(StudentTorget.no):

StudentTorget foretar årlig en undersøkelse hvor vi sjekker prisene på studentboligene som tilbys av  skolene og samskipnadene i Norges studentbyer. 

I år som i fjor er det Drammen som havner på jumboplass. Her må du ut med 4505 kroner i måneden for å få deg et tak over hodet. Studentene som bor i studentbygget Moov in i Drammen sentrum har et sju kvadratmeter stort rom å boltre seg på i tillegg til eget kjøkken og bad. 

Grunnen til at prisene i Drammen er stivere enn i resten av landet forklarer direktør for Studentsamskipnaden i Buskerud, Berit Refseth med at boligene har god standard, er bygd miljøvennlig i tillegg til mangel på statlig tilskudd da de skulle bygges.

- Tilskuddene for å bygge studentboliger har blitt halvert de siste årene. Drammen mottok sitt første tilskudd i 2009 og det første boligprosjektet (Moov in red.anm) ble av den grunn utfordrende å få i havn, sier hun og fortsetter:

 


BOBLEBADKOS: I Drammen får du treningsabonnement med i leieprisen av studentboligen, på treningssenteret kan du blant annet benytte deg av utendørs boblebad. 

- Når det er sagt får alle studentene abonnement på treningssenteret i kjelleren inkludert i leieprisen. I tillegg ligger boligene meget sentralt, så da er man ikke avhengig av kollektivtransport, forteller Refseth til StudentTorget. 


Videre forteller hun at boligene har meget god standard. 

- De fleste rommene har eget kjøkken og bad, så dette er ikke hybler, det er leiligheter. Man får også dekket internett og strøm i leien. Uten at vi har foretatt noen analyse vil jeg tro at studentboligene i Buskerud er noen av de med best standard i hele landet, fortsetter Refseth.

 

LES OGSÅ: Studenttorgets studentboligindeks 2012

 

Billigst å bo på musefarm 

I år som i fjor er det Musefarmen på Evenstad i Østerdalen som eies av Høgskolen i Hedmark som er den billigste studentboligen i Norge. Prisen har holdt seg stabil på 1500 kroner de siste årene. For de pengene får du et rom på seks kvadratmeter og du må dele kjøkken og bad med fem andre personer. Samtidig har studentene fri tilgang til skolens fasiliteter hele døgnet, inkludert vaskemaskin, fri bruk av pc-sal, gymsal med badstue og auditorium – samt gratis stallplass. 

Grunnen til at det er så rimelig å bo på Evenstad, er fordi det opprinnelig var en forskningsstasjon der, men nå er det fullt mulig for studenter å bo der. 

- De billigste hyblene vi har, har en lav standard. Men for mange studenter er det ikke viktig at hybelen er topp moderne. De setter større pris på å kunne bruke pengene til å lage en god middag sammen med gode venner, eller til å spleise på transport til å komme seg på tur,  forteller stabsleder ved Høgskolen i Hedmark, Stine Grønvold.


Videre sier hun at høgskolen ikke ønsker å tjene penger på at studentene skal bo hos dem.

- For oss er det viktig at vi har fokus på å hjelpe studentene. Vi ønsker at vår boligformidling skal være et 0-prosjekt. Vi skal ikke tjene penger på dette. Ved å tilby billige hybler, kan også studentene få studielånet til å rekke litt lenger. Pengene kan brukes til å øke annen velferd- til turer og opplevelser. Vi tror at glade studenter er gode studenter, forteller Grønvold videre. 

For å bo i Drammen må du ut med det tredobbelte av hva du må betale på Evenstad. 

I tillegg til Drammen finner vi også studentbyene Fredrikstad og Kongsberg nederst på boligprisindeksen. I Fredrikstad koster det billigste boalternativet 3490 kroner, mens i Kongsberg må du ut med 3995 kroner. 

 

Mangel på studentboliger 

 


EVENSTAD: Bor du på Musefarmen på Evenstad kan du nyte lunsjen din i disse landlige omgivelsene. 

Mange studenter er nå på intens boligjakt for å finne et tak over hodet før semesterstart. De fleste studentboligene er allerede delt ut. Søknadsfristen på samskipnadenes og skolenes studentboliger går vanligvis ut i april. Ofte går derfor boligene til de studentene som med sikkerhet vet at de skal studere der, mens de resterende må vente på svar fra Samordna opptak.


Norsk studentorganisasjon mener at det er altfor få studentboliger i Norge og krever at regjeringen øker tilskuddene slik at det blir bygget flere. 

- I dag finnes det studentboliger til kun 14 prosent av studentene, og nå står 14 000 studenter i kø for å få studentbolig. NSO krever at det bygges minst 1500 nye studentboliger i året, og har et overordnet mål om at det skal  være 20 prosent dekningsgrad på landsbasis, sier leder for NSO, Øyvind Berdal. 

 

Vil ha billigere boliger

Han ønsker også at studentboligene skal bli billigere.

- En studentbolig skal være et billigere alternativ til det private markedet. I dag er en studentbolig i gjennomsnitt 800 kroner billigere enn en privat hybel, dette syns vi er en for liten forskjell, sier han videre.
 
Nye regler for bygging av boliger som at alle nye boliger skal være handicaptilpasset og energimerket gjør at det også blir dyrere å bygge boliger. Berdal ønsker at studentboligene skal ha egne regler.
 
- Vi er veldig opptatt av studentboligene skal ha egne forskrifter siden det er midlertidige boliger. Man er også avhengig av at regjeringen og kommunene er flinke til å gi eller selge tomter til en symbolsk sum til studentsamskipnadene. På den måten får man bygd nye studentboliger, sier Berdal.