Hvordan kom du fram til at du ville studere i Nicaragua?

Jeg hadde nettopp fullført et semester med utviklingsstudier i Vietnam, noe som garantert vekket interessen for faget og økte reiselysten enda ett hakk.

 

Utveksling til Nicaragua

Navn: Andrea Palmberg

Alder: 20

Studieretning: Bachelor i utviklingsstudier

Studiested: Høgskolen i Oslo og Akershus, Hoi An i Vietnam og León i Nicaragua

 

Det er noe helt spesielt ved det å bo i et annet land over en lengre periode, du blir kjent med kulturen, historien og menneskene på et helt annet nivå. For å forstå kompleksiteten rundt utviklingsstudier, er det veldig viktig å se hvordan situasjonen er for lokalbefolkningen i utviklingsland.

Da jeg fikk sjansen til å ta andre semester i Nicaragua, så jeg på det som en gylden mulighet til fortsette det jeg startet med i Asia.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Faget handler ganske enkelt om det globale sør og nord/sør-forholdet. Det gir kunnskap om politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale utviklingsspørsmål i flere deler av verden.

I Vietnam, lå fokuset på hvordan Sørøst-Asia har utviklet seg, og hvorfor noen land har hatt stor suksess, mens andre fortsatt er svært fattige.

I Nicaragua, var undervisning mer rettet mot Latin-Amerika, og vi lærte mye om hvordan internasjonale impulser og globaliseringen generelt har påvirket dette kontinentet.

Vi hadde forelesninger fem dager i uken, samt seminarer, hvor vi diskuterte de temaene som foreleseren hadde tatt opp.

I tillegg, var tre av ukene satt av til feltarbeid, hvor vi bodde hos en lokal familie og studerte forskjellige temaer innenfor utvikling.

Vårt vestlige syn ble på mange måter satt på prøve, da forelesere og lokale presenterte nye måter å tenke på, eller viste oss at det vi nordmenn ser på som positive utviklingstendenser, nødvendigvis ikke er det for et land som Nicaragua.


 

Hvordan var de tre ukene med feltarbeid?

Det som var litt ekstra spesielt med semesteret i Nicaragua, var at en stor del av pensumet var basert på våre egne feltstudier.

Sammen med tre av mine klassekamerater, dro jeg til en liten landsby som heter Lagartillo, her bodde vi i tre uker for å gjøre Research.

Vårt overordnede tema var migrasjon, og hvordan dette påvirker utviklingen i landsbyen.

Vi lærte mye om metodologi i forkant av feltukene, og gjennom intervjuer, spørreskjemaer og fokusgrupper, innhentet vi masse kunnskap om samfunnet og alle menneskene som levde der. Vi forstod, blant annet, at et stort flertall hadde familiemedlemmer som emigrerte på grunn av manglende jobb- og utdanningsmuligheter. Pengene som ble sendt hjem av disse migrantene, spilte ofte en vital rolle i husholdningenes økonomi, og påvirket utviklingen av Lagartillo i en positiv og negativ kontekst.

Resten av klassen min var fordelt rundt i forskjellige deler av landet. En gruppe jobbet for eksempel med kjønnsroller i hovedstaden, Managua. En gruppe var plassert helt oppe ved grensen til Honduras, for å studere bærekraftig utvikling, mens andre bodde langs kysten for å studerer miljøproblemer.

Feltperioden var virkelig en helt spesiell opplevelse, og jeg lærte mer av å fysisk være tilstede i tre uker, enn jeg noen gang vil lære av en lesebok.

Lagartillo er et rimelig primitivt og fattig samfunn, som er svært preget av vannmangel, tørke og post-revolusjon. Vi ble tatt varmt i mot av lokalbefolkningen, og de viste oss deres Nicaraguanske hverdag helt uten filter og fasadespill.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Nicaragua og i Norge?

Den aller største kontrasten til en studiehverdag i Norge, i forhold til en studiehverdag i Nicaragua, er muligheten til å genuint forstå det du leser om.

Alt av observasjoner og praktiske erfaringer vi gjorde oss i Nicaragua, kunne vi knytte opp mot teorier og konsepter vi lærte om i forelesninger, noe som raskt gir deg en helt annen forståelse og nærhet knyttet til pensum.

Ved å sette foten utenfor dørkarmen, har du muligheten til å erfare en helt annen kultur, og hver dag byr på ett nytt eventyr. Om det så er å bestige en av Nicaraguas aktive vulkaner, smake på en klassisk gallo pinto eller tråkke i hundebæsj fra en av gatehundene.

Ved å studere i et annet land enn Norge, da spesielt i et utviklingsland, vil du lære deg å forstå og sette pris på andre mennesker og kulturer. I tillegg, vil du kanskje sette enda mer pris på de privilegiene vi har i vårt hjemland.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Etter å ha tatt utviklingsstudier 1 i Vietnam, kunne jeg søke meg direkte inn på program 2 i Nicaragua.

Dette gjorde jeg veldig enkelt og greit gjennom Kulturstudier sine nettsider, hvor du sender en søknad.

Etter å ha betalt inn depositumet, er du sikret en plass på kurset.

 

 

Hvordan ser en vanlig studiedag ut?

En vanlig studiedag inneholdt ofte en forelesning og et seminar.

Alarmen stod på halv syv, og vi gikk sammen bort til hotellet, hvor vi hadde klasserommet vårt. Her tok vi gledelig i mot den kjølige aircondition-luften og et par kopper sterk kaffe, før forelesningen begynte.

Etter timen, ble vi plukket opp av de typiske knallgule skolebussene, som kjørte oss til studiesenteret vårt på stranden.

Her spiste vi lokal lunsj og gjennomførte seminaret, og i pausene, hadde vi tid til å løpe ned til stranden for et bad eller soling.

Da kvelden nærmet seg og vi var tilbake i byen, hadde vi mange muligheter: lesing til neste forelesning, en treningsøkt, en tur på kino eller stelle i stand middag.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Nicaragua var helt fantastisk.

Jeg tror at båndene du knytter med dine klassekamerater blir ekstra sterke, når en er alene på andre siden av jorden. Mange av oss hadde også studert sammen i Vietnam, så gjensynsgleden var sterk når vi møttes igjen. Vi bodde sammen i kollektiv, lagde felles middager, dro på utflukter, var ute i helgene og generelt utforsket det som var å utforske sammen som en gjeng.

Jeg har helt garantert skaffet med gode venner for livet, gjennom disse to semestrene, og det er klart at den sosiale delen spiller en stor rolle under studietiden.

I tillegg til utviklingsstudier, så tilbyr Kulturstudier fag i spansk, pedagogikk og Latin-Amerika studier. Vi var dermed svært mange skandinaviske studenter, og veldig synlige i byen vi bodde i.

 

 

Hva gjorde du når du ikke var på skolen?

Du får raskt dine lokale favoritter, så da vi hadde fri fra skolen, besøkte vi ofte de samme cafeene og restaurantene. Om det så var for byens beste veggisburger, billig gatemat, nypresset juice eller salsamusikk, så fikk vi alltid tiden til å fly forbi med mye latter og prat.

I helgene, var det alltid muligheter for å dra på forskjellige utflukter, slik som vulkanturer, overnatting i mangroveskogen, surfetimer på stranden eller bussturer til andre byer. Jeg brukte blant annet en helg på å kave meg opp på Momotombo, en av Nicaraguas største vulkaner, etterfulgt av en lokal strandfest sammen med resten av klassen.

Det er generelt mye å finne på utenom skolen, så lenge du er villig til å begi deg ut i den ekstreme varmen!


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået i Nicaragua er generelt veldig lavt, da dette er et av Mellom-Amerikas fattigste land.

Det å spise ute er veldig rimelig, vi pleide ofte å ta turen til det lokale markedet, hvor du fikk en middagstallerken for rundt 20 kr.

Leieprisene er også svært lave sammenlignet med Norge. Jeg valgte å takke nei til Kulturstudiers botilbud, og heller finne et eget sted sammen med en gjeng fra klassen. Vi fant oss en veldig hyggelig plass, hvor prisen for et tomannsrom var ca 2000 i måneden.

Det er dermed ikke noe problem å holde budsjettet i Nicaragua.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Nicaragua?

Det var en ting jeg mener var en smule utfordrende med studiehverdagen i Nicaragua, og det var machokulturen som var veldig sterk i samfunnet. Jeg forstår at en skal tilpasse seg det miljøet en bor i, men det kunne være slitsomt å gå gatelangs i León som skandinavisk jente.

Du får veldig mye oppmerksomhet, mange av de lokale mannfolkene roper, plystrer og til og med bjeffer på deg, når du går forbi.

Dette kunne selvfølgelig føles trakasserende til tider, spesielt når du bare har fått beskjed om å ignorere det hele. Når det er sagt, så er dette kunne en liten bagatell, jeg har virkelig storkost meg i Nicaragua, og kunne ikke bedt om et bedre semester.


 

Vil du anbefale andre å studere der, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil på det sterkeste anbefale andre studenter å studere i Nicaragua, det er et utrolig fascinerende land som garantert vil gjøre studiehverdagen spennende.

Faget er veldig interessant og studentmiljøet kunne ikke vært bedre!

Et generelt tips til alle studenter, er å følge magefølelsen, legg til side det mennesker rundt deg kanskje forventer at du skal gjøre. Det aller viktigste er at du selv liker det faget du har valgt, for det er da de gode resultatene og ikke minst opplevelsene dukker opp!

 

Om Kulturstudier

Kulturstudier tilbyr studier innen samfunnsvitenskap og humaniora ved sine studiesentre i Argentina, Costa Rica, Ghana, Nepal og Vietnam.

Studiene tilbys i samarbeid med lokale universiteter og norske høgskoler.

Les mer om Kulturstudier her.