Sommerinternship i DNB

Navn, alder, studieretning og studiested:

Irem Tekinøz (22), siviløkonom, Norges Handelshøyskole (NHH)

Alexandra Langeland (29), informatikk, Universitetet i Oslo (UiO)

Adeleine Bjelland (24), statsvitenskap, Universitetet i Oslo (UiO)

Joakim Hantho Qvale (25), informatikk, NTNU

Aktuelle med: Summer Interns hos DNB Personmarked 

 

Summer Internship i DNB gir studenter muligheten til å få erfaring fra Norges største bank. Som Summer Intern får man utfordrende arbeidsoppgaver og tett oppfølging gjennom hele perioden.

Gode akademiske resultater i relevante fag er viktig for å få et internship i DNB.

Det legges også vekt på CV, søknad og motivasjonen studenten har for å jobbe her. Før du søker burde du derfor sette deg inn i hva stillingen du søker på innebærer og hvordan det er å jobbe i DNB (DNB).

Internshipet i DNB varer fra midten av juni til midten av august. De fleste avdelingene i DNB tar imot studenter som er ferdig med tredje eller fjerdeåret, men DNB Markets er også åpne for studenter som går andreåret.

 

 

Mulighet for å få ny kunnskap og praktisk erfaring

Irem Tekinøz (22), Alexandra Langeland (29), Adeleine Bjelland (24) og Joakim Hantho Qvale (25) er Summer Interns i DNB og jobber med digital utvikling i DNB Personmarked.

De fire studentene har ulik faglig bakgrunn: Irem studerer økonomi ved Norges handelshøyskole, Alexandra studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, Adeleine studerer statsvitenskap ved UiO og Joakim studerer informatikk ved NTNU.

Å bruke sommeren på et internship hos DNB var en mulighet for studentene til å få praktisk erfaring og å få ta i bruk det de har lært under studiene.

– Jeg ønsket å få erfaring nå som jeg hadde muligheten til det, siden det er sommerferie og jeg ikke går på skolen. Jeg studerer økonomi og da var det relevant å jobbe i bank, forteller Irem.

Adeleine møtte ansatte fra DNB på stand under Karriereuka på Universitetet i Oslo, som oppfordret henne til å søke et internship i DNB. Adeleine hadde allerede et godt inntrykk av DNB og bestemte seg for å søke, siden dette er den siste sommeren før hun er ferdig utdannet.

– Jeg studerer statsvitenskap og har ikke en typisk bankutdannelse. Jeg bestemte meg for å søke internship hos DNB, fordi jeg ønsket praktisk erfaring som kunne være verdifull senere, forteller Adeleine.

Alexandra og Joakim studerer informatikk ved UiO og NTNU. Joakim hadde innrykk av at DNB var fremtidsrettet bedrift og likte hvordan bedriften ble fremstilt.

– De siste årene har DNB jobbet mer med teknologi. Det er en fremtidsrettet bedrift, som jeg ønsket å være en del av, sier Joakim.

Alexandra forteller at hun ønsket å få praktisk erfaring i et stort konsern som jobber med digitalisering og teknologi.

– Jeg ønsket å skaffe meg praktisk erfaring. Å jobbe med ulike deler av digtialiseringsprosessen er spennende, sier Alexandra.


 

En enkel søknadsprosess

Det er kun én søknad for alle Summer Internships i DNB, selv om internsene jobber i ulike avdelinger og med en rekke forskjellige arbeidsoppgaver. For å bli intern i DNB må du sende inn CV, søknad og karakterutskrift som svar på stillingsannonsen.

Om du går videre i søknadsprosessen mottar du en logisk test, som du har et par dager på å gjennomføre. I søknaden burde du legge vekt på hva som er dine styrker, motivasjonen og kompetansen du har, forteller Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim.

– Jeg la vekt på min forståelse av økonomi og at jeg har tatt flere fag om digitalisering, forteller Irem.

I år mottok DNB rekordmange søknader på stillingene som Summer Interns, nesten 700 søknader totalt. I 2010 var det 53 Summer Interns i DNB. Antallet søkere har økt jevnt de siste årene og i år tok DNB inn flere interns enn tidligere. Hvis søknaden din blir valgt ut blir du innkalt til intervju i den aktuelle avdelingen.

– Intervjuet foregår hos DNB i Oslo, eller via telefon- eller videointervju, hvis du ikke har muligheten til å komme hit, forteller Adeleine.

– Du har kun et intervju, og så får du svar i løpet av en uke, uavhengig av om du har fått stillingen eller ikke.

 

 

Motivasjon viktigere enn erfaring

Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim forteller at det er viktig å levere en god CV når du søker på stillingen som Summer Intern i DNB. I søknaden burde du skrive om hva som motiverer deg, hva som er interresant med DNB og fortelle om dine erfaringer (fra jobb og skole).

De tror at interesser og motivasjon er viktigere enn erfaringen du har fra før.

– Det viktigste er hva du er interessert i og kan bidra med. Vi er alle er interessert i digitalisering, sier Joakim.

De fleste interns er unge og det forventes ikke at alle har mye erfaring fra før.

– De ønsker personer som er blide, samarbeidsvillige, nysgjerrige og ønsker å lære, forteller Adeleine.


 

Anbefaler andre studenter å søke internship tidlig

Fristen for å søke Summer Internship hos DNB er i slutten av september. Det er derfor lurt å være tidlig ute med å søke, forteller studentene.

– Vær godt forbedret hvis du vil søke internship for neste sommer. Flere internships legges ut allerede nå og har søknadsfrist rett etter sommeren. Mange vet ikke at søknadsfristen er så tidlig, forteller Adeleine.

DNB har også et Graduate program for nyutdannede. Som Graduate i DNB får du en stilling i et av DNBs forretningsområder, som passer med din kompetanse og dine ønsker. Programmet varer i 1 år og i løpet av året jobber man med ulike prosjekter og i ulike avdelinger.

Fristen for å søke på Graduate programmet er i slutten av september. Alexandra, Adeleine og Joakim er ferdige med studiene om et år, og planlegger å søke på Graduate programmet.

 

 

Mange grunner til å bruke sommeren på et internship

Det er flere grunner til at de fire studentene har valgt å bruke sommeren som Summer Interns i DNB.

– Det er noe annet enn å dykke ned i pensumbøkene, slik du gjør resten av året. Du får praktisk erfaring, får lære hvordan banken fungerer og hva som foregår i arbeidslivet, sier Irem.

Irem forteller at hun allerede har lært mye de tre ukene hun har vært intern i DNB.

– Det er jo gull for utdanningen jeg skal ta til høsten, sier Irem, som begynner på mastergraden sin på Norges handelshøyskole til høsten.

Alexandra forteller at å være intern er en mulighet til å få praktisk erfaring og å teste ut teorier som hun har lært på universitetet i praksis. Adeleine mener internships gjør veien mellom studier og arbeidslivet kortere.

– Mange studier har lang avstand fra arbeidslivet, så å ha vært borti hva arbeidslivet egentlig er verdifullt. Det øker også sjansene for å få jobb når man er ferdig, sier Adeleine.


 

Jobber med mobilbanken til DNB

Som Summer Interns i DNB jobber studentene med reelle prosjekter, ikke fiktive case. Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim jobber sammen på et prosjekt i digital foretningsutvikling i DNB Personmarked, og utvikler konsepter og funksjoner til mobilbanken.

DNBs nye mobilbank ble lansert i januar 2019 og er et av de største prosjektene som det jobbes med i DNB akkurat nå. Studentene bidrar med nye perspektiver og forståelse.

– Vi er studenter og det er meningen at vi ikke skal kunne alt om bank. Slik er vi med på å gi et utenfraperspektiv på mobilbanken, sier Irem.

Å jobbe med mobilbanken er en brukerorientert designprosess, der Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim kartlegger problemer, samler inn så mye kunnskap som mulig om brukerne, og finner løsninger på problemer. Å være intern i DNB innebærer mye ansvar, men også stor frihet.

– Vi har stor frihet til å velge hvordan vi skal løse den gitte problemstillingen, samt hva og hvordan vi skal levere, forteller Alexandra.

 

 

Prosjekter som gjør en forskjell

Joakim forteller at å få muligheten til å utvikle seg, lære og gjøre en forskjell gjennom å jobbe med faktiske prosjekter i DNB, er både givende og motiverende.

Selv om studentene har vært innom lignende temaer på pensum før, så er det veldig annerledes å jobbe med det i virkeligheten.

– Vi undersøker, leser, tester og prøver ut ting. Du får større forståelse av temaer og prosesser. Å ha et internship i løpet av sommeren er hundre prosent verdt det, sier Irem.

Selv om studentene er interns hos DNB Personmarked i sommer, så har de muligheten til å ta seg litt ferie i løpet av sommeren. De har også fri på kveldene og i helgene.

– Du kan få litt ferie i løpet av sommeren. De er veldig fleksible når det gjelder det, forteller Alexandra.


 

Møter, selvstendig arbeid og varierte arbeidsoppgaver

En vanlig dag på jobben i DNB består av varierte arbeidsoppgaver, møter og selvstendig arbeid. Studentene jobber sammen og diskuterer mye.

Dagen starter med et stand up-møte klokken ni, der alle står oppreist gjennom hele møtet. Her møter også internsene mentoren sin som sjekker inn for å høre hvordan det går med prosjektet de jobber med. Mentorordningen er en rullerende ordning, hvor de ansatte bytter på å gi veiledning til internsene. 

– Her kan vi stille spørsmål, dele erfaringer eller bekymringer, fortelle om hva vi har gjort og legge en plan for hva vi skal gjøre fremover, sier Adeleine.

– Fredager har vi «demofredag» hvor vi presenterer hva vi har gjort og hva vi planlegger å gjøre neste uke, forteller Joakim.

Demofredag er populært i seksjonen internsene jobber og alle de ansatte kommer gjerne for å høre på hva de har å si.

 

 

Lav terskel for å stille spørsmål og ta kontakt med andre ansatte

Det er lav terskel for å ta kontakt med andre ansatte i DNB, som bidrar med kunnskap, innsikt og ulike perspektiver på problemstillingene studentene jobber med.

– Vi opplever at folk er engasjerte, interesserte, hyggelige og hjelpsomme. Ofte anbefaler de andre vi kan ta kontakt med også, forteller Adeleine.

– Det er lav terskel for å invitere andre til møter eller for å stille spørsmål til ansatte fra andre seksjoner, sier Irem.


 

Felles program for alle interns

Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim følger også et program for alle interns i DNB, på tvers av alle avdelingene og forretningsområdene. 

– Vi deltar på foredrag og lærer mye om bransjen og de andre avdelingene i banken, sier Alexandra.

– Dette er god forberedelse for interns som ønsker å delta i DNBs Graduate program senere og du blir kjent med andre forretningsområder, sier Adeleine.

Interns i DNB får også karriereveiledning. Irem, Alexandra, Adeleine og Joakim har i tillegg fått møte Rune Bjerke, som er konsernsjef i DNB.

– I tillegg møtte vi konserndirektøren i Personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, og snakket om hvem vi er og hva vi jobber med, sier Irem.

 

 

Gøy og lærerikt å bruke sommeren på et internship

De fire studentene har blitt godt kjent med hverandre etter å ha jobbet sammen i tre uker allerede, og trives godt i hverandres selskap.

– Vi har blitt en liten familien og trives godt i hverandres selskap, sier Alexandra.

– Vi er et tverrfaglig team, med ulik bakgrunn og kunnskap, og det er gøy å lære av hverandre. Jeg er økonom, men har nå lært om brukerorientert UX-design og metoder i statsvitenskap, forteller Irem.

Irem tror dette er kunnskap de kan få bruk for i fremtiden. Alexandra håper hun kan ta med seg nye arbeidsmetoder, erfaring fra å jobbe i et stort konsern og med et team, etter en sommer som intern i DNB. Joakim håper å sitte igjen med følelsen av å ha bidratt til noe og å ha levert et godt produkt.

– Jeg håper også å få større forståelse av hva jeg vil gjøre videre og hva slags arbeid jeg trives med. Jeg jobbet her som intern i fjor sommer også, og nå visste jeg hva jeg ville spesialisere meg i. Etter denne sommeren håper jeg å kunne velge hvilken retning jeg vil gå, sier Joakim.

Adeleine tror hun kommer til å tenke at et internship i DNB var noe som var verdt det å bruke sommeren på, og forteller at de ofte har det gøy på jobb.

– Vi har det gøy når vi er på jobb og det er viktig, sier Adeleine.