Når vi nå har gått inn i årets første vårmåned, er det på tide å lete etter en sommerjobb. Det ligger allerede flere tusen stillinger ute på nettet, blant annet på KarriereStart.no. Her er det mye å velge i!

Ha en klar formening om hva du ønsker å få ut av sommerjobben din. Man kan lære og oppleve mye, selv i en jobb som kun varer i noen uker.

 

Få relevant erfaring

Er det viktig for deg å få relevant erfaring, relatert til det du studerer?

Å sette teori i praksis så fort som mulig vil gi deg en bedre forståelse for det du studerer. Om du skal ut i praksis og allerede har relevant erfaring fra en sommerjobb, vil det gi deg et forsprang.

Særlig om du tar en utdanning med lite eller ingen praksis gjennom studieløpet, kan en relevant sommerjobb på CVen være avgjørende for at du blir interessant for fremtidig arbeidsgiver.

Tenk erfaring fremfor penger. Du tenker langsiktig og etablerer gode muligheter for å gjøre det bra på studiet og i en senere arbeidskarriere.

Om du skulle få avslag på en sommerjobb du virkelig ønsker deg, kan det være lurt å signalisere til arbeidsgiver at du også vil være interessert i fremtiden. Det kan være behov for deg ved en annen anledning.


 

Bygge nettverk

Vil du bli kjent med en bedrift du selv ønsker å jobbe i som ferdigutdannet?

Å jobbe på sommeren kan være en ypperlig anledning til å bygge nettverk. Mange studenter drømmer om å ha en jobb som allerede venter når siste eksamen er bestått. En sommerjobb kan være en inngangsdør her.

Da lønner det seg å være selektiv når du leter, og bruke god tid på søknadsbrevet. Se etter en arbeidsplass hvor du gjerne vil jobbe i fremtiden, og ta kontakt selv om det ikke er utlyst en stilling.

Søknaden din kan bli ekstra attraktiv om du forteller at dette er en bedrift du ønsker å ha en karriere i. Bedrifter er alltid på utkikk etter fremtidige, engasjerte ansatte.

Om du ikke får jobb akkurat der etter studiene, kan bedriften bruke sitt nettverk og anbefale deg til liknende bedrifter.

LES OGSÅ: Guide til sommerjobb

 

Utforsk nye karriereveier

Ønsker du kanskje å utforske nye karriereveier?

Etter en ferdig utdannelse vil en lang karriere vente på deg. Kanskje du er usikker på hva du vil bruke utdannelsen din til, eller kanskje du vurderer andre studieretninger.

En sommerjobb kan hjelpe deg med å finne din plass i den store skogen av yrkesmuligheter. Sjeldent vil du ellers i arbeidslivet få mulighet til å prøve noe som er helt nytt for deg.

For mange arbeidsgivere, som trenger ekstrahjelp på sommeren, er det ikke et krav at du skal ha erfaring fra før. Det kan være nok at du møter dem med et varmt smil, og et stort ønske om å lære. Gå utenfor komfortsonen og let etter en jobb som gjør deg nysgjerrig!


 

Tjene penger

Er hovedmålet å ha litt ekstra å rutte med når studenttilværelsen starter opp igjen?

Da er det et tips å se etter jobber hvor behovet for arbeidskraft er stort, for eksempel jobber i dagligvarebutikker, fabrikker eller innenfor helse og omsorg. Her kan du få en turnus med mange vakter, også helg-, natt- og kveldsvakter som gir ekstra godt betalt.

Tilpass dine egne ferieplaner etter jobben, så du kan være fleksibel og jobbe i perioder hvor arbeidsbehovet er stort.

Ta gjerne en telefon til jobben du skal søke på for å høre hvor mye jobb du kan få. Da viser du også et ekstra engasjement som arbeidsgivere setter pris på. Pass på å ikke bli helt pengeblind, finn en arbeidsplass hvor du kan og vil gjøre en god jobb.

All erfaring er verdifull. Du kan møte en ny versjon av deg selv ved å jobbe på et omsorgssenter, selv om du studerer noe helt annet.

Det er flere nettsider du kan lete etter sommerjobben som passer for deg, for eksempel på KarriereStart, Finn, NAV eller kommunenes hjemmesider. Du kan også registrere deg hos bemanningsbyråer.

Husk at mange stillinger aldri blir utlyst, så ikke vær redd for å oppsøke arbeidsplassen, introduser deg og legg igjen en søknad. Bruk også ditt eget nettverk, og spør om noen kjenner noen som trenger ferievikarer.