(StudentTorget.no):

 

Sommeren nærmer seg. I år blir det kanskje mindre reiser, men desto bedre tid til å se gode filmer og serier. Her er noen forslag, som kan gi deg litt sommerstemning.

 

Dirty Dancing (1987)

Man kan ikke ha en sommerfilmliste uten å nevne den ultimate sommerfilmklassikeren. Handlingen er satt til det gode 60-tallet. Frances «Baby», reiser på sommerferie med familien til et feriehotell for rikfolket. Der er det mange ansatte som har som oppgave å varte opp og underholde gjestene. En av dem er den røffe danseren Johnny, som Baby umiddelbart faller for.

 

Det blir en klassisk kjærlighetshistorie, hvor forelskelsen blomstrer på tross av et klasseskille. Historien fortelles gjennom vakre dansescener, flott musikk, og både solrike og regnfulle sommerdager.

 

Rust and Bone (2012)

Lengter du mot varme sommerstrender, finner du flere idylliske badescener i den franske filmen Rust and Bone.

 

Ali har fått aleneansvaret for sin unge sønn, og flytter hjem til sin søster for å overleve økonomisk. I jobben som dørvakt på et utested, hjelper han Stéphanie, som har blitt slått ned. Hun har ikke umiddelbart mye til overs for den overlegne dørvakten, men tar imot hans telefonnummer.


 

Senere vil en stor ulykke totalt endre livet til Stéphanie. Da føler hun for å ta kontakt med Ali igjen, og de utvikler et nært vennskap på tross av sine ulikheter. De finner ut at de begge kan være en god støtte for hverandre. En vakker film!

 

LES OGSÅ: 8 nye serier på Netflix som du bør se

 

Änglagård (1992)

De svenske sommerfilmklassikerne Änglagård, byr på idyllisk sommerstemning i en liten bygd i Sverige. Her møter vi venneparet Fanny og Zac, som reiser til Fannys lille hjemplass, hvor hun har arvet en herregård. Innbyggerne her er ikke glad i nyinnflyttede, i hvert fall ikke høylytte storbykunstnere, som tror de er bedre enn alle andre. Janteloven finnes også i Sverige.

 

Kunstnerne skaper en ubalanse i bygda, som viser seg å ikke bare være negativ. Flere hemmeligheter kommer frem i lyset. En god komedie. Liker du den første, kan du se filmens to oppfølgere. Det blir mange timer med humor.

 

Haisommer (1975)

Steven Spielbergs Haisommer er filmene som skremte kinopublikummet fra å bade i sjøen. Hvis du liker filmer som gir deg høy puls, må du ikke gå glipp av disse filmene.


 

Sommeridyllen på en amerikansk ferieøy, får en bråstopp når en gigantisk hvithai forårsaker flere dødsfall. Øyas nye sheriff, Martin Brody, tar på seg ansvaret for å drepe haien og gjøre innbyggerne trygge igjen. Det er ingen enkel oppgave. I tillegg til å være usedvanlig stor, er haien også intelligent. Det blir en katt og mus jakt for Martin og hans team, når de skal stoppe hvithaien fra å ta flere liv.

 

American Honey (2016)

American Honey er en roadfilm fra skaperen av Fish Tank, Andrea Arnold. Her møter vi unge Star, som lever under fattigdomsgrensen.

 

Filmen handler om amerikanske ungdommer, som har store drømmer, men dårlige forutsetninger for å lykkes. Dette er den amerikanske drømmens bakside. I søken på et bedre liv, blir Star med i en omreisende gruppe, som selger magasiner på dører i de rikere hjemmene i USA. Der møter hun også Jake, som hun innleder et forhold til. En sterk film om unge mennesker som forsøker å finne sin vei, i et samfunn preget av fattigdom og klasseskille.

 

LES OGSÅ: Fem bøker alle studenter bør lese

 

Little Miss Sunshine (2006)

Nok en roadmovie, men denne gang med et litt lystigere preg. Little Miss Sunshine er en satirisk, men også dyp film, om en uperfekt familie som holder sammen i tykt og tynt. 


 

Syv år gamle Olive drømmer om å bli skjønnhetsdronning. Når hun blir invitert til å delta på i Little Miss Sunshine-konkurransen i California, legger hele Hoover-familien ut på en lang tur i sin skranglete minibuss. Foran seg har de overraskelser og hindre på veien, som både utfordrer familiebåndene og knytter de tettere sammen.


Her er det mange spennende karakterer som du kan identifisere deg med, eller la deg inspirere av.

 

Into the Wild (2007)

Nok en gang vises det at sommervarmen får folk til å flytte på seg og søke nye retninger i livet. Into the Wild er inspirert av den sanne historien om Chris McCandless, som rømte fra det livet som var forespeilet han.


Chris er nylig uteksaminert fra college. Neste steg, om han skal følge i sine foreldres fotspor, vil være å skaffe seg en god jobb, et flott bosted og en dyr bil. Denne tanken byr Chris sterkt imot. Han bestemmer seg for å kvitte seg med alle penger og eiendeler, og legger ut på en reise gjennom Amerika.

 

Han søker en frihet og en dypere mening, som ikke finnes i det materialistiske prestisjesamfunnet han lever i. Dette tar han med på en utrolig reise med spennende møter, hvor målet er Alaskas øde villmark.


 

LES OGSÅ: Tre norske filmer som er verdt å se

 

Tre norske filmer for sommernatten

 

Hawaii Oslo (2004)

I den norske film og serieverdenen finner vi tre historier hvor handlingen utspiller seg i løpet av en sommernatt. En av dem er Hawaii Oslo, av Erik Poppe. Dette er en såkalt flettverksfilm, hvor vi følger flere karakterer som har lite til felles, men deres veier vil i løpet av natten krysses, på et eller annet vis.


På sommerens varmeste natt, vandrer en håndfull mennesker hvileløst rundt i Oslos gater. Blant annet et ungt søskenpar som nylig har mistet sin far, og nå gjemmer seg for barnevernet. En annen karakter er en pappa som desperat forsøker å skaffe penger til hjerteoperasjonen, som kan redde livet til hans nyfødte sønn.

 

Oslo 31. august (2011)

Joachim Triers Oslo 31. august, fikk strålende anmeldelser da den rullet over kinoskjermene for snart ti år siden.


Det er ikke enkelt for hovedpersonen Anders å finne tilbake til livet, etter mange år som narkoman. På jobbintervju må han forsøke å forklare det store hullet i CVen. Han oppsøker tidligere venner, men er usikker på hvordan de ser på han nå.

 

Gjennom natten omringes han av sommerglade mennesker, som sykler gjennom gatene og stuper ut i Frognerbadet. Anders må bestemme seg for om samfunnet er noe han vil ta del i, eller om det hele føles for overflatisk og klaustrofobisk.


 

En natt (2018)

En natt er ikke en film, men en NRK-serie i ti halvtimelange episoder. Nok engang ser vi at sommeren er tiden for lange våkenetter i hovedstaden, med dype menneskelige møter. Denne gangen følger vi Elisabeth og Jonas, som er på blind date, noe begge finner svært ukomfortabelt. Helst skulle de vært et helt annet sted. Allikevel, i det natten faller over dem og timene går, begynner de å trives i hverandres selskap. En serie med mange gode dialoger.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet