(StudentTorget.no):

Å komme seg inn på leiemarkedet er både dyrere og vanskeligere enn noen gang. Det er mange studenter og uetablerte på utkikk etter et sted å bo, så noe tips for å gjøre det litt lettere er alltid velkomment. 
 
På bloggen sunnokonomi.no har forbrukerøkonom Silje Sandmæl skrevet noen nyttige råd som kan være til hjelp for dem som er på utkikk etter et sted å leie: 
 
Det å bo alene kan bli veldig dyrt, og Sandmæl anbefaler derfor å finne flere du kan bo sammen med for å få ned bokostnadene. Det er også mye penger å spare på å bo litt i utkanten av byen, bare man passer på at det er kollektivtrafikk i nærheten. Som student får man rabatt på kollektivtrafikk, så dette er noe man uansett vil kunne tjene på.
 
Det enkleste er å bruke søkemotorer og boligportaler på internett når man er på utkikk etter leilighet. Hun anbefaler også å sjekke med studentsamskipnaden der du studerer. Mange av disse tilbyr studentboliger, og noen har ulike former for samarbeid med private utleiere. 
 FAKTA OM DEPOSITUM

 

 • Leietaker eier kontoen og har krav på rentene
 • Kontoen kan åpnes før avtalt depositum innbetales. Banken kontrollerer ikke at beløpet innbetales så her må i tilfelle leietaker vise utleier kvittering på at penger er satt inn på kontoen.
 • Kontoen er sperret og kan bare benyttes sammen med utleier.
 • Leietaker og utleier kan ikke ta ut penger fra kontoen hver for seg.
 • Utleier skal betale gebyret som tas for å åpne en depositumskonto
 • Depositumets størrelse kan ikke være større enn husleie for seks måneder
 • En depositumskonto gir trygghet i leieforholdet både for leietaker og utleier

 

Men, før du får leid noe som helst må du igjennom flere hindre, skriver Sandmæl. Det første du må tenke på er å ha depositumet i orden. Det er vanlig å betale hele 3 måneders husleie i depositum, og med dagens leiepriser er ikke dette rent lite. Derfor er det viktig å starte sparingen tidlig.
 
Depositumsordningen er til for at utleier skal ha en sikkerhet i tilfelle du ikke betaler husleie eller påfører leiligheten eller innboet skader. Dersom alt er i orden når du flytter ut vil du få tilbake depositumspengene, pluss renter. Det er derfor uhyre viktig å betale husleien i tide og behandle leiligheten pent. Ikke dans inne med høyhelte sko, skriver hun. Det er flere eksempler på at utleier må skifte ut gulvet på grunn av merkene og da går gjerne hele depositumet med. Hvis noen absolutt skal gå inne med høyhelte sko, anbefaler hun å putte filtknotter under hælene. Det demper også lydnivået til glede for naboene. Filtknotter bør også puttes under alle møblene og blomsterpotter som står på gulvet.
 
På selve visningen anbefaler hun å være forberedt og å se på det som et jobbintervju. For utleier det viktig at du fremstår som ordentlig, og du må overbevise om at du vil ta vare på leiligheten og at du har orden på økonomien. Lag en bolig-CV med kontaktinfo som forteller hva du studerer, hvordan du skal finansiere leien og med vedlagte referanser fra tidligere leieforhold, fra en lærer eller fra arbeidsgiver. Følg også opp visningen ved å ta en hyggelig telefon, skriver Sandmæl.
 
Hvis du er så heldig å få leiligheten anbefaler hun å huske på følgende:
 
 • Skriv en leiekontrakt. 
 • Sjekk hvilke utgifter som er inkludert og hvem som har ansvaret for eventuelt vedlikehold. 
 • Vær obs på hvor lang oppsigelsestid det er. 
 • Fyll ut et overtakelsesskjema for å beskrive hvilken stand leiligheten er i når dere tar over.  
 • Bor dere flere sammen, skriv en avtale dere i mellom for å ha orden i sysakene. 
 
 

LES OGSÅ: Studenter senker standarden for å bo billig