Sommeren nærmer seg og skal du finne en god sommerjobb, er det på høy tid å starte jobbsøkingen.

– En god sommerjobb kan hjelpe deg med karrieren. En ting er pengene du tjener på å jobbe – det som er mye viktigere, er å få være en del av arbeidslivet. Se paralleller og avvik fra det vi lærer på skolen, og ikke minst få referanser.

– Å ansette en person innebærer stor risiko for et firma. Ansetter du feil person, kan det bli kjempedyrt. Gode referanser reduserer denne risikoen, forteller arbeidslivsekspert Gisle Tunland i et intervju med Stavanger Aftenblad.

Tunland sier videre at selv om all jobb erfaring er bra, så bør du som når du har valgt retning innen utdanning, også velge retning innen sommerjobb så godt som mulig.

 

Headhunterenes jobbsøkertips:

Det viktigste er at du har kontakt med arbeidslivet og jobber mens du studerer. Gjerne som sommerjobber.

Få gjerne en sommerjobb som har med mennesker å gjøre. Da lærer du å utvikle evner for samarbeid og å selge egne evner.

Vær uredd. Når du søker sommerjobb, kan du gjerne oppsøke bedriften med cv-en under armen. Personlig møte er kjempeviktig.

Finn et firma hvor du har lyst til å jobbe.

Bruk nettverket ditt. Tegn et nettverkstre og bruk tid på å tenke gjennom hvem som kjenner hvem. Det kan være foreldre, onkler, foreldre til venner. Alle har en venn som har en far som jobber i Statoil. Vær gjerne litt freidig i positiv forstand.

Selg deg selv i CV-en. Den skal gi et bilde av hvem du er og resymere hva du har gjort før. Skriv gjerne at du kjenner en avdelingsleder i bedriften. Det er en referanse som virker betryggende for arbeidsgiveren.

Bruk en seriøs e-postadresse. snill@pike.com eller tarzan@jungelen.com er IKKE bra. Bruk heller ikke kjærestens e-postadresse. Navnet ditt er merkevaren din. Bruk navnet ditt så ofte du kan. Skal du selge Coca-Cola, sender du ikke e-post fra Pepsi, sier Gisle Tungland.

Hvis du ringer firmaet, så pass på at du har noe fornuftig å spørre om. Ringer du bare for å ringe og stiller dumme spørsmål, virker dette negativt.

Vær nøye med tilgjengelighet. Skriv gjerne telefon og e-postadresse flere steder på CV-en. Kanskje kan du skrive det under navnet iss stedet for tittel?

I tillegg til erfaring og gode karakterer er språk viktig. Det beste er hvis du har hatt sommerjobb i en internasjonal bedrift i utlandet.

Ta kontakt med vikarbyråer eller personalfirmaer.


 

Relevante sommerjobber:

Petroleum
Søk en sommerjobb hvor du får nærhet til miljøet. Gjerne som bud i postavdelingen til store oljeselskaper. Logistikk/dokumentasjon/tilrettelegging kan også være et bra sted å begynne.

Økonomi
Gjerne i bank eller regnskapsavdelinger i firmaer. Her finnes det lette oppgaver innen regnskap, lønn og lignende. I mindre selskaper får du større oversikt og mer varierte arbeidsoppgaver. Prøv å lære litt om S.A. P- programmer.

Jus
Kontraktsarbeid og innkjøp i større bedrifter.

IT
Helpdesk eller brukerstøtte.

Markedsføring
Enhver butikk og alt som gir nærhet til service og salg. Hvis en klarer å løfte blikket litt, kan man lære masse av å stå i klesbutikk.

 

Gode personlige egenskaper:

  • Initiativrik
  • Selvstendig
  • Samarbeid
  • Engasjement
  • Vinnende vesen

 

Velkommen erfaring:

  • Gode karakterer
  • Verv i studentorganisasjoner og lignende
  • Relevant arbeidserfaring

 

(Kilde: Stavanger Aftenblad)