(StudentTorget.no):

Det nærmer seg jul. Ikke bare skal mange studenter i disse dager ha eksamen og forhåpentlig komme helskinnet gjennom semesteret, man må også begynne å tenke på julegaver til hele familien.

 

For å hjelpe deg et stykke på veien har StudentTorgets redaksjon samlet et knippe bøker til hele familien som passer under juletreet.

 

Til pappa: Hvis dette er et menneske av Primo Levi

I denne selvbiografiske romanen fra 1947 skriver den italienske forfatteren Primo Levi om tiden han tilbragte som jødisk fange i konsentrasjonsleir under krigen. Boken har blitt omtalt som den kanskje aller fremste øyenvitneskildringen fra Holocaust.

 

Boken er på mange måter et studium av mennesket hensatt i en helt ekstrem situasjon. Samtidig målbærer Primo Levis tindrende prosa et ønske om å gi verden et vitnesbyrd om de grufulle forbrytelsene i nazistenes utrydningsleirer. Denne kvaliteten gjør at romanen blir stående som en rystende og nødvendig lesning i vår egen samtid.

 

Til mamma: Et lite liv av Hanya Yanagihara

Denne kritikerroste mursteinen skal nok greie å holde mamma opptatt gjennom julen. I romanen skriver Yanagihara medrivende om en vennegjeng på fire fra college som prøver å etablere seg i New York etter endt studietid. Boken strekker seg over 30 år og følger kameratene gjennom opp- og nedturer. Den som holder det hele sammen er Jude, en fremgangsrik advokat som rives i stykker av et mørke forårsaket av traumer fra barndomen.


 

Les også: Dårlig økonomi? Økonomistudenten hjelper deg!

 

Til storesøster: Høyt – En reise gjennom Himalaya av Erika Fatland

Den prisbelønte sakprosaforfatteren Erika Fatland har med denne boken skrevet enda en høyinteressant reiseskildring fra plasser litt utenfor allfarvei. Denne gang har hun reist gjennom den enorme fjellkjeden Himalaya, som strekker seg gjennom fem forskjellige land.

 

Fatland lar oss komme nær innpå menneskene som bor i fjellene – det være seg den tidligere geriljasoldaten som har blitt transeksuell skjønnhetsdronning, barnegudinner eller sherpaene i Nepal som har vært på Vestlandet og bygget steintrapper for å bedre fremkommeligheten i norske fjorder. Til sammen blir det en høydare av en leseropplevelse!

 

Til lillebror: På jorda er vi glimtvis vakre av Ocean Vuong

Denne tankevekkende romanen av den unge, amerikanske forfatteren Ocean Vuong er formet som et brev fra en sønn til en mor som er analfabet og derfor aldri vil kunne lese det. Bokens handling er lagt til en vietnamesisk innvandrerfamilie i Hartford i Connecticut, med forgreininger som strekker seg tilbake til Vietnam før bokens hovedperson ble født.

 

Denne sterke romanen – som også er forfatterens første – er ikke bare en kjærlighetserklæring fra sønn til mor, men også en dyptpløyende gransking av kultur, identitet, vold og maskulinitet som garantert vil engasjere.


 

Til Bestefar: Bomtur av Rebecca Nedregrotten Strand

Dette er boken for den som ønsker å utforske hjemlige strøk. Journalisten Rebecca Nedregrotten Strand setter ut på en reise som går utenom hovedveiene, opp trange dalfører og inn på øde gårdsveier bak bommene. Ferden går over hele den sørlige halvdelen av landet, fra Viken til Vestland, innom Trøndelag, Telemark og Møre og Romsdal. Denne rikt illustrerte boken er en innertier under juletreet i år!

 

Blogg: En guide til deg som vil søke på studier i Storbritannia 

 

Til Bestemor: Hekneveven av Lars Mytting

Hekneveven er andre bind i Lars Myttings storslåtte trilogi om livet i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen. Romanen har blitt møtt med hyllest blant kritikerne, og er lagt til begynnelsen av forrige århundre. I boken blir flere dimesjoner flettet sammen til en stor fortelling om enkeltmenneskets håp, sorg og lengsler, magien i en forsvunnet billedvev og Norge på vei inn i en ny og moderne tid.

 

Til bestevennen: Alice B. Toklas’ sjølvbiografi av Gertrude Stein

Alice B. Toklas’ sjølvbiografi er en klassisk kunstnerbiografi og en merkestein i den modernistiske litteraturen. Gertrude Stein skriver om det internasjonale kunstnermiljøet i Paris i begynnelsen av forrige århundre, som foruten henne selv inkluderte størrelser som Ernest Hemingway og Pablo Picasso.


 

Boken blir ofte omtalt som den mest tilgjengelige av Steins romaner, og er dessuten skrevet nært opp mot virkeligheten på en måte som gjør den til et frampek til våre dagers virkelighetslitteratur. Hvis du er i beit etter noe å gi en god venn i julegave, er denne lekne og originale romanen akkurat det du tenger. At Skald forlag har gitt boken et hendig og vakkert design er heller ikke å forakte.