N icaragua er kjent for sin vakre natur og imponerende vulkaner. Det er ikke mange steder du vil ha muligheten til å oppleve vulkansurfing, men dette er blant tilbudene for besøkende studenter.

Brenner du for geologi, er kanskje Ometepe for deg.

Ometepe er en øy som ligger midt i Nicaraguasjøen, som er landets største innsjø. Selve øya er formet som et timeglass, fordi to vulkaner har til sammen dannet den, en i hver ende.

Man skulle ikke tro det, med tanke på dens opprinnelse, men øya har en ganske fantastisk natur, ved siden av selve vulkanene, inkludert frodige skoger, klare innsjøer og flotte fossefall.

Hovedstaden Managua er det politiske, økonomiske og kulturelle sentrum av Nicaragua.

Her kan de arkitekturinteresserte boltre seg blant en blanding av moderne arkitektur og rester av historiske bygninger, som har overlevd flere jordskjelv.

Du kan også nyte synet av den historiske gamlebyen, som inkluderer en flott gotisk katedral. I tillegg, er Rubén Darío, byens nasjonale teater, et kjært landemerke.

Den sjarmerende kolonibyen Granada er et annet sted du bør besøke under studiene. Med sin godt bevarte arkitektur fra kolonitiden, fargerike bygninger og brosteinsbelagte gater, er Granada en visuell fest. Her er det en praktfull katedral og livlige hovedtorget, Parque Central, du kan utforske.

 

Nicaragua

Hovedstad: Managua

Totale Innbyggertall: Cirka 6,3 millioner

Areal: 130,375 kvadratkilometer

Tidssone: UTC -6

Offisielle språk: Spansk, og engelsk, diverse andre innfødte språk

Statsform: Republikk

Valuta: Nicaraguansk córdoba (NIO)

 

 

Utdanning

Nicaragua byr på et spennende kulturelt og sosialt miljø, vakker natur og rimelige levekostnader, noe som gjør det til et attraktivt studieland for utvekslingsstudenter som ønsker å oppleve en annerledes akademisk og livserfaring.

Landets har en rekke høyere utdanningsinstitusjoner av god kvalitet, inkludert universiteter og høyskoler som tilbyr et godt utvalg av fagområder.

Skoleåret er vanligvis delt inn i to semestre: det første er fra februar til juli, og det andre er fra august til desember.

Det er også vanlig å tilby kurs på både spansk og engelsk, noe som gjør det mulig for utvekslingsstudenter å velge undervisningsspråket som passer best for dem.

Flere nicaraguanske institusjoner bruker en prosentskala som deres karaktersystem, der 70% er minimumsbestått karakter. Vurderingsmetoder kan riktignok variere mellom ulike institusjoner og fagområder.

Utvekslingsstudenter trenger studentvisum for å oppholde seg i Nicaragua, så må kontakte Nicaraguas ambassade i god tid før planlagt avreise, for å få informasjon om visumprosessen og kravene som gjelder for deres spesifikke situasjon.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.


 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Nicaragua, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass, kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre en DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel, må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Nicaragua:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

DELE-test (spansk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

 

 

Prisnivå

Du vil leve godt på kun utbetalinger fra lånekassen, da prisnivået i Nicaragua er mye lavere enn i Norge.

De fleste mat og drikkevarer koster omtrent 60-70% mindre, selv om noen varer ligger ett hakk under eller over dette.

Internett er derimot ganske dyrt, her må ut med en del mer enn hjemme.

Prisene for offentlige transportmidler, som busser og drosjer, er omtrent 80-90% lavere enn tilsvarende tjenester i Norge.

Når det gjelder boligleie, ligger de fleste priser på cirka en kvart av Oslopriser. Prisene varierer selvsagt etter beliggenhet, størrelse og standard.


 

Praktisk informasjon

Nicaragua ligger i tropiske omgivelser, og været varierer avhengig av sesongen. Landets tørkesesong varer fra november til april og regnsesongen er fra mai til oktober.

Temperaturene er generelt høye året rundt, med gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 30 °C i lavlandet.

Offentlige busser er den vanligste reisemåten for å komme seg rundt i Nicaragua. Busstjenestene er rimelige, men veiene kan være ujevne og av dårligere kvalitet utenfor byene. Taxier er også tilgjengelige i byene, men du bør bruke registrerte drosjer, altså som har taksameter, eller å avtale en pris på forhånd.

Reiseforsikring og vaksiner er ting du bør ha på plass før avreise.

Vær også forsiktig med mat og vann. Ulikt i Norge, kan vi ikke drikke rett fra springen, så drikk kun flaskevann og spis mat fra pålitelige kilder, så vil magen din være takknemlig.

 

 

Kultur

Det nicaraguanske folket er kjent for sin gjestfrihet, varme og vennlighet. De er stolte av sin kultur og historie, og mange er sterkt engasjert i å bevare og fremme sin kulturelle arv.

Nicaraguanerne verdsetter solidaritet og fellesskap, og familiebånd og sosiale relasjoner er viktige i deres dagligliv.

Karnevaler, musikk og dans er også viktige kulturelle praksiser, da disse gjenspeiler landets kreative og livlige ånd. Marimba musikk er kjært blant folket.

I tillegg, er El Güegüense såpass kjært at det har blitt bygd et monument til ære av den i Managua. Det er vanskelig å beskrive hva El Güegüense er, det nærmeste er vel å kalle det et satirisk dramastykke som kombinerer folkemusikk og -dans med teater.