et svært vanlig valg. Dette er forskjellige retter av tørket og vakuumpakket mat, også med alternativer for veganere.
Om du vil benytte deg av det som finnes i naturen kan du fiske, og plukke bær eller sopp.
Bær og sopp
– Bær er kanskje det enkleste å få tak i. Blåbær og multebær er de mest ettertraktete, men tyttebær er også godt. Her kan du spise seg skikkelig mett, om du finner områder med mye tilgang.
Det er mye sopp som er spiselig, men ikke spis noe du er usikker på.
– Kantarell er nok den mest kjente, og godt å spise ved siden av fisk. En litt mindre kjent sopp du kan lage te av er chagasopp, som er kjent som verdens største antioksidant. Den vokser på bjørketrær og ser ut som forbrent kull.
Denne soppen trenger du en øks, sag eller kniv for å få tak i. Skjær de opp i små biter og kok dem, så har du god og sunn te.
Fiske
Har du muligheten til å fiske bør du gjøre det.
– Mange uerfarne tenker at de må fiske ørret eller røye for å få spiselig fisk, men ikke alle vann inneholder disse artene, forteller Sondre.
Det er ofte lettere å få tak i fisk som harr, sik, gjedde og abbor. Gjedde og abbor er de mest glupske, og tar imot alt du kaster etter dem.
– Dette er stygge fisker, men abboren smaker faktisk like godt som ørret. Gjedder som er mellom 1-2 kg er også greit å spise, selv om de kan være skumle å hanskes med.
Ellers foreslår han å spise reinlav, om det er tilgjengelig. Det er en god vitaminkilde som du kan koke og spise som suppe. Det er godt for fordøyelsen og hjelper kroppen å ta opp næring.
– Vil du lage din egen turmat kan du kjøpe frukt og diverse i matbutikken, og tørke dem i ovnen på 45 grader. Når vannet er tørket ut har du god snacks som ikke veier stort, avslutter Sondre.