(StudentTorget.no):

 

– Jeg har mistet hovedinntekten for sommeren, i tillegg til muligheten for å få erfaring innen faget mitt. Jeg har lagt inn utrolig mye arbeid for å få relevant jobberfaring, og ettersom jeg går andreåret blir det vanskelig å i det hele tatt få sommerjobb som er relevant for studiet, forteller «Oda», som ønsker å holde seg anonym.

 

Flere studenter har mottatt den triste beskjeden om oppsigelse fra sommerjobben, før de har hatt muligheten til å starte. Årsaken er at flere bedrifter har stram økonomi grunnet korona-pandemien.

 

Sommerjobben skulle dekke kostnader for resten av året

De negative konsekvensene for tapet av sommerjobben er betydelige, ettersom flere tjener opp lommepenger for resten av året med aktiv jobb over sommeren.

 

– Mest sannsynligvis må jeg flytte hjem over sommeren. Jeg har en deltidsjobb på siden, som jeg nettopp har returnert til etter permisjon, men de har nok ikke nok vakter til at det veier opp for det økonomiske tapet av sommerjobben, forteller «Oda».

 

«Oda» er i samme situasjon som mange studenter i Norge, og hun regner med at flere studenter, som også har deltidsjobber, vil prøve seg på samme løsning som henne.


 

LES OGSÅ: 5000 nye studieplasser ved universiteter, høyskoler og fagskoler

 

Har vært motivatoren hele året

«Oda» har lagt inn mye tid og hardt arbeid som forberedelse til sommerjobben, og føler sommerjobber er en viktig opplevelse for studentene.

 

– Det har vært min største motivator hele året. Jeg har jobbet hardt for å føle at jeg kan vise meg fra min beste side når jeg skulle starte i sommerjobben, forteller «Oda».

 

– Det var en kjipt beskjed å motta, at sommerjobben ikke blir noe av, men det er ikke slik at jeg føler at det harde arbeidet jeg har lagt inn ikke var verdt det, jeg vil jo få bruk for det senere, fortsetter hun.

 

«Oda» forteller at en studierettet sommerjobb er viktig erfaring for studentene, som vil skape trygghet, selvtillit, og ikke minst motivasjon og en virkelighetsforståelse til studiet.

 

LES OGSÅ: Elise er ny leder av Pedagogstudentene

 

Kunne vært et potensielt arbeidssted for fremtiden

Relevant jobberfaring innenfor studiet gir studentene muligheten til å få en smakebit av selskapet de jobber for, og hvordan studiet fungerer i praksis.

 

– Jeg ville gjerne teste hvordan det vil være å jobbe som tjenestedesigner, og det er synd at sommerjobben som kunne gitt meg muligheten for å bli bedre kjent med firmaet er borte. Hvem vet, kanskje det var et sted jeg kunne tenke meg å jobbe etter fullført bachelor, forteller «Oda».


 

Utdanningsminister Henrik Asheim har uttalt at han forstår bekymringen studenter står overfor, men at han ikke kan love en ekstra ordning for de som blir sagt opp fra sommerjobbene sine.

 

– Jeg forstår at situasjonen er vanskelig for de som er i politikken, og for oss studenter. Samtidig skulle jeg ønske det kunne vært noen form for oppfølging for de som virkelig sitter i knipa, de som ikke har familie å støtte seg på og lignende, forteller «Oda».

 

LES OGSÅ: Sensorenes tips til deg som skal ha eksamen


Uklar informasjon til studentene

Korona-pandemien har snudd hverdagen til alle på hodet, og det har bydd på utfordringer for mange.

 

– Jeg føler veldig mye har vært uklart for studentene. Det har vært litt for lite undersøkelser utad til studenter om hvordan de kan planlegge en studiehverdag, som også vil motivere oss til å arbeide mellom øktene, forteller hun.

 

«Oda» har gjort sitt beste for å tilpasse seg dagens situasjon, og har kommet frem til at å legge en plan kvelden i forveien har motivert henne til å fortsette som før.

 

– Den siste tiden har vært både opp og ned. Jeg har alltid foretrukket struktur og planlegging, og i disse tider har jeg måttet tilpasse meg situasjonen vi står oppe i, og holde motet oppe, sier «Oda».

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet