(StudentTorget.no):

 

TED er en årlig amerikansk konferanse, hvor gode og anerkjente foredragsholdere presenterer sine idéer, erfaringer og forskning om en rekke aktuelle temaer. På Ted.com og YouTube finner du gratis tilgang til videosnutter, i varierende lengde, fra konferansene. Se om det er noen videoer som er ekstra relevante for din studieretning!

 

Her har vi samlet en liste over 11 Ted Talks som kan være nyttige for studenter generelt:

 

1. What do top students do differently? – Douglas Barton

Denne Ted-talken tar for seg resultater fra flere år med forskning på toppstudenters studievaner. Hva gjør at de lærer bedre enn andre studenter? Vi overvurderer ofte hvor viktig høy IQ er. Det viser seg heller at det er enkelte ting toppstudenter gjør, som fører til at de lykkes bedre med studiene. Dette er ting som kan læres til andre studenter. Det handler for eksempel om hvordan du prioriterer, og hvordan du leser.

 

2. Inside the mind of a master procrastinator – Tim Urban

Er prokrastinering noe du kjenner deg igjen i? Da er du ikke alene. Å utsette oppgaver er noe vi gjør, selv om vi vet at det ikke er smart. I denne humoristiske Ted-talken forteller Tim Urban om sin egen erfaring med prokrastinering, en uvane han selv har slitt med i mange år. Han forklarer med artige illustrasjoner hvordan hjernen vår fungerer når vi prokrastinerer. Alle som prokrastinerer har en apekatt i hodet, som overtar rattet og fører oss på ville veier.


 

3. The boost students need to overcome obstacles – Anindya Kundu

Her deler sosiologen Anindya Kundu historier om personer som har klart å fullføre en god utdanning, på tross av ulike hinder underveis. Hvordan har de utviklet seg nok til å overkomme personlige utfordring, alt fra diskriminering, økonomiske problemer og traumatiske hendelser?

 

LES OGSÅ: Podcastene som hjelper deg med karrieren

 

4. The surprising habits of original thinkers – Adam Grant

I denne videoen forteller psykolog Adam Grant hvordan du kan bli mer kreativ, og komme på gode idéer. Et av hans viktigste råd er å ikke være redd for å gjøre feil. De som er mest kreative, er de som gjør mest feil.

 

5. How boredom can lead to your most brilliant ideas – Manoush Zomorodi

Å kjede seg er en egenskap vi nærmest har mistet. I den moderne tiden vi lever i, er vi omringet av teknologiske duppeditter som forhindrer oss fra å faktisk ha det kjedelig. Hvordan unngå underholdningen, og finne tilbake til kjedsomheten? Manoush Zomorodi forteller hvordan hjernen vår fungerer, og hvorfor vi ofte får våre mest kreative idéer når vi er på autopilot.

 

6. 5 ways to listen better og How to speak so that people want to listen – Julian Treasure

Mister du lett konsentrasjonen når andre prater? Husker du lite av hva som er blitt sagt? Føler du av og til at ingen lytter når du selv prater? Gjennom to Ted-talks forteller lydeksperten Julian Treasure både hvordan du kan bli en bedre lytter, og hvordan du kan prate så du blir hørt. Dette er nyttig kunnskap å ha med seg til gruppearbeid, fremføringer, undervisningstimer, og når du skal inngå nye bekjentskap.


 

LES OGSÅ: Tren hjernen med disse mobilspillene 

 

7. The power of introverts – Susan Cain

Vi hører stadig om et samfunn som forventer at du skal være en ekstrovert, dette på tross av at en stor prosentdel av mennesker er introverte. Ekstroverter er utadvendte, kontaktsøkende, pratsomme og finner seg lett til rette i større grupper. Introverte vil derimot rette sin oppmerksomhet mer mot sine indre opplevelser, og trives godt alene eller i mindre grupper. De fleste mennesker har både introverte og ekstroverte trekk. Forfatter Susan Cain slår et slag for de introverte, og forteller hvorfor de er viktige bidrag til verden. Ved å gjenkjenne hvilken type du er kan du lettere finne din plass i samfunnet, omfavne din indre introvert, og anerkjenne introverter rundt deg.

 

8. How to stay calm when you know you’ll be stressed – Daniel Levitin

Stress er noe studenter lett kan kjenne seg igjen i. Enten du er stresset før eksamen, en fremføring eller sosiale aktiviteter. Hjerneforsker Daniel Levitin forklarer her de nevrologiske funksjonene i hjernen, og hjelper oss med å forstå hvorfor vi oppfører oss urasjonelt under stress. Det er faktisk øvelser du kan gjøre for å få mer kontroll over de strukturene i hjernen som utløser stresset. Kanskje kan det hjelpe deg til å bedre håndtere stressede situasjoner.9. How to turn of work thoughts during your free time – Guy Winch

Ikke bli utbrent! Psykologen Guy Winch introduserer teknikker for hvordan du kan legge jobben til side, for å virkelig slappe av og lade opp til en ny arbeidsdag. Denne videoen handler først og fremst om de som er i arbeid, men kan vel så gjerne være nyttig for studenter som har problemer med å skille mellom skole og fritid.

 

LES OGSÅ: Gratis kurs på internett

 

10. A simple way to break a bad habit – Judson Brewer

Vi har vel alle uvaner som vi gjerne skulle vært foruten. Kan vi kvitte oss med dårlige vaner ved å bli mer nysgjerrig på dem? Psykiater Judson Brewer utforsker hva det er som styrer vanene våre, og hvordan vi kan la være å gi etter for det vi vet er dårlig for oss.

 

11. 10 ways to have a better conversation – Celeste Headlee

Dette er nok en video som handler om hvordan vi samtaler, og hvordan digitale medier kommer i veien for den gode samtalen. Radiovert Celeste Headlee har oppskriften på hvordan du skal balansere riktig mellom å lytte og prate, i konversasjon med andre. Her er 10 regler som gjør deg til en bedre samtalepartner.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet