ABB er en global teknologileder innen kraftnett, elektrifiseringsprodukter, industriell automatisering, roboter og drivsystemer.

De har kunder innen energiforsyning, vann og avløp, industri, transport og infrastruktur. ABB tar hver sommer inn en gruppe studenter som interns eller «sommerstudenter».

I løpet av åtte uker som sommerstudenter får studentene muligheten til å bli kjent med ABB, delta i ulike prosjekter, bygge nettverk, tilegne seg relevant arbeidserfaring, og være med på det som skjer i bedriften.

 

Traineestilling førte til sommerjobb i ABB

Før Camilla Lie (25) ble sommerstudent hos ABB, søkte hun på en trainee-stilling.

Søknadsprosessen for trainee-stillingen innebar først å sende inn søknad, CV og karakterutskrift, som svar på en stillingsannonse hos ABB.

 

Sommerstudent hos ABB

Navn: Camilla Lie
Alder: 25 år
Studieretning: Sivilingeniør i fornybar energi
Studiested: Universitetet i Agder (UiA), Grimstad
Aktuell med: Sommerstudent og intern hos ABB

 

Etter å ha sendt inn dette fikk Camilla en e-post som bekreftet at hun hadde kommet videre i søknadsprosessen, og en link til et video-intervju som hun skulle utføre hjemmefra.

– Her var det spørsmål som blant annet gikk ut på hvem jeg var, utdanning, motivasjon og hvorfor jeg søkte på akkurat denne stillingen, forteller Camilla.

Etter å ha kommet videre denne runden ble Camilla kalt inn til en assessment-dag på ABB sitt hovedkontor på Billingstad. Dagen innebar blant annet intervjuer og løsning av et case.

I tillegg fikk Camilla god tid til å prate med andre som jobber i ABB og de andre kandidatene som hadde søkt på trainee-stillingene.

– Opplegget var lagt opp på en slik måte at vi skulle ha god tid i løpet av hele dagen og mulighet til å gå rundt i lokalet for å kikke og stille spørsmål.

– Senere ble jeg oppringt av avdelingen i ABB som jeg nå har fått trainee-stilling hos, og jeg ble tilbudt stillingen, forteller Camilla.

 

 

Ville få erfaring og bli kjent med ABB

Camilla begynner som trainee i ABB til høsten.

Noen dager etter at hun ble tilbudt trainee-stillingen, ble Camilla oppringt av ABB igjen, som fortalte om en sommerjobb de trodde ville passe for henne, med tanke på bakgrunnen hennes som sivilingeniørstudent.

– Jeg syntes dette hørtes interessant ut, og fordi det virket som en fin måte å komme inn i ABB, takket jeg ja til dette tilbudet også, sier Camilla.

Hvorfor ønsker du å bruke sommeren på et internship?

– Jeg tenkte at all erfaring er god erfaring! Da spesielt når stillingen hadde en problemstilling som passet så godt til min bakgrunn.

Sommerjobben er i tillegg en mulighet for Camilla til å bli kjent med flere av de hun skal jobbe sammen med i trainee-perioden og systemene til ABB.

– Sommerjobben er en slags tjuvstart på traineejobben. Dette så jeg på som noe positivt, sier Camilla.

 

 

Utvikler ny funksjonalitet i simulator

Som sommerstudent i ABB jobber Camilla sammen med en annen student, og de samarbeider om å utvikle ny funksjonalitet i ABB sin «Process Power Simulator», som er en simulator som simulerer det elektriske systemet.

– Vi skal lage en demonstrator som integrerer batterier og solceller i den eksisterende simulatoren. I dag inneholder den komponenter som generator, motor, grid (strømnett), transformator og vindturbin.

– Med den nye funksjonaliteten vil vi kunne simulere flere fornybare energikilder også, forteller Camilla.

 

 

Selvstendig jobbing, møter og samarbeid

En vanlig dag på jobben i ABB begynner for Camilla med å hente seg en kopp kaffe, lese e-post og forberede dagen. Camilla sitter i et åpent kontorlandskap, sammen med andre faste ansatte i ABB.

Det er derfor lett å slå av en prat med en av de ansatte eller komme med spørsmål i løpet av dagen.

– I tillegg til å jobbe med teknisk utvikling og implementering av oppgaven, forsøker vi også å invitere til så mange møter som mulig i løpet av de første dagene nå, både for å lære mest mulig i begynnelsen av sommeren og for å få informasjon før de ansatte går ut i ferie, forteller Camilla.

Lunsj spiser sommerstudentene og de faste ansatte sammen, noe som er en veldig god måte å bli kjent med hverandre på, mener Camilla.

Camilla slutter som regel på jobb mellom kl. 16.00 og 17.00.

– En typisk arbeidsdag er en god blanding av selvstendig jobbing, møter og samarbeid med andre sommerstudenter og faste ansatte, sier Camilla.


 

Lærer et nytt programmeringsspråk

Camilla har allerede lært mye som sommerstudent i ABB: Om ABB, som bedrift og arbeidsplass, men også om de ulike ABB-systemene og måten disse systemene fungerer.

– Vi skal integrere batterier og solceller, og dette krever at vi vet hvordan systemene fungerer og hvordan vi skal kunne programmere det inn i simuleringsprogrammet.

– Jeg har hatt noe programmering tidligere i utdanningen, men jeg jobber med et annet programmeringsspråk her i sommer, så da blir det litt å sette seg inn i der også, forteller Camilla.

– Uansett får vi god støtte og veiledning fra de ansatte, som virker genuint engasjerte i å hjelpe oss.

Camilla håper å lære mye som sommerstudent hos ABB, som hun kan få bruk for i jobbsammenheng senere, i tillegg til å knytte nettverk innad i bedriften.

– Det at jeg får muligheten til å jobbe med relevante temaer for min utdanning gjør at jeg kan lære enda mer om hvordan de fungerer i praksis og det gir meg en dypere forståelse av temaene, sier Camilla.

 

 

Vanskelig å bestemme seg for hva man vil gjøre etter studiene

Camilla begynte å søke på faste stillinger like etter nyttår, fordi hun skulle bli ferdig med utdanningen sin begynnelsen av juni, og ønsket å være relativt tidlig ute.

Hun syntes da at det var vanskelig å bestemme seg for hvilken type stilling hun ønsket seg og hvorfor hun ville ha denne stillingen.

– Dette var spørsmål som var typiske å finne i åpne stillingsannonser og som jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle svare på, forteller Camilla.

Da hun kom over stillingsannonsen for traineeprogrammet hos ABB, en stilling som både var relevant i forhold til utdannelsen hennes og som var beskrevet på en måte som gjorde det slik at Camilla, som ikke visste hvilken stilling hun ønsket å ende opp i, fikk lyst til å søke.

Som trainee hos ABB vil Camilla få muligheten til å prøve seg i flere forskjellige stillinger og jobbe med ulike arbeidsoppgaver.

– Trainee-perioden hos ABB er delt inn i fire perioder. Hver periode varer i cirka seks måneder. Her vil jeg få muligheten til å jobbe i ulike stillinger og prøve meg på ulike arbeidsområder, noe som vil gi meg bred erfaring, forteller Camilla.

– Jeg skal, sammen med ABB, finne ut sammen hvor min neste periode skal være i løpet av første trainee-periode.

I første traineeperiode skal Camilla jobbe i Energy Industries (IAEN).

– Jeg vet ikke enda hvilke spesifikke arbeidsoppgaver jeg får, men jeg skal jobbe sammen med et team med de problemstillingene de står ovenfor, og bruke min kompetanse innen energi og fornybar energi aktivt, forteller Camilla.