(StudentTorget.no):

I disse dager leter tusenvis av studenter etter et sted å bo under studiene, og mange vil nok erfare at leieprisene ikke er tilpasset et stramt studentbudsjett. Som om ikke prisene var høye fra før ventes det også kraftige prisøkninger i tiden fremover.  
 
- Vi ser høye utleiepriser for både 1- og 2-roms leiligheter i disse dager og det er høy aktivitet. Men det er ikke noe virkelig høytrykk enda. De sentrale leilighetene vil fortsette å stige i pris i både juli og august. Vi venter at august blir kaotisk med lavere utvalg og høyere priser, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.
 
Han legger til at den marginale nedgangen på utleieprisene i juni, kun er av midlertidig karakter.
 
- Vi vil med stor sikkerhet se nye prisrekorder på både 1-, 2- og 3-roms leiligheter i august, sier Skogheim. 
 
Samtidig er det også verdt å merke seg en endring hos leietagerne. Tidligere sa de nei til møblerte leiligheter. Dette er nå i endring.
 
- Det er verdt å merke seg trenden om at leietagerne ønsker møblerte leiligheter – men de vil ikke ha noe gammelt ræl. Det er slutt på at utleieleilighetene fungerer som oppbevaring for gamle møbler eier ikke vil ha selv, sier Skogheim.  
 
 

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 
 

Slik er leiemarkedet i studentbyene

 
Oslo:
 
Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juni 2012 viser at det i denne måneden i snitt kostet 8 365 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 0,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 10,4 prosent. 
 
I snitt kostet det 10 622 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juni 2012, dette er en nedgang på 1,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 10,7 prosent.
 
En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 13 392 kroner å leie i måneden. Dette er en nedgang på 8,3 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 0,4 prosent.
 

 

SE VIDEO: Det har aldri vært dyrere å leie leilighet

 
Trondheim:
 
I snitt kostet det 10 066 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i juni 2012, dette er en oppgang på 8,3 prosent sammenlignet med måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 3,9 prosent.
 
- Her opplever vi at mindre investorer har fått opp øynene for å kjøpe ekstra bolig for utleie. Samtidig har studentene begynt sin boligjakt med tanke på studiestart i august, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Trondheim, Solveig Hjallen Moan.
 
 
Stavanger:
 
I snitt kostet det 12 471 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i juni 2012, dette er en nedgang på 0,5 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 17,5 prosent.
 
- Etterspørselen har roet seg noe, men det er fortsatt stor rift om de gode objektene.
Vi oppnår fortsatt gode leiepriser og det er høy omløpshastighet på ledige boliger, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Stavanger, Eirik Hauge.
 
 

LES OGSÅ: Husk å ha innboforsikringen i orden

 
 
Romerike:
 
I snitt kostet det 8 725 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i juni 2012, dette er en oppgang på 1,0 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 8,2 prosent.
 
 
Bergen:
 
I snitt kostet det 11 900 kroner å leie en 2-roms leilighet i Bergen i juni 2012, dette er en oppgang på 7,6 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 17,4 prosent.
 
- Nå er høysesongen på leiemarkedet her og vi opplever stor interesse for utleieobjektene våre. Responsen fra personer og firmaer som ønsker å leie bolig i Bergen har vært stigende siden påsketider og juni har vært den måneden hittil i år med størst trykk fra leietakere, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Bergen, Eirik Hove.
 
Han legger til at det er fortsatt noen uker til de nye studentene får vite hvilket studium de kommer inn på, så studentmarkedet ikke har kommet seg opp på sitt aller heteste ennå.
 
- Erfaringsmessig når dette markedet toppen i slutten av juli og holder seg svært hett til et stykke ut i september, sier Hove. 
 
 
Drammen:
 
Utleieprisene i Drammen er økende.
 
- En endring vi har sett de siste månedene er en økende interesse for 3-roms i sentrum av Drammen. Det er mange er på boligjakt i sommer og det har vært godt oppmøte på visningene. Trenden vil antagelig fortsette utover sommeren og høsten, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Drammen, Eivind Sveen.
 

LES OGSÅ: Dette må du tenke på når du skal kjøpe bolig for første gang