(StudentTorget.no):

 

Tiden som student er ikke helt som andre faser av livet. Man flytter hjemmefra, lærer seg å lage mat og gjøre oppvasken. Plutselig må du betale dine egne regninger og ta ansvar for deg selv. Men først og fremst er studietiden en periode av livet hvor du får tid og mulighet til å finne din egen identitet i verden.

 

Dermed er det heller ikke så rart at mange forfattere opp gjennom tidene har skrevet bøker som omhandler studietiden og den uunværlige overgangen fra ungdom til voksen. Her er fem bøker om livet som student vi tror du vil kunne kjenne deg igjen i.  

 

 

1. Ida tar ansvar av Kjersti Halvorsen (2019)

Den angstfylte Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi ved Universitetet i Oslo. Det som skremmer henne inkluderer alt fra å ta T-banen, gå hjem alene om kvelden og å bli sperret inne i et mørkt rom. Men den aller største frykten hun bærer med seg er tanken på at det skal skje et terrorangrep på universitetet. Det bedrer seg ikke når hun blir kjent med incel-gutten Aksel, som har en kvinnelig animefigur som profilbilde på Facebook, sterke meninger om samfunnet og en urovekkende interesse for våpen. Ida blir både redd og fascinert av ham. Romanen ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris i 2019.

 

 

LES OGSÅ: Fem bøker alle studenter bør lese

 

 

 

2. Sveve over vatna av Ragnar Hovland (1982)

En av de mest kjente bøkene til forfatteren Ragnar Hovland. Av alle vestlandsromaner er nok Sveve over vatna den boken som best skildrer livet som nyinnflyttet student i Bergen. Romanen handler om en ung mann som flytter til byen for å studere på universitetet fordi han blir fortalt at «der kan du gå i år etter år og likevel ikkje bli til noko når du er ferdig». I 70-tallets radikale studentmiljøer blir hovedpersonen kjent med den legendariske fylliken og kommunisten Dr. Munk, får sin første kjæreste og kjærlighetssorg, drikker øl på slitne hybler og tar del i politiske krangler.

 

 

 

 

 

 

 

3. Gi meg et sverd av Gunnar B. Høgstmyr (2011)

Thomas og Frank er to normale Blindern-studenter med dager som går med til øldrikking, lesesaler og lange teoretiske diskusjoner. Men de vil noe mer og danner en terrorgruppe som nærer et enormt hat mot Blindern og det de kaller «det blindernske». Gruppen går bevæpnet rundt omkring i Oslos gater med finlandshetter og tar livet av akademikere for å skape det de kaller en «ny bevissthet» i en hjernevasket befolkning. Denne orginale fortellingen er noe så sjeldent som en dystopisk studentroman med hjernevask, brutalitet og fremmedgjøring som noen av sine viktigste ingredienser.

 

 

LES OGSÅ: Filmene som gir deg sommerstemning

 

 

 

 

 

4. Naiv. Super. av Erlend Loe (1996)

Okei, denne romanen handler mer om å droppe ut av universitetet enn å faktisk gå der, men å droppe ut er jo også en av erfaringene mange studenter gjør seg. Den 25 år gamle hovedpersonen i fortellingen har over lengre tid følt at verden er truende og meningsløs. Når broren slår han i crocket raser livet hans sammen: Han hopper av studiene, selger TV-en og bøkene sine, og flytter inn i brorens leilighet mens sistnevnte er på reise i utlandet. Dette er den ultimate norske romanen om å lengte tilbake til barndomen, bli voksen og å finne seg sjæl, skrevet i et enkelt, sjarmerende og tiltalende språk.

 

 

 

 

 

 

5. Bondestudentar av Arne Garborg (1883)

Det litteraturhistoriske alibiet på denne listen. Bondestudentar er en klassisk norsk roman om bondesønnen Daniel Braut som reiser til datidens Christiania (les: Oslo) for å studere på en tid da forskjellene mellom by og land var langt større enn de er idag. I overgangen til et urbant bymiljø forkaster hovedpersonen de verdiene han kjenner fra bondesamfunnet han har vokst opp i, og livet som student i storbyen reduserer han til et rotløst og uselvstendig menneske. Bondestudentar er kanskje den mest kjente studentroman-klassikeren vi har her i landet, og skildringen av hvor vanskelig det kan være å finne seg selv når man flytter hjemmefra og havner i et helt nytt og ukjent miljø er fremdeles relevant idag.

 

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge