(StudentTorget.no):
Bonden Audun Hatlestad i Viksdalen i Hordaland søkte etter en person som ville melke kyr og måke møkk. Han hadde ikke forestilt seg at annonsen ville utløse en arbeidssøker-storm.
På en måned har han fått inn nærmere 1500 søknader på e-post, fra folk som er desperate etter arbeid.
- Desperat er vel ordet, når en professor fra Hellas trygler om å få komme til Viksdalen i Sunnfjord for å melke kyr og måke i møkkarenna, sier Hatlestad.
For øyeblikket er det 66.000 utenlandske søkere som kjemper om 867 ledige stillinger i Hordaland og Sogn og Fjordane, skriver Bergens Tidene.
Slo av telefonen
- Fra øyeblikket annonsen lå ute, begynte telefonen å kime. Den ringte i ett, og mens jeg snakket med en, hadde jeg anrop som ventet. På PC-en rant det inn e-poster. Til slutt slo jeg av telefonen. En uke senere skulle jeg ta en telefon, så jeg slo den på, og så ble den liggende påslått på kjøkkenet mens jeg var i fjøset. To timer senere hadde jeg 27 tapte anrop, forteller Hatlestad til Bergens Tidene.
Han har fått inn søknader fra professorer, folk med doktorgrad, finansfolk, biologer, folk som har hatt jobber du aldri kunne drømme om, som nå tigger om å få komme til et kaldt og fremmed land for å tjene 20.000 kroner i måneden på en drittjobb!
Han scroller nedover innboksen. Hundrevis av søknader flimrer forbi, hver linje et tryglende rop fra et menneske i nød.
- «I had a good job as a topographer in an engineering company but I lost it due to the economic crisis in my country», skriver en 45 år gammel mann fra Granada i Spania.
- «We are two sisters that due to the crisis in our country and we have family responsibilities, this summer need work outside our country», skriver to kvinner på 34 og 42 år, fra Palma de Mallorca.
Hatlestad har ikke hatt sjanse til å lese gjennom alle søknadene.
Etter å ha skummet gjennom noen hundre av dem, falt valget til slutt på Margarita de la Vega Ogazon fra Alicante (50) fra Spania.
Stor ledighet i Europa
De offentlige arbeidsformidlingene i EØS-området har gått sammen om å utvikle Eures-portalen, en internettside som samler tilnærmet hele arbeidsmarkedet i EØS-området under et tak. Men lyser en norsk bedrift ut en ledig stilling i dette nettverket, kan de få overraskelser:
- Vi har fått forespørsler fra bedrifter som ber oss om å ikke lyse ut stillingene deres gjennom Eures-nettverket. De får så mange søkere at det rett og slett ikke er håndterlig, sier pressetalsmann Frode Henden i Nav Sogn og Fjordane.
Susan Merrill Stavøstrand i Nav Sogn og Fjordane har i flere år sett en stadig økende strøm av arbeidssøkere fra Europa. Tidligere kom de fleste fra Island, Tyskland og Polen, nå kommer det flere og flere fra Hellas, Portugal og Spania. En stadig større del av arbeidsstyrken er utlendinger.
- I Spania fins det fem og en halv million arbeidsledige, flere enn det er bosatt i hele Norge. De kommer fra alle bransjer og samfunnslag. Det fins veldig mange mennesker i Europa med svært gode kvalifikasjoner som vil ta hvilken som helst jobb, sier Stavøstrand.
Hennes jobb har hovedsakelig vært å gi bedriftene råd om hvordan de skal forme ut annonsene slik at de får færre, men bedre kvalifiserte søkere.
SE OGSÅ: Sommerjobber og ledige stillinger hos KarriereStart.no