Er du student og ute etter å tilegne deg relevant arbeidserfaring i løpet av studietiden?

Da bør du vurdere å søke på sommerjobber hos norske bedrifter heller enn å ligge på en solseng gjennom sommermånedene. 

En god sommerjobb hos en anerkjent norsk bedrift kan være akkurat det du trenger den dagen du står der med ferdig bachelor- eller mastergrad og skal begi deg ut i arbeidsmarkedet.

En sommerjobb kan være til stor hjelp, både med tanke på erfaringen du får, kontakter du knytter, eller i form av en verdifull attest fra arbeidsgiveren.  Ofte vil det imidlertid være stor rift om de beste sommerjobbene der ute.

I løpet av sommeren har vi intervjuet noen av de studentene som har vært så heldige å få de mest ettertraktede sommerjobbene, og spurt dem hvilke tips de har til andre studenter som vurderer å søke på en sommerjobb.

Her er svarene de gav oss.

 

Thea Øverli (24)

Sommerjobb hos Agder Energi

Tipset mitt er egentlig å bare søke, selv om du er usikker. Man vet aldri, plutselig kan man bli innkalt til intervju.

 Selv om man ikke skulle nå helt opp så er det uansett en verdifull erfaring å gå på jobbintervju. Så må man ikke bli knust hvis man får avslag, heller. Det er sånn som skjer, og det er god erfaring i det å få avslag, også.

– Det beste tipset jeg har når det gjelder selve søknaden, er å fortelle litt i et eget avsnitt om hvorfor du har lyst til å jobbe hos akkurat den bedriften du søker sommerjobb hos.

– Hvis du klarer å knytte dine ferdigheter og ønsker opp mot selve bedriften, så vil mulighetene dine for å få jobben øke betraktelig. Fortell bedriften hvordan jobben passer med dine ambisjoner, og hvorfor de bør ansette akkurat deg.

Les hele intervjuet med Thea Øverli her.

 

Anders Bergfjord Fjellvikås (24)

Sommerjobb hos DNV GL

– Jobb hardt med fag, prøv å være engasjert i studentmiljøet (innenfor rimelighetens grenser), og prøv å lære en ferdighet som er nyttig (min var statistisk programmering).

– Arbeidsgivere leter etter forskjellige egenskaper, så hvis man har noe som skiller seg ut fra andre så burde man prøve å spille på det.

Les hele intervjuet med Anders her.

 

Trygve Nybakk Vang (22)

Sommerjobb hos Acando

– Det er viktig å vise interesse for fagfeltet ditt! Uansett hva man studerer bør en gjennomføre noen personlige prosjekter. Prosjektene kan gå ut på hva som helst!

– Man får mye god erfaring av å gjøre dette, og som resultat har man gjerne et bedre utgangspunkt ved første møte med den potensielle arbeidsgiveren.

– Det er også viktig å delta aktivt på karrieredager på skolen, og et absolutt must er å gjøre litt research på de aktuelle bedriftene som deltar.

– Det tar seg uendelig mye bedre ut å starte samtalen med en mening eller et spørsmål om et prosjekt firmaet har drevet med, sammenliknet med «Uhm... hva driver dere med?»

Les hele intervjuet med Trygve her.

 

Sigrid Løyning (21)

Sommerjobb hos AF Gruppen

– Tipset mitt når en skal søke sommerjobb er å ikke være redd for å ta direkte kontakt med firmaer.

– Det er ofte lettere å få en fot innenfor om en snakker med bedriften på karrieredag eller telefon, i stedet for å kun søke på sommerjobbportalen som legges ut. Vær litt frempå.

– Et siste tips er å ikke være redd for å spørre om det du måtte lure på, det er det du lærer av. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite.

Les hele intervjuet med Sigrid her.

 

Sofie Fadum Thingsaker (24)

Sommerjobb hos Elkem

– Hvis man vurderer å søke en sommerjobb så ville jeg absolutt søkt, og ikke tvilt på om jeg skulle sendt inn en søknad eller ei.

– Å ha en sommerjobb er en veldig god måte å få erfaring fra det man studerer, og man får sett hvordan man kan relatere det man lærer på skolen til det som foregår ute i arbeidslivet. Det er en gylden mulighet og man vil få med seg gode erfaringer man får bruk for resten av livet.

– Når det kommer til søknaden vil jeg tipse om å lese stillingsannonsen nøye, og vurdere hvordan og hvorfor nettopp du er kvalifisert for jobben, for så å jobbe med å flette dette på en naturlig måte inn i søknaden.

– I tillegg ville jeg bedt noen andre lese gjennom søknaden før den sendes, da uklare formuleringer kan oppklares og «skriveleifer» unngås før den sendes til en potensiell arbeidsgiver.

Les hele intervjuet med Sofie her.

 

Sofie Rønvik Aslaksen (23)

Sommerjobb hos Siemens

– Det viktigste tipset er vel bare å søke uansett om du tror du er kvalifisert eller ikke.

– Mitt inntrykk er at man ofte blir begrenset av seg selv og henger seg opp i alt man ikke kan istedenfor å tenke på det man faktisk får til. Jeg tror det beste er å bare kaste seg ut i det og se at det som regel går mye bedre enn man tror.

Les hele intervjuet med Sofie her.