Kommunen og ledelsen i ISFiT håper Studentenes Fredspris blir like kjent som Nobels. Første skritt var avdukingen av designet til «Walk of Peace». Det blir laget av Åshild Herdlevær.

Det er onsdag 3. november. Representanter for ISFiT (Internasjonal Studentfestival i Trondheim) og kommunen er samlet til en høytidelig seremoni i Jomfrugata.

Annethvert år, deler festivalen ut Studentenes Fredspris. Snart skal hver vinner få navnet sitt på en plate i denne gaten.

For å bestemme platenes utseende, har festivalen holdt en designkonkurranse. Vinneren ropes opp, publikum jubler, og media tar bilder.

 

Studentenes Fredspris:

✔ Studentenes Fredspris deles ut på vegne av alle norske studenter, og går til studenter som har gjort en fremragende innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter. Prisen ble opprettet i 1999 og deles ut for sjuende gang under ISFiT 2011

 

✔ «Walk of Peace» er en markering sterkt knyttet til Studentenes Fredspris i Trondheim, som deles ut under ISFiT-festivalen i februar 2011. Den er delvis en markering av jubileet, og delvis en hyllest til tidligere og fremtidige vinnere.

 

✔ Ifølge ISFiT, er prisen ment å gi oppmerksomhet til fredelige aktivister. Den kan deles ut til studenter og organisasjoner fra hele verden. Vinneren mottar 50.000 kroner, og inviteres til en seremoni i Trondheim.

 

En sti å følge

Det er fantastisk å vinne! Helt utrolig, sier Åshild Herdlevær begeistret.

I den ene hånden, holder den 22 år gamle bergenseren modeller av ferdige plater, i den andre, en fin blomsterbukett ISFiT nettopp har gitt henne.

Det var litt utfordringer i forbindelse med mine generelle ferdigheter i Photoshop. Men jeg er fornøyd. Det ble sånn som jeg hadde tenkt, forteller prisvinneren stolt.

Hun håper platene vil forme en sti, så kommende generasjoner bokstavelig talt kan følge fredsprisvinnernes fotspor.


 

Vil bli like kjent som Nobels Fredspris

Åselinn Krane Heimdal, prosjektleder i ISFiT, forteller at veien fra forslag til ferdig design har vært overraskende lett å gå. Hun sier kommunen hele veien har vært positive til prosjektet.

Vi håper dette skaper veldig stor oppmerksomhet, og at fredsprisen blir kjent i hele Norge, fortsetter hun.

 

 

Anne Reinton har vært festivalens kontakt i Trondheim Kommune. Hun sier bystyret jublet for forslaget, og kaller prosjektet «et utrolig flott symbol på hva studentene betyr for Trondheim».

– Vi håper Studentenes Fredspris skal få samme dimensjon som Nobels Fredspris, uttaler hun fornøyd.

Får Reinton viljen sin, blir det like mye oppmerksomhet om utdelingen i Trondheim, som rundt «storebror» i Oslo.

 

 

Feirer 20 år

Prosjektet kan minne om Hollywoods «Walk of Fame», men det var naturen som inspirerte Herdlevær da hun utformet platene. Den blide designstudenten forteller om å gå rundt i byen og samle visne blader på jakt etter inspirasjon.

Juryen trakk spesielt frem platenes rene linjer. «Sjarmerende design med lokal forankring», var noe av begrunnelsen som ble lest opp under seremonien.

Det løvformede designet står godt til de bladene som dekker mye av gatene i byen.

 

 

Festivalen fyller 20 år i 2010.

Ifølge ISFiT, er «Walk of Peace» delvis en markering av jubileet, og delvis en hyllest til tidligere og fremtidige vinnere.

Platene inngraveres med vinnernes navn og hjemland. Det kommer også til å stå hvilket år vinneren mottok prisen.

Studentenes Fredspris går til studenter som har gjort en fremragende innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter. Prisen ble opprettet i 1999 og gis ut for sjuende gang under ISFiT 2011.

Navnet på årets vinner blir offentliggjort 25. november. Platene vil kanskje være klare til da, og i hvert fall til markeringen av 20-årsjubileet i desember, ifølge Heimdal.

 

Tidligere vinnere:

1999: ETSSC, studentorganisasjon på Øst-Timor og Antero Benedito da Silva

2001: ABFSU, studentorganisasjon i Burma og Min Ko Naing

2003: Zinasu, studentorganisasjon i Zimbabwe

2005: ACEU, studentorganisasjon i Colombia

2007: Charm Tong (25) fra Burma

2009: Elkouria "Rabab" Amidane (23) fra Vest-Sahara