Silje Ruud Birkelid fra Oslo drømte lenge om å jobbe som praktikant ved ambassaden i USA, nå har drømmen gått i oppfyllelse.

Arbeidsoppgavene er mange, varierende og ikke minst utfordrende for den unge studenten.

– For det meste publiserer jeg saker på ambassadens offisielle nettsider. Jeg skriver også nyhetsartikler til både magasin- og nettutgaven av News of Norway.

I tillegg svarer hun på henvendelser som kommer til ambassaden, fotograferer, bistår med eventer, møter, og andre besøk hos ambassaden eller residensen.

– Jeg får lov å være med på så mye forskjellig, det meste er nytt, og jeg har støtt på noen utfordringer, men det er det som gjør jobben artig.

− Her er ingen dag lik, forteller hun.

  

Rik på kunnskap

Silje trekker spesielt frem to hendelser når hun skal fortelle om morsomme jobbopplevelser.

− Ambassaden jobber med mange forskjellige prosjekter. For øyeblikket er det en utstilling på Smithsonian National Nature museum som heter ”Deeper than Light”. Det er en vandreutstilling som forskere fra Norge og USA har gått sammen om å lage. De har forsket på havet ved den midtre arktiske rygg. Langt, langt ned på dypet.

– På førpremieren av utstillingen fikk jeg være med. På Smithsonian var det omvisning for forskerne og jeg var med som fotograf. I tillegg bisto jeg med å få alle videre med buss til ambassaden hvor det var et lite seminar med rundbordsdiskusjon for forskerne. Da skrev jeg referat og tok bilder.

– Og på slutten var det mottakelse i residensen. Der var jeg også fotograf, det var veldig spennende og jeg fikk prate med mange interessante mennesker.

− En annen gang fikk jeg være med ambassadøren til kongressen. Jeg skulle være fotograf og ta bilde av han og senator Klobuchar(Minnesotas senator, jour.amn) holde en telefonsamtale. Det var utrolig spennende. Jeg fikk se mye og det var veldig kjekt å få være med på det. 

Hvordan foregikk jobbsøkerprosessen?

− Jeg var ofte innom nettsiden norway.org, for å sjekke om de hadde lyst ut stillingen rundt den tiden de pleier å gjøre det. Når stillingsannonsen endelig lå ute var jeg rask til å sende inn en søknad og CV, som jeg hadde brukt mye tid på.

– Deretter gikk det noen uker, så fikk jeg beskjed om at de ønsket et telefonintervju med meg. Bare det gjorde meg glad. Om lag en uke etter intervjuet, fikk jeg vite at jeg hadde fått jobben.

– Jeg var så lykkelig. Jeg husker at det eneste jeg klarte å svare var 'oi' da jeg ble fortalt at jeg hadde fått den, jeg var så forfjamset og glad, sier hun videre.

Som praktikant får du et stipend på rundt 6000 kroner i måneden. Det skal dekke leie, mat og andre utgifter. Silje har erfart at det kan bli litt i tynneste laget iblant.

− Det er nok lurt å spare opp litt penger på forhånd. Man blir ikke rik av å jobbe som praktikant, men tjener sin lønn i lærdom og kunnskap, fortsetter Silje.


 

Mulighetenes by

Hun liker seg svært godt i Amerikas hovedstad, mulighetene er mange, og kjedsomhet er blitt et fremmedord for praktikanten.

− Washington D.C. er en fantastisk by. Det er fullt av vakre bygninger, nydelige ambassader og det er grønt og fint her, mange store fine parker jeg gleder meg til sommeren. Det er også utrolig mye å gjøre i byen og dermed umulig å ha en kjedelig dag.

– Man kan blant annet gå på museum på Smithsonian som er gratis, shoppe i Georgetown, feste i U-street, gå i spennende bokhandlere eller besøke fine gallerier i Dupont Circle. Byen ser ganske stor ut på kartet, men i virkeligheten er den ikke det. Og for en nordmann som elsker å gå, er det lett å gjøre det overalt for å komme seg til steder, forteller Oslojenta.

Å få seg venner i et fremmed land har heller ikke bydd på store utfordringer

− Jeg har blitt kjent med flere amerikanere. De tar meg med rundt omkring og viser meg hovedstadens skatter som det ikke står noe om i Lonely Planeten guiden min.

– Amerikanerne er utrolig hyggelige. Men jeg synes at de er spesielt hyggelige og hjelpsomme i D.C. De smiler til deg når du passerer dem på gaten og er lette å komme i kontakt med, enten det er over ostedisken på matbutikken eller i baren på et kult utested, sier hun.

Hva er den største forskjellen ved å bo i USA, sammenliknet med Norge?

− Det er nok at fremmede snakker til deg. At de sier ”hi, how are you” og man kommer lett i prat. Det er veldig koselig og jeg skulle ønske det var slik i hjemme også. 


 

Sjokoladesavn

Selv om hun har funnet seg godt til rette i sin nye by, legger ikke Silje skjul på at hun til tider har hjemlengsel.

− Jeg savner Norge, jeg savner familien min og vennene mine der. Og spesielt maten, norsk pålegg som kaviar, makrell i tomat og leverpostei. Og ikke minst, norsk sjokolade og smågodt.

Har du noen tips eller råd til StudentTorgets lesere som vurderer å søke på en praktikantstilling?

− Mitt tips må nok være å ikke gi opp. Det er veldig mange søkere, blir man ikke blir plukket ut første gangen så er det bare å søke igjen neste gang.

Silje er ferdig som praktikant i juni, hun forteller at hun er nysgjerrig etter å se mer av USA og har lyst å dra på oppdagelsesferd når praktikantoppholdet er over. 

 

Fakta: Praktikantstilling ved en ambassade
  • Norge har om lag 100 ambassader lokalisert i hele verden. Mange av disse tar inn praktikanter hvert år, sjekk den respektive ambassades hjemmeside for mer informasjon.
  • Stillingene ved ambassaden i Washington utlyses hver vår og høst. Søknadsfrist er normalt henholdsvis 15. oktober og 15. april. Tre praktikanter tilsettes hvert halvår.
  • Praktikantstillingene er opprettet for at man skulle kunne spre kunnskap og interesse om utenrikstjenesten.
  • Hver høst og vår tilsetter den norske ambassaden i Washington tre praktikanter. Praktikanten blir tilknyttet en av de tre fagavdelingene, som er politisk, ressurspolitisk eller kommunikasjonsavdelingen.
  • For å være en kvalifisert søker må du ha fullført en bachelorgrad.