(StudentTorget.no):

Da de tre studentene flyttet ut av leiligheten de hadde delt i studietiden, møtte de en megler fra utleieselskapet for å gjennomgå boligen for eventuelle mangler. Da ble det registret noen merker på vegger og gulv samt at kjøkkenet ikke var skikkelig vasket.

Likevel mottok de et erstatningskrav fra utleier på hele 75 154 kroner for det han kalte «nødvendig oppussing». Studentene fikk sjokk da de mottok kravet, og sa klart ifra at de ikke kunne godta summen. De mente utleier ville totalrenovere leiligheten på deres regning, skriver Dine Penger.

Studentene valgte å klage saken inn til Husleietvistnemnda. Utvalget kom frem til at leiekontrakten var unødig streng, og at utleiers krav om oppussing var urimelige. Dermed ble kravet redusert til 9 900 kroner, og leietakerne sparte hele 65 000 kroner for å ta opp kampen mot utleier.

 

Ta nødvendige forhåndsregler

Leieboerforeningen får stadig henvendelser fra leieboere som har mottatt lignende krav fra ved utflytting. De merker at stadig flere utleiere skyver alle plikter om vedlikehold over på leieboere, og mener leiligheten skal være prikkfri ved utflytting.

Advokat Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen forklarer at utleiere får betalt for å leie ut boligen, og at deler av leieinntektene bør gå til alminnelig vedlikehold.

– Men det er avtalefrihet med hensyn til hvem som skal ha vedlikeholdsansvaret i løpet av leieperioden og hvordan leiligheten skal se ut ved utflytting, sier hun til Dine Penger.

Hun har opplevd flere tilfeller hvor utleier går raskt går gjennom leiligheten ved innflytting, mens de undersøker med lupe ved utflytting. 

– Leieboere kan iallfall beskytte seg mot slike urimelige krav noe ved å lese kontrakt og sørge for skikkelig innflyttingsprotokoll, sier Hårdnes Skaret.

Hun vil også oppfordre alle leieboere til å notere og ta bilder av eventuelle mangler ved innflytting. Dersom utleier ikke er med da dette gjøres, kan man gjøre dette selv, og sende dette til utleier som dokumentasjon.

I fjor ble det behandler 1360 klager behandlet i Husleietvistutvalget, og 829 av disse var i Oslo og Akershus. Direktør Stein Stavrum forteller at de mottar flere klager på uenighet om erstatning for manglende vedlikehold enn for manglende husleie.

– Noen utleiere spekulerer tydeligvis i å få leietaker til å betale full oppussing, sier han til Dine Penger. 

Han oppfordrer leietakere til å benytte en standard husleiekontrakt fra for eksempel Forbrukerrådet, og mener leietakere må være på vakt overfor hjemmesnekrede leiekontrakter som krever at leiligheten skal være helt strøken ved utflytting.