Selv om sommerferien nærmer seg med stormskritt, finnes det fortsatt håp om å sikre seg en sommerjobb.

Et raskt søk på KarriereStart.no viser at det fortsatt er mange som annonserer etter sommervikarer.  
 
– Jeg pleier å si at vi rekrutterer til vår siste sommerjobb rett før sommeren er over. Noen steder har de kanskje høysesong om sommeren, og noen oppdager plutselig at de trenger ekstra hjelp.

I tillegg er det jo sykefravær om sommeren også, og de mer vanlige vikariatene. Så det er mulig, men jo nærmere vi kommer sommeren, jo mindre blir naturligvis utvalget, sier kommunikasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth til StudentTorget.

 

 

Hvilke type sommerjobber er ledige nå helt på tampen?

– De stedene der det blir mindre å gjøre om sommeren er det nok vanskelig, og mange kontorer har ordnet seg allerede. Men når jeg søker på adecco.no får jeg opp flere ulike bransjer, så ingenting er helt umulig, så lenge du står på – og kanskje har litt flaks, sier hun og fortsetter:  
 
Men innen servicesektoren og innen lager og logistikk er det nok flest jobber nå. Dette er også bransjer som har en del å gjøre om sommeren. Også i helsevesenet er det stort behov for kvalifisert personell, men det er naturligvis ikke bare å bli sykepleier før fellesferien, så for de fleste er jo det utelukket.


 

Bruk Facebook

Talseth anbefaler deg som fortsatt står uten jobb om å bruke de kanalene du har til rådighet.
 
– Det er viktig å være aktiv, og bruke så mange kanaler som mulig. Kanskje du kan legge ut en statusoppdatering på Facebook og spørre om noen vet om noe?

Følg med – plutselig står det et skilt i et vindu om at noen søker sommerjobb. Snakk med ditt lokale bemanningsbyrå, hør om de vet om noe. Det er viktig å være fleksibel, og å ikke gi opp. Så skal det nok ordne seg, sier hun.

LES OGSÅ: Slik får du drømmesommerjobben!

 

Reiseliv, butikk og salg

Hos Nav er de også optimistiske til at det vil ordne seg for studenter som fortsatt står uten jobb i sommerferien.

 

Slik finner du sommerjobb
  • Bruk nettverket ditt - Kanskje du kjenner noen som kjenner noen som vet om noe. Si i fra at du er på jakt etter jobb til alle du kjenner.

  • Bruk sosiale medier -  Skriv en statusoppdatering på Facebook om at du er på jakt eller skriv en tweet.

  • Bruk sider som karrierestart.no, finn.no og nav.no, her ligger det mange stillinger ute.

  • Lag deg en profil på nettstedene til de forskjellige vikarbyråene og be om et møte.

 

– Det er fortsatt håp for de som ikke har skaffet seg sommerjobb ennå. Hovedvekten av jobber utlyses i løpet av februar, mars og april, men i løpet av mai ble det faktisk lyst ut 1800 sommerjobber på nav.no, forteller seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Johannes Sørbø til StudentTorget.no.

Det er flere forskjellige sektorer som er på jakt etter sommervikarer, så du har til en viss grad fortsatt mulighet til å velge.
 
– Det ligger forskjellige jobber der ute, men vi ser at det er en hovedvekt av jobber innenfor helse, pleie og omsorg. Det har det for så vidt gjort hele våren. Det finnes også en god del jobber innenfor reiseliv, butikk og salg, sier han videre.


 

Kremjobbene har gått

Siden du har ventet så lenge med å skaffe deg sysselsetting for sommeren, må du ha i bakhodet at de beste jobbene er tatt for lenge siden. Du kan derfor ikke regne med å få den beste jobben, men så lenge du viser en positiv innstilling vil det nok ordne seg.
 
– Det er alltid jobber å få om man er engasjert og motivert, forteller konserndirektør i Manpower, Thor Bendik Weider til StudentTorget og fortsetter:
 
– Kremjobbene går tidlig. Ulempen med å komme sent er at de beste jobbene er tatt. Det er store personalkabaler som skal gå opp i feriene, de er derfor avhengig av å få sommervikarene på plass fort, sier han videre.
 
Wieder syns det er viktig at du som skal skaffe deg sommerjobb tenker over hva du er ute etter  og hva du vil med jobben før du tar kontakt med en potensiell arbeidsgiver.
 
– Det kan være lurt å reflektere over hva du ønsker ut av sommerjobben på forhånd. Vil du tjene mest mulig penger eller er det relevant arbeidserfaring i forhold til det du studerer som er det viktigste? Det er det greit å tenke litt over, forteller konserndirektøren.


 

Ikke be om ferie

Å be om flere uker med ferie er noe av det siste du bør gjøre når du skal skaffe deg sommerjobb. Som sommervikar skal du tross alt gjøre jobben til noen som er på ferie, derfor er arbeidsgiveren avhengig av at du dukker opp.

 

– Du må planlegge ferien etter jobben og ikke omvendt. Hvis det første du sier er at du vil ha tre uker ferie, så havner du nok sist i køen. Vis at du er fleksibel og interessert, sier han videre.
 
Selv om du ikke kan velge og vrake fra øverste hylle når du skaffer deg sommerjobb såpass sent, kan uansett jobben bli til noe mer.
 
– Arbeidsgiveren legger merke til ansatte som gir gode resultater, så det kan jo hende du får jobb der videre eller får andre arbeidsoppgaver hvis du gjør en god jobb, sier han videre.
 
For utfyllende informasjon om alle deler av jobbsøkingsprosessen, besøk KarriereStart.no.