(StudentTorget.no):

På grunn av reiserestriksjonene i kjølvannet av årets korona-pandemi ser mange nordmenn seg nødt til å feriere i eget land denne sommeren. I den anledning har vi plukket frem et par romaner som sier noe om menneskene, geografien og naturen der du skal feriere.

 

Pan av Knut Hamsun (Nordland)

Romanen Pan av Knut Hamsun er en kjærlighetsfortelling lagt til den korte og intense nordnorske sommeren. Boken kom ut i 1894, og beretter om den tilreisende løytnant Glahns kjærlighetsforhold til Edvarda, datter av den lokale handelsmannen.

Glahn bor i en liten hytte i skogen, og denne lyriske jeg-romanen syder over av naturromantiske stemninger og poetiske naturskildringer av de lyse, nordnorske sommernettene.

 

Naustet av Jon Fosse (Vestlandet)

I Naustet av Jon Fosse møter den navnløse jeg-fortelleren igjen barndomskameraten Knut, som er tilbake i hjembygda på ferie. Knut og kona hans har et forhold som har begynt å knake i sammenføyningene, og i løpet av et par dramatiske sommernetter oppstår det et slags trekantforhold mellom de tre personene.

Uroen jeg-fortelleren føler blir mesterlig beskrevet i Jon Fosses umiskjennelige stil, med stadige gjentakelser og en rytmisk tankestrøm som løper mellom fortid og nåtid.


 

Himmelarkivet av Gaute Heivoll (Sørlandet)

Himmelarkivet av Gaute Heivoll er en såkalt dokumentarroman, som kombinerer virkelige og fiktive elementer. Boken tar utgangspunkt i historien til motstandsmannen Louis Hogganvik (1883-1945), som ble drevet til selvmord etter å ha blitt arrestert og sendt til Gestapos hovedkvarter i Kristiansand.

 

Les også: Fem romaner som gir et innblikk i livet som student

I arbeidet med å komme nærmere svaret på hvordan Louis Hogganvik døde, fletter Heivoll flere ulike fortellinger inn i romanen. Han skriver om kjærlighetshistorien til Louis og konen Theodora, om sine egne forventinger som vordende far, og ikke minst historien om Birgit, Louis' og Theodoras datter, som ikke har snakket om farens tragiske endelikt på over seksti år.


Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger (Oslo)

Denne romanen, som ble filmatisert i år, forteller om hvordan det er å vokse opp på Oslos østkant i et multikulturelt miljø der alle egentlig er fra et annet sted. Hovedpersonen Mariana går på ungdomsskolen på Romsås, er stormforelsket i Muhammed fra Tyrkia og har en storebror som sitter i fengsel.

Romanen er skrevet på klingende kebabnorsk og gir et innblikk i hvordan livet arter seg i en norsk drabantby i vår tid.


 

Allis sønn av Magnhild Haalke (Trøndelag)

Denne romanen fra 1935 har nettopp blitt gitt ut på nytt, og blir av en anmelder omtalt som «et glemt mesterverk». Romanen forteller om Alli og hennes sønn Elling, som vokser opp i et fiskevær i Trøndelag. Gutten er en kunstnerspire som skiller seg ut i det lille samfunnet, og Alli gjør sitt beste for å beskytte han fra omverdenen.

Boken er et konsist, men rystende psykologisk drama som stiller spørsmål ved hvordan man best gir et barn omsorg, og hvilke muligheter som finnes når man vokser opp i et miljø der hverdagens krav står langt sterkere enn interessen for åndelige sysler.