(StudentTorget.no):

Prisene på leiemarkedet er høyere enn noen gang, og det er mange studenter som har måttet fire betydelig på kravene for å skaffe seg bolig med en pris som passer inn i et stramt studentbudsjett. De rimeligere hyblene er som regel også beskjedent innredet, hvis det følger med noen møbler i det hele tatt. 
 
Som regel er det relativt lite som skal til for å øke komforten. Bare det å bytte ut en fillete lenestol, male over 70-tallstapetet og sette sitt eget preg på stedet kan øke trivselsnivået betraktelig. 
 
 

Gratis møbler

 
For øyeblikket ligger det over 5000 annonser under «Gis bort» på FINN torget med gratis ting som folk vil bli kvitt. Her er det faktisk mulig å finne gratis møbler som sannsynligvis er både penere og av bedre kvalitet enn mange av møblene fra billigkjedene. 
 
Det er ikke vanskelig å finne fullt brukelige ting som sofa, kjøkkenbord, lamper, garderobeskap eller pyntegjenstander. Ifølge tall fra FINN er møbler kategorien hvor det gis bort mest. Et søk på hvitevarer gir for eksempel 61 treff. Her er det alt fra kjøleskap og frysebokser til oppvask- og vaskemaskiner.
 
– Det er fullt mulig å innrede boligen helt kostnadsfritt, sier Elisabeth Haug, markedsdirektør i FINN torget. 
Hun forteller at mye av det som legges ut forsvinner fort, og at det gjelder å være rask på labben for å få kloa i fineste sakene.
 
– Det lønner seg å sette av litt surfetid. Følg med på nye annonser, og kontakt annonsøren med én gang det dukker opp noe interessant. Det skader heller ikke å være hyggelig og forklare hvorfor nettopp du bør få den aktuelle tingen, sier hun.
 
 

Snakk med huseier

 
Vegger som har en stygg gammel tapet, eller som er skjoldete og fæle etter årevis med slitasje vil bli som ny med et par malingsstrøk. Det er ikke uvanlig at huseiere er villig til å sponse lettere oppussing i utleieboligene. Hvis du henvender deg og tilbyr å ta jobben selv, som er absolutt verdt et par timer av livet ditt, er det sannsynligvis gode muligheter for å kunne trekke fra utgiftene fra neste husleie. 
 
Dersom du leier en møblert hybel hvor interiøret er falleferdig eller ødelagt kan det også hende at huseier vil gå med å bytte ut noe av dette. Den største ulempen for utleieren med å oppgradere en bolig vil være tiden som går med på å kjøpe inn og frakte det som skal erstattes. Hvis du på forhånd finner frem til konkrete og rimelige alternativer, og i tillegg tilbyr deg å kjøpe inn tingene, er det godt mulig at du vil kunne få dekket i hvert fall noe av innkjøpene. 
 
Det vil selvfølgelig være stor forskjell på hvem man leier av, så dette vil selvfølgelig være svært individuelt. Uansett kan det lønne seg å spørre, det verste som kan skje er bare at du får et nei.
 
 

De små tingene  

 
Det er ikke bare de store tingene som er avgjørende for å løfte helhetsinntrykket på hybelen. Fargebruk, valg av veggpryd og mindre interiørdetaljer kan faktisk utgjøre en stor forskjell. Dette er noe som ikke ligger like naturlig for alle, men hvis du graver ekstra dypt kan det hende at du finner et snev av estetisk sans. 
Hvis du for eksempel ser i reklamekatalogen fra Ikea vil du sikkert finne et rom du liker. Forsøk å kopiere fargevalgene på ting som gardiner, sengetøy, puter osv. Disse fargekombinasjonene er satt sammen av noen som har peiling, og det er en grunn til at det får rommet til å se bra ut.
 
Se også etter ideer til utradisjonell veggpynt. Du trenger hverken å ha et Da Vinci-maleri eller en halvkrøllete «Pulp Fiction» plakat på veggen. Hvis du ser i interiørbladet kan ting som en tapetrest eller et tøystykke med et fint mønster passe like bra inn i en fin bilderamme. Det er ikke vanskelig å justere macho-nivået på dekoren heller, bare velg motiv eller fotballag etter egen smak. En grønn plante kan også være et friskt innslag som gjør rommet litt mer hjemmekoselig.
 
Noe som pleier å være en gjenganger på de billigste hyblene er at gulvet som regel er lite pent. Om du er så heldig å ha unngått den verste kommunebygg-vinylen på gulvet, er oddsen uansett stor for at laminatet eller tregulvet enten er veldig slitt eller har stygge merker. Heldigvis er det mye som kan skjules med et strategisk plassert gulvteppe. Som tidligere nevnt finnes det meste under «Gis bort» på FINN, men de rimeligste møbelkjedene har også tepper i forskjellige størrelser og fasonger til en overkommelig pris. Hvis du er ekstra heldig kan det også hende at foreldrene dine har et gammelt teppe på loftet som har rukket å bli moderne igjen siden sist det var i bruk.   
 

LES OGSÅ: Studenter senker standarden for å bo billig