(StudentTorget.no):

Navn: Simen Aleksander Rasmussen
Alder: 25
Studerer: Medisin på fjerde året.
Studiested: Praha, Charles university, 3. faculty of medicine.
 

Hvorfor valgte du å studere i Praha?

Jeg har alltid drømt om å studere medisin og jeg har alltid vært glad i å reise. Etter å ha snakket med både Sonans og Bjørknes og drevet mye research på internett så virket Praha som det beste stedet å søke. I tillegg er Praha en storby med daglige flyavganger fra Gardermoen. Byen byr på veldig mye kultur og en student kan ikke klage når Tsjekkia lager (muligens) verdens beste øl.

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
 
Charles university er et av europas eldste universitet. Det ble grunlagt i 1348, og har opparbeidet seg til å bli et veldig godt studiested. 3. faculty er også et veldig godt medisinsk fakultet blant annet i Europa og er det beste i Tsjekkia.

Studentmiljøet er utrolig bra. ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) er en veldig sterk studentorganisasjon i Tsjekkia. Her er jeg forøvrig nestleder og kan skryte av mye fokus på både faglige og sosiale arrangementer. Det arrangeres fadderturer, julebord, 17. mai- feiring, faglige seminarer, konserter, quiz, og mye, mye mer hvert år! Vi har studentprest som stiller opp når det er nødvendig og siden alle de som studerer i utlandet er i samme båt, så blir det et veldig sterkt bånd mellom alle studentene.

Fortell litt om studiet og undervisningen?
 
Medisin er et veldig vanskelig studium med mye lesing og pugging. I Tsjekkia legger de stor vekt på at basiskunnskaper skal sitte i fingerspissene. Så dagene er lange og pensumet er mye. På 3. fakultet kjører de en "problembasert læring". Da går vi for eksempel gjennom hjertet i alle fagene vi har samtidig.  Dagene består av forelesninger og praktiske timer. Vi begynner ganske tidlig med å møte pasienter og vi blir stadig testet gjennom fagprøver.
 
Hvordan var søknadsprosessen?
 
Søknadsprossesen var tung og lang. Så her må man ha tungen rett i munnen. Du finner veldig mye informasjon om dette på Sonans sine hjemmesider. Men i korte trekk var det opptaksprøve, legesjekk, intervju og en haug med papirarbeid!
 
Hvordan er prisnivået i Praha?

Prisnivået i Praha er veldig behagelig for norske studenter. Klær og elektronikk ligger på det samme prisnivået som i Norge, men dagligvarer, husholdningsprodukter og transport er veldig billig.
 
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
 
Jeg bor alene så da betaler jeg litt mer enn de som bor i kollektiv. Men for cirka 40 kvm midt i byen koster det 3500-5000 i måneden. Da er det inkludert strøm, vann og internett.  Går man sammen 3-4 stykker kan man få en leilighet på over 100kvm for en billig penge.

Hva gjør man på fritiden i Praha?
 
Når man studerer har man ikke allverden med fritid. Men når man endelig har en ledig stund så tilbyr byen veldig mye! Uendelig mange parker, kulturhistoriske steder, museer. Det finnes mange puber og restauranter som har et behagelig prisnivå. Det finnes til og med en bar på biblioteket de fleste leser på.
 
Hva synes du er best med å studere der?

Det beste med å studere i Praha er at det er en storbymetropol med en million innbyggere. Samholdet vi studentene får av å være langt hjemmefra og muligheten til å lære et nytt språk og en ny kultur. 
 
Hva er verst?

Det verste er hjemlengselen, de lange skoledagene, byråkratiet som henger igjen fra kommunisttiden og det enorme presset og forventningene som følger med studiene. 
 
Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Praha?

Ta kontakt med ANSA. De vil hjelpe deg med nesten alt. De hjelper deg både før du drar ned og når du er i Praha. Bli kjent med skolesystemet og ta kontakt med studenter som allerede er der. Og dra ned dit med et åpent sinn.