(StudentTorget.no):

Siste oversikt fra Utleiemegleren for oktober 2012 viser at utleieprisene i de største studentbyene fortsetter å stige. I Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim har gjennomsnittsprisene økt med om lag 7,5 prosent det siste året.  
 
Til tross for dette opprettholdt Regjeringen sin målsetning om kun 1000 nye studentboliger i budsjettforslaget for 2013.
 
I følge beregninger fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus vil det være behov for 4000 nye studentboliger i Oslo alene de kommende årene. 
 
- I årene som kommer vil studenter komme i en stadig tøffere boligsituasjon og dette er selvsagt med på å øke presset på boligprisene på de største studiestedene, uttalte Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet tidligere i høst.
 
 

Leiepriser Oslo

 
I oktober kostet det i snitt 8 366 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 3,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 5,0 prosent.  Kun en gang tidligere har det blitt registrert en så høy snittpris for å leie en 1-roms leilighet i Oslo.
 
I snitt kostet det 10 765 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i oktober 2012, dette er en oppgang på 0,1 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,8 prosent.
 
En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 280 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 3,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 0,3 prosent.
 
- Det er nå mange ledige utleieboliger og færre leietagere i markedet, hvis vi sammenligner med den hektiske tiden vi har lagt bak oss. Det betyr at man kan forvente seg noe lavere leiepriser fremover, sier daglige leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.
 
Når er det ledige utleieboliger i de fleste prisklasser. Dermed er det lettere å være leietager.
 
- Det betyr at de både har bedre tid og ikke behøver å la seg rive med i heftige budrunder og at de kan presse utleier litt på pris, sier Skogheim.
 
Men han advarer de som tror at det vi står foran noen stor prisnedgang.
 
- Dette er kun sesongsvingninger, vi har fortsatt tro på stigende utleiepriser på lang sikt, sier han.
 
 

Leiepriser Trondheim

 
I snitt kostet det 10 861 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i oktober 2012, dette er en oppgang på 4,5 prosent sammenlignet med måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 19,9 prosent.
 
- Her er det fortsatt pågang av både leietager og nye boliger for utleie. Men markedet er selvfølgelig ikke så hett som i sommer, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim Solveig Hjallen Moan.
 
Hun legger til at de får stadig flere hevendelser for de som ønsker å investere i utleieboliger.
 
 

Leiepriser Stavanger 

 
I snitt kostet det 16 357 kroner å leie en 3-roms leilighet i Stavanger i oktober 2012, dette er en oppgang på 7,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 0,1 prosent.
 
- Når har intensiteten i leiemarkedet roet seg ned etter en meget travel vår og høstsesong. Dette har ført til at leieprisene tenderer ned og at det kan ta noe lengere tid å finne den rette leietager, sier daglig leder for utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.
 
 

Leiepriser Bergen 

 
I snitt kostet det 12 714 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen i oktober 2012, dette er en oppgang på 6,4 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 9,2 prosent.
 
- Vi er merker at høysesongen er over for i år og det nå er mindre respons utleieboligene våre nå enn i sommer og tidlig i høst. Hvis man skal leie bolig kan det derfor være lurt å se seg om etter noe nå, når det er mindre rift om leieboligene. Erfaringsmessig øker etterspørselen igjen på nyåret, sier daglig leder for Utleiemegleren avdeling Bergen, Eirik Hove.