(StudentTorget.no):

Har du endelig fått vite hvilken skole du har kommet inn på, og må ut på boligmarkedet for å skaffe en hybel? Fortvil ikke, her forteller vi deg hvordan du går fram for å finne tak over hodet når studiestedet ditt befinner seg langt fra hjemplassen din.

Ofte er situasjonen slik at studentboligene på studiestedet er de som blir utleid aller først. Tilgangen er som regel begrenset og det er ofte studentene som er helt sikre på at de skal flytte og dermed søker tidlig som får tildelt disse leilighetene. Da er alternativet å prøve seg på det private markedet, men hva gjør du om du bor i Alta og skal flytte til Oslo? Her får du ti tips. Lykke til med jakten!

 

1. Sett inn annonse i lokalavisen

Det er mange utleiere som ikke er aktive på finn.no, hybel.no eller andre nettsider. Det kan derfor være lurt å sette inn en annonse i lokalavisen(e) til stedet du skal flytte. Her må du få med hvem du er og hva du er på jakt etter.

 

2. Søk etter hybel i sosiale medier

Skriv i Facebook-statusen din at du har fått skoleplass og trenger et sted å bo. Selv om du på stående fot ikke kan komme på at du kjenner noen som er fra det stedet du skal flytte til, kan det være at noen av Facebook-vennene dine har kjentfolk eller slektninger der. Be også vennene dine dele statusen din, da når den ut til mange flere. Ellers kan du benytte deg av andre sosiale medier. For eksempel: Twitter, Instagram eller LinkedIn.


 

3. Spør slekt og venner 

La alle du kjenner få vite at du er på jakt etter et sted å bo. Få foreldre og venner til å prate med sine venner og hør med slektinger. Det er slett ikke usannsynlig at du kan finne et sted å bo via venners venners venner. 

 

4. Lag bolig-CV 

Å skrive en bolig-CV har blitt mer og mer vanlig. Her skriver du om deg selv og oppgir referanser fra tidligere utleiere. Ikke skriv hele livshistorien din, men gi informasjon om alder, hvor og hva du skal studere, fremtidsplaner og så videre. Hvis du ikke har leid hybel før kan du få andre til å gå god for deg, for eksempel en arbeidsgiver. Lever alltid bolig-CVen når du er på visning. 

 

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 

5. Dra dit

Selv om ditt nye studiested er et stykke unna hjemplassen din, bør du vurdere å ta deg en tur dit før du flytter for å finne deg et sted å bo. Lag en oversikt over hvilke visninger du kan gå på når du er der. Det at du kommer i egen person har mye å si. Ta også med bolig-CVen og lever denne på visning. Når du først har tatt turen til ditt nye studiested kan du også benytte sjansen til å henge opp lapper på ulike butikker om at du søker etter et sted å bo. 


 

6. Legg inn autosøk

På nettsider som finn.no og hybel.no finner du leiligheter og hybler som folk ønsker å leie ut. For å gjøre det litt enklere for deg selv anbefaler vi at du legger inn et autosøk. Da slipper du å gå inn for å kikke på nettsiden hele tiden. Du vil få beskjed om når det ligger noe ute som er aktuelt for deg. Plott inn hvor og hvordan du ønsker å bo.

 

7. Svar utfyllende

Når du finner en interessant utleie-annonse og skal sende mail om at du er interessert gjelder det å skrive et utfyllende svar. Tenk på dette som en stillingsannonse. Pass på at du bruker et godt språk og at du skriver korrekt. Bruk tid og gjør deg flid. Det holder ikke å skrive «jeg er interessert, ring meg».

 

LES OGSÅ: På flyttefot? Disse tipsene gjør flyttingen til en lek

 

8. Sett inn annonse

Sett inn en ønskes leid-annonse på nettsider som hybel.no og finn.no. Skriv om deg selv og hva du er på utkikk etter. Legg gjerne også ved et bilde. Dette er gratis på hybel.no.

 

9. Sørg for å bli husket 

På visning vil du ha mange mennesker å konkurrere med. Sørg derfor for at de som skal leie ut leiligheten sin husker deg. Et triks kan være å komme så sent som mulig på visning, det er mye større sjanse for at utleieren vil huske den siste personen han pratet med enn den tiende. Skill deg ut og kle deg pent. Ha alltid med bolig-CV.


 

10. Senk kravene dine

Du har sikkert tenkt over hvordan du ønsker å bo. Hybelen din skal gjerne ligge sentralt med høy standard, kanskje ønsker du å bo alene? For å finne et sted å bo så tett inntil studiestart kan det være en idé å jekke litt ned på disse kravene. Det er for eksempel vanskeligere å finne hybel midt i sentrum enn litt utenfor. 

 

LES OGSÅ: Unngå å bli lurt - sett deg inn i kontrakten