Små studenthybler kan fort bli rotete. Her er rådene som får hybelen til å fremstå som både større og mer anvendelig.

Som student er det mange som bor i små hybler. Leier man studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er sjansen stor for at hybelen ikke er større enn 12-17 kvadratmeter. Men selv om plassen er liten er det mye du selv kan gjøre for å få mer ut av hybelen.

- Utnytt den plassen du har. Bruk hver tomme under, over, inne i, bak, i ett hjørne, mellom. Det finnes alltid plass til en knagg, en hylle eller andre smarte løsninger på eller bak en dør, råder Trude Pleym, spesialist i interiørdesign for IKEA.

Pleym påpeker at det i alle små hybler finnes mange skjulte plasser man ikke tenker over. Det finnes for eksempel mer plass enn bare gulvarealet, man kan jo ta i bruk både vegger og tak.

- Finn løsninger som går fra gulv til tak, og plasser det du bruker sjelden øverst, for så å frigi plass nederst til det du bruker hver dag. Det er viktig å frigi gulvplass, sier hun.

LES OGSÅ: SLIK FÅR DERE KOLLEKTIVET TIL Å FUNGERE


Multifunksjonelle møbler

Dersom du har liten plass vil multifunksjonelle møbler kunne gjøre plassen mer anvendelig. Et lite rom kan fort gjøres om fra soverom til stue dersom man investerer i en god sovesofa, gjerne med innebygget oppbevaring.

- Møbler som kan stables, forlenges eller klappes sammen når de ikke er i bruk, men også enkelt tas frem igjen når behovet melder seg, råder Pleym.

Plasser møbler i eller under hverandre, som for eksempel en krakk under en benk, eller en fotskammel under et bord.
Et annet godt råd fra Pleym er å bruke hele høyden i rommet. Skap og hyller fra gulv til tak. En loftseng utnytter høyden, men frigir også plass under til pult eller sofa.

- Finn møbler som kan ha flere funksjoner, en krakk er ikke bare en ekstra sitteplass, men kan også fungere som nattbord, eller for å nå opp til de øverste hyllene, sier hun.

Tips til multifunksjonelle møbler

- Sovesofa, seng og sofa i ett sparer deg for mye plass.
- Seng med oppbevaring, skuffer under sengen kan skjule mye rot.
- Uttrekkbart bord som kan slås sammen når det ikke er i bruk.
- Stuebord med oppbevaring under.
- Puff med oppbevaring, dette vil gi ekstra sitteplasser og skjule rot.


Del opp rommet

Dersom hybelen kun består av et rom er det flere måter å skille seng fra kjøkken. Ved å bruke en romavdeler vil man kunne skape illusjonen av et soverom. Dette kan enkelt gjøres ved bruk an enten hyller eller tekstiler.

Pleym anbefaler å dele rommet inn i soner, fordelt på funksjon og behov.

- Ta i bruk fleksible og mobile møbler som kan fylle flere behov eller enkelt flyttes, sier hun.

Pass også på å ikke ha for mye åpen oppbevaring. Rene, enkle, lyse flater gjør at rommet blir mer åpent og virker større. 

- Dessuten kan det skjule seg mye bak skap og dører, sier Pleym.
Hun råder også hybelboere til ikke å blande for mange farger og materialer, da dette vil gi rommet ett mer rotete inntrykk, og dermed virke mindre.

LES OGSÅ: SLIK FÅR DU GRATIS MØBLER

 

Stue fremfor soverom

En som har tatt i bruk flere av metodene Pleym anbefaler er veterinærstudent Nina Westvold Johannesen. Johannesen bor på 25 kvadratmeter på St.Hanshaugen i Oslo med samboer og politistudent Gunnar Rein.

- Det finnes mange praktiske løsninger når man kun har et rom. Jeg synes alle burde gjøre rommet til en stue fremfor et soverom. Har man sovesofa som kan slås sammen i stede for seng blir rommet mye mer anvendelig, forklarer Johannesen.

Johannesen og Rein har laget skillevegg mellom gang og stue ved hjelp av et stort klesskap og har puffer med plass til oppbevaring stående ved siden av sovesofaen.

- Ikke kjøp for mye ting, råder Johannesen.

- Vær praktisk og kjøp møbler med plass til ting oppi. Har man liten plass er det enda viktigere å holde rommet ryddig, ellers vil det se enda mindre ut enn det er, sier hun.

LES OGSÅ: SLIK UTNYTTER DU PLASS