Når semesteret nærmer seg slutten, og siste punktum i eksamens- oppgaven er satt, er det andre bekymringer som melder seg. Mange må finne seg jobb til høsten, mens andre har utsatt jakten på en sommerjobb til etter eksamen.

Ingen av delene er nødvendigvis enkelt, spesielt med tanke på at de fleste jobbene aldri lyses ut. Da holder det ikke bare å sende i vei en mail og krysse fingrene. Det spørs om du faktisk må legge ned en ekstra innsats.

Vi har snakket med to karriereveiledere om hvordan du kan finne de skjulte jobbene.

 

Kontakt aktuelle bedrifter

Odd-Petter Fylling, karriereveileder i To Be Academy, påpeker at du må ta direkte kontakt med de bedriftene du kan tenke deg å jobbe for.

– Finn ut hvilken bransje du vil jobbe i, og ta direkte kontakt med aktuelle bedrifter. Når du vet hvilken bransje du vil jobbe i, kan du søke opp aktuelle bedrifter på nettet, og sjekke om de mottar åpne søknader.

– Finner du ikke noe, kan du ringe til personalavdelingen og fortelle at du gjerne kan tenke deg å jobbe der, og spørre om de tar imot søknader, sier Fylling.

Kan man bare møte opp på arbeidsplassen også?

– Normalt ringer man, men er du freidig, kan du også møte opp i resepsjonen og levere en CV direkte til noen i personalavdelingen. Det er tidkrevende, men kan fungere hvis man vet akkurat hvor man vil jobbe. Vedkommende vil nok huske hvem du er, men det er selvfølgelig en fordel at du gjør et godt inntrykk.

Direkte kontakt med aktuelle bedrifter er også det første forslaget fra karriereveileder Mette Manus.

 

Kartlegg hvilke bedrifter og organisasjoner som er aktuelle og ta kontakt selv. Trenger de ikke folk akkurat nå, trenger de det kanskje senere. Det er en jobb å finne jobb, men bemanningsselskaper kan ofte hjelpe.

– Vær aktiv og søkende, sier Mette Manus fra Manus Motivation Group, og påpeker at det samme også gjelder når man skal finne sommerjobb. 
Det samme gjelder egentlig for sommerjobber også.

– Ta kontakt med bedriftene. Mange lar være å lyse ut etter sommervikarer, og venter heller på at folk skal ta kontakt.


 

Hvem kjenner du – og hvor jobber de?

Før du tar kontakt med aktuelle bedrifter bør du imidlertid tenke over om du kjenner noen som kan hjelpe deg på veien. Både Manus og Fylling trekker frem ditt eget nettverk som en mulig faktor.

– Tenk gjennom hvem du kjenner og hvor de jobber. Du kan ikke be folk om å skaffe deg en jobb, men du kan be de om å skaffe deg en kontaktperson, sier Manus.

Fylling legger også vekt på at du må være klar på hva du ønsker, slik at det blir enklere for andre å vite hva du skal hjelpe deg med.

– Kanskje kjenner du noen som kjenner noen, eller vet om noen som jobber i den bransjen du kan tenke deg å jobbe i. Dersom du vet hva du vil, er det også enklere for andre å hjelpe deg. Snakk med alle du møter om at du ser etter en jobb. Plutselig er det noen som vet om noe, sier Fylling.

I denne sammenhengen trekker Fylling også frem sosiale medier som en mulighet.

– Skriv på Facebook at du er ute etter jobb, og spør om det er noen som vet om noen som trenger folk. Facebook er mest for egne nettverk, skal du nå bedrifter og rekrutteringsbyrå er det bedre å bruke LinkedIn.

– Der er det viktig at legger ut riktig søkeord, slik at de som er ute etter akkurat det du tilbyr kan finne deg, avslutter Fylling. 


 

Snakk med et bemanningsbyrå

Skal du ta kontakt med et bemanningsbyrå er Mette Manus imidlertid opptatt av at det ikke holder å legge inn CV-en i databasen deres, du må be om et møte også.

– Det andre du kan gjøre er å ta kontakt med bemanningsselskaper, slik at de kan anbefale deg til bedrifter som trenger folk. Be om en uforpliktende samtale med noen, slik at de blir kjent med deg, og enklere kan anbefale deg videre. Det er bedre enn bare å ligge i en database, sier Manus.

Hun poengterer også at man bør sjekke ut hvilke bemanningsbyrå som har best kontakter i den bransjen du helst vil jobbe i.

– Vær oppmerksom på at noen av bemanningsselskapene spesialiserer seg mot bestemte bransjer, så bruk litt tid på å finne ut hvem du skal kontakte.