(StudentTorget.no):

StudentTorget har sjekket hvilke studentbyer i Norge som kan tilby studentboliger til lavest pris. Undersøkelsen viser at det er en enorm prisforskjell mellom de ulike stedene.

Drammen havner nederst på lista. Her koster det 4505 kroner i måneden å leie den billigste studentboligen. Du får til gjengjeld eget bad og kjøkken, samt medlemsskap på treningssenter med i husleien.

Den billigste hybelen finner du på Evenstad i Østerdalen. Her betaler du 1500 kroner i måneden, men du må dele kjøkken og bad med fem andre personer. Her får du også fri tilgang til skolens fasiliteter hele døgnet, inkludert vaskemaskin, fri bruk av pc-sal, gymsal med badstue og auditorium – samt gratis stallplass. 

I Oslo koster den billigste studentboligen 2031 kroner, men den er umøblert og du må dele kjøkken med 21-22 andre studenter og bad med 7-8 andre. Fredag tok vi en liten runde på Blindern for å prate med studentene om deres standardkrav og prisene på studentboligene.


 

SE OGSÅ: STUDENTTORGETS STUDENTBOLIGPRISINDEKS 2012

 

- Jeg tror jeg kunne klart å delt kjøkken og bad med flere for å spare penger. Nå deler jeg kjøkken og bad med en person, forteller Europastudent Erik Pope (24).

 


DELER GJERNE KJØKKEN: Spele Campa deler hverken bad eller kjøkken med noen nå, men hadde ikke hatt noe i mot og hatt felleskjøkken, men badet vil hun helst ha alene. 

Han mener det å dele kjøkken med over 20 andre studenter ikke er noe problem så lenge det er god plass. 

- Jeg har sett litt på standarden rundt om på de forskjellige studentbyene i Oslo. Der hvor man er mange som deler på kjøkkenet er det ofte god plass, så da går det bra å dele med mange. Men hadde det vært et lite kjøkken hadde det ikke fristet. 

- Hvor viktig er standard for deg når du er på utkikk etter en billigst mulig hybel?

- Jeg er opptatt av at det er orden, men jeg har ikke behov for noe fancy. Jeg trenger ikke tregulv og marmorsøyler for å trives i en leilighet, men at det er varmtvann og ikke veggdyr er viktig.  

 

- Deler gjerne kjøkken 

Spele Campa (20) studerer sportsvitenskap ved UiO og bor i en studentbolig hvor hun har eget bad og kjøkken. Hun forteller at hun ikke hadde hatt noe imot å dele kjøkken med andre, men badet vil hun helst ha for seg selv. 


- Det går bra å dele kjøkken og bad med mange, men maks fem stykker. Badet er gjerne et personlig rom som helst ikke skal deles med så mange andre, sier hun.

 


VIL DELE MED FLERE: Ana Mali (21) er på vei til Studentsamskipnaden for å høre om hun kan bytte hybel slik at hun deler bad og kjøkken med flere. På den måten går leieutgiftene hennes ned. 

 

Campa forteller at hun er fornøyd så lenge hybelen har god plass og har de nødvendige møblene.

- For meg er det viktig at hybelen er stor nok og at man ikke bor på et altfor lite område. Tillegg er det viktig med de nødvendige fasilitetene som følger med i en hybel, som noen møbler og grei standard. 

 

LES OGSÅ: Her er det dyrest å bo billigst 

 

Vil dele med flere for å få billigere leieutgifter

Ana Mali (21) studerer også sportsvitenskap ved UiO. Hun vil gjerne dele kjøkken og bad med flere enn hun gjør i dag for å få en billigere hybel. 

- Nå deler jeg bad og kjøkken med fire andre studenter, men jeg er på vei til samskipnaden for å høre om jeg kan bytte hybel over til et sted der man deler bad og kjøkken med seks andre studenter. Når man er flere som deler så blir det billigere og jeg er ute etter å bo så billig som mulig, sier Mali.


- Hvor viktig er standarden på hybelen for deg? 

- Det viktigste med en hybel er at det er rent. Det kommer også mye an på hvor ryddige de andre du bor sammen med er.