(StudentTorget.no):

Navn: Carina Renate Grodås
 
Alder: 23 år 
 
Studerer: Spansk
 
Studiested: León, Nicaragua
 
 

Om skolen og studiestedet

 
Etter å ha tatt utenlandsstudiet Austral-Asiatisk Kulturstudium ved Høgskulen i Volda, manglet Carina 30 studiepoeng for å fullføre siste året av allmennlærerutdanningen. Hun hadde allerede studert spansk på videregående og ville gjerne studere språket på universitetsnivå.
 
Siden hun også ville ha muligheter for å undervise i faget, begynte hun å undersøke mulighetene for å studere spansk.  
 
- Valet stod i hovudtrekk mellom å flytte eller å betale høge avgifter for nettstudier, før eg fann tilbodet frå Kulturstudier. Med gode minner frå tidlegare språkreise til Spania visste eg at opphald i spansktalande land ville gje meg ei mykje brattare læringskurve enn spanskstudier i Noreg, i tillegg til at eg fekk reise og oppleve eit nytt land og ny kultur, forteller Carina. 

 

TROPISK: Klimaet i Mellom-Amerika er en av mange fordeler med å studere i Nicaragua.  

 

 
Valget ble derfor enkelt. Av studieplasser kunne hun velge mellom Argentina og Nicaragua, og satte seg ned og leste om de ulike landene og byene. Hun undersøkte også tidligere studieplaner og reiseblogger fra begge landene før valget falt på Nicaragua.
 
- Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
 
- Studentane er delt inn i ulike grupper og har difor litt ulike vekeplanar, men alle har i løpet av veka 3 dobbeltimar i grupper med ein lokal lærar der ein jobbar med grammatikk, kulturelle tekstar og ordforråd. Hensikta med desse timane er å praktisere spansken.
 
I tillegg har de to økter med grammatikk, 2 forelesninger i Latin-Amerika-studier og en seminargruppe i Latin-Amerika-studier hvor man jobber i grupper med ulike pensumtekster. Noe av undervisningen foregår på stranda Las Peñitas, og da blir det satt opp buss fra hostellene til studiestedet. Andre deler av undervisningen foregår forskjellige steder i León sentrum.
 
Carina tar spansk 1 med om lag 35 andre studenter, spansk 2 med 15 studenter, og er i tillegg med i en gruppe på ca. 20 pedagogikkstudenter. Hun synes studentmiljøet i Nicaragua er bra. 

 

MARKEDSPLASS: Carina forteller at man kan finne det meste på de mange markedene - til en fjerdedel av prisen hjemme i Norge. 

 

 
- Sidan vi både har fellesundervisning og er delt inn i mindre grupper på 5-6 studentar blir ein godt kjende med medstudentane. Kulturstudier har arrangert både bli kjend-fest, fritidsaktivitetar og ulike utflukter for heile gruppa, noko som også sveisar oss godt saman. Dessutan bur dei fleste fordelt på tre ulike hostel i regi av Kulturstudier, og om lag alle delar rom med andre studentar. Det er svært mange som reiser ned hit aleine, slik som meg, og det er ikkje noko i vegen for det. Ein får fort nye vennar.
 
 

Søknadsprosessen

 
- Søknadsprosessen var svært enkel via nettsida til Kulturstudier. Før eg fyllte ut skjemaet på nett stilte eg nokre spørsmål via e-mail og fekk raskt svar. Og nokre dagar etter at eg sendte inn skjemaet på nett fekk eg telefon frå Kulturstudier i tilfelle det var noko eg lurte på. I månadane før studiestart mottok eg både brev og e-mail med informasjon, forteller Carina.
 

LES OGSÅ: Siri studerer flerkulturell pedagogikk i Nicaragua

 

Livet som student i Nicaragua

 
Carina forteller at prisene i Nicaragua ligner veldig på de norske, men at prisnivået i praksis er veldig mye lavere enn hjemme.  
 
- Du betaler 45 for ein cappuccino, 400 for ein bikini, 100-200 for ein middag, osv. Skilnaden er at her betalar ein med cordobas, som er verdt berre ¼ av den norske krona! Altså er alt om lag ¼ av prisen heime, og ganske så billig. Skal du kjøpe produkt av merker du har høyrt om tidlegare er prisen som i Skandinavia, men framleis noko billigare.

 

STRANDLIV: Det finnes mange surfe-strender og eksotiske reisemål på utsiden av Leon.

 

 
- Hvor mye betaler du for å leie bolig?
 
- Bustad er inkludert i studieavgifta. Dersom ein vil ordne med bustad sjølv får ein trekt 5.000,- frå studieavgifta, så dette blir prisen ein betalar for husly i tre månader. Prisen inkluderar også frukost i vekedagane. 
 
Carina forteller at det er mye å finne på når man har skolefri. For eksempel kan man gå rundt i León og se på en av de 16 kirkene i byen, kjøpe frukt fra damene som står på fortauene, spasere gjennom markeder som selger det meste, jobbe som frivillig hos ulike institusjoner, spise ute på restauranter, ta salsakurs eller gå ut og danse salsa og drikke lokalt rom og øl. 
 
- Reiser du litt utafor Leon kan du slappe av eller surfe på ei av strendene, du kan bestige vulkanar og volcano-boarde på veg ned att, du kan oppleve mystikken i Mangrove-skogen og mykje meir. Det er billig å ta buss i Nicaragua, så i helgene kan ein lett ta seg ein tur Granada, Isla de Ometepe, Managua, Matagalpa, Estelí, San Juan del Sur og eigentleg dit du måtte ynskje.
 

LES OGSÅ: 73 prosent vil på utveksling- kun 21 prosent drar

 
Det hun synes er det beste med å studere i Nicaragua er at hun får praktisere studiet sitt hver dag, og at de lokale tar seg tid til å snakke med uansett hvor mye man snubler i de spanske glosene. 
 
- At her er varmt klima og billig er heller ikkje dumt. Prisnivået gjer at dei fleste av oss kan reise litt rundt og oppleve mykje av Nicaragua i fritida. Eg likar at det er så annleis frå Skandinavia på så mange måtar, blant anna at fokuset blant folk er på relasjonar og lykke i staden for tid og pengar.

 

KOLONISTIL: León er landets best bevarte by i kolonistil, og har mange historiske bygg og flotte kirker.

 

 
- Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Nicaragua?
 
- Ikkje eigentleg. Det må i tilfelle vere den avslappa haldninga alle har her nede. Som oftast likar eg denne, men dersom noko skal gjerast eller fiksast litt kjapt kan det fort bli ein liten kulturkræsj. Til dømes er ikkje ein skrubbsvolten nordmann vand med å måtte vente over 2 timar på å få middagen servert etter å ha bestilt. Men med litt tolmod går alt bra.
 
Hun har ingen betenkeligheter med å anbefale utenlandsstudier i Nicaragua til andre.
 
- Gjer det! Du kjem ikkje til å angre. Nicaragua er eit av dei fattigaste landa i verda, så berre det at ein oppheld seg i landet og brukar pengar på overnatting og mat hjelper økonomien deira. Eg syns det er spennande å sjå eit land som er så ekte, før det eventuelt blir for globalisert og blir likt fleire andre land i verda, forteller hun.
 
Hun han også noen praktiske råd til nye studenter: 
 
- Dersom du er avhengig av kroppspleieprodukt av ulike merker (eller god sjokolade) bør du kjøpe med deg dette heimafrå. Elles kan du få tak i det meste her nede.
 
Hun anbefaler også å bruke perioden før avreise på å studere litt spansk, slik at du kan kommunisere litt med lokalbefolkningen. Du kan nemlig gå lenge før du møter på noen som snakker engelsk.
 
- Pakk med deg tolmod, opent sinn, eventyrlyst og mange smil. Turen blir kva du sjølv gjer den til!