(StudentTorget.no):

Sommerferielønnen varierer fra skrekklave summer til rekordhøye 100 000. Men først og fremst handler sommervikariatet om å skaffe seg erfaring.

- Jeg tror nok lønnen har vært et viktig trekkplaster for mange som søkte på denne stillingen, men den var ikke det for meg. Jeg hadde gjort denne jobben for langt mindre.

Kine Stirler Alm (25) er nylig valgt til den prestisjetunge stillingen som konsernsjef i Adecco. Stillingen er et månedsvikariat, hvor Alm får ha hovedansvaret for Norges største rekrutterings- og bemanningsselskap med en omsetning på over 3,5 milliarder. Lønnen er på svimlende 100 000 kroner.

- Jeg er et arbeidsjern og har alltid jobbet mye ved siden av studiene. Lønn har imidlertid ikke vært det som har drevet meg. Jeg har blant annet jobbet som frivillig siden jeg var 17, og jeg mener at så lenge man har en jobb og får ting til å gå rundt så er det det viktigste.

 

Slit ekstra – tjen mer

Sommertid betyr sommerferie for de fast ansatte i mange bedrifter, men det betyr ikke at de stenger ned driften av den grunn. Derfor øker behovet for vikarer – og det kan gjøre det svært lønnsomt for deg som student.


Johan Lindström er Leder i YS Ung, en underorganisasjon av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) rettet mot unge og studenter som skal ut i arbeidslivet. Han forklarer at sommerjobb er en glimrende mulighet for studenter til å skaffe verdifull erfaring – uansett hva den består av.

- Om sommeren har du gode muligheter til å få prøve deg innen ulike fagområder. Min erfaring er at langt fra alle ender opp med en karriere innenfor det de arbeider med om sommeren. Det gjelder å tenke kreativt i forhold til studiene; studerer du for eksempel medisin kan jo sommerjobb på et bosenter være god praksis og erfaring, forteller Lindström. Og legger til at hvis du er ute etter å tjene penger finnes det arbeidsplasser som betaler mer enn andre.

- Er du mest interessert i penger, bør du velge en jobb hvor du får godt betalt men må "slite" litt ekstra. Ugunstige arbeidstider og jobb som krever for eksempel førerkort, truckførerbevis eller andre former for påkrevd kompetanse betaler ofte litt bedre.

 

Se opp for fellene

I Norge finnes det ingen lovbestemt minstelønn. Det betyr at timelønnen må avtales mellom deg og din arbeidsgiver. Blir dere ikke enige, har du ikke jobb. Tariffavtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene bestemmer minstelønnen innen de forskjellige bransjene, men ikke alle arbeidsgivere er bundet av tariffavtale, og noen utnytter dette grovt. Bare i fjor ble 191 bedrifter meldt inn av LOs sommerpatrulje for brudd på regelverket, og patruljen avdekket alt fra manglende arbeidskontrakt, svart arbeid og sosial dumping, skriver Teknisk Ukeblad.


LES OGSÅ: DINE RETTIGHETER I SOMMERJOBBEN

Er du imidlertid på jakt etter en jobb som er ekstra lønnsom i sommer, må du også passe deg for  inntektsgrensa hos Lånekassen.

- Hvis du er student kan du ikke jobbe så mye du ønsker, her setter Lånekassens inntektsgrense en stopper. For kalenderåret 2009 var inntektsgrensen 128.360 kr. Dette er det beløpet du kan tjene i løpet av året du studerer, forklarer Lindström. - Lånekassen kontrollerer dette når ligningen kommer så det nytter ikke å prøve å skjule det heller. Det gjør bare vondt verre hvis du har tjent for mye og ender opp med å skylde penger i stedet!

 

Fem sommerjobber hvor lønnen kan være høy

- Lagerarbeider: Fra 100 - 140 kr per time

- Dyreparkarbeider: Fra 115 kr per time

- Journalist: Fra 140 kr per time

- Badevakt: Fra 95 - 120 kr per time

- Byggindustri: Fra 130 kr per time

- Reiselivsmedarbeider: Fra 95 - 126 kr per time

 

 

Erfaringen er viktigst

På nettet florerer diskusjonene rundt hvordan man som ufaglært kan tjene raske penger om sommeren. «Alt innen fisk er det mye penger i. Der hagler penga inn for ufaglærte nordmenn!», skriver en bruker av nettforumet diskusjon.no. En annen hevder at han tjente 30 000 per måned som sidemann på en søppelbil. Mulighetene er mange hvis du er villig til å ta på deg arbeid som koster ekstra krefter, men gir høy inntekt.
For Kine Stirler Alm venter en hektisk augustmåned som Konsernsjef i Adecco, hvor hun gleder seg til å få være del av et faglig sterkt team og gå i lære hos en mentor. Veien til toppstillingen har vært en lang og krevende prosess hvor hun har vært nødt til å sanke stemmer fra folk på gata for å til slutt vinne avstemmingen og stillingen. Hva hun gjør når sommervikariatet er over vet hun ikke enda, men hun er mest opptatt av erfaringen hun får fra jobben. Denne holdningen er noe som har fulgt henne fra mange somre tilbake.


- Jeg har hatt mange forskjellige sommerjobber, i alt fra internships til å arbeide med veldedighet. Jeg jobber også med valutaveksling og trives godt med det - For meg har alle typer jobb vært relevant, til syvende og sist er det jo den erfaringen som er viktigst.

 

 

Fem stillinger som fremdeles er ledig

- Journalist i Follo
Vi søker journaliststudent eller en person med tilsvarende kvalifikasjoner til å hjelpe oss med små og store informasjonsoppgaver i sommer.

- Salgsmedarbeider i Stavanger
Lyst på en karriere innen salg? Vi gir deg mulighetene!

- Avisbud i Hamar
Mjøs Distribusjon formidler 13 ulike aviser i Mjøsregionen.

- Servitør i Oslo
Vertshuset Oskar Braaten søker 2 servitører.

- Lagermedarbeider i Lillestrøm
Vi har flere gode kunder som trenger god hjelp på lageret. Sommeren nærmer seg, og oppdragsmengden øker - Vil du jobbe for oss i sommer?

Sjekk komplette stillingsbeskrivelser hos NAV.no. Bruk søkeordet sommerjobb