(StudentTorget.no):

Nylig fikk vi en henvendelse fra en frustrert student som opplevde at utleieren hennes klaget over at de hadde besøk på hybelen. I følge studenten, passet det ikke eieren av huset at de hadde besøk, og ihvertfall ikke over natten. StudentTorget tok dermed kontakt med Leieboerforeningen, for å høre hva som er rett og galt, og hvilke fallgruver studenter må passe seg for.

Vi snakket med advokat Anne Mette Hårdnes Skåret, som jobber i Leieboerforeningen, og spurte henne om hvilke regler som gjelder ved leie av bolig.

- Er det lov å lage egne husordensregler i en leiekontrakt?

- Utleier har anledning til å fastsette rimelige husordensregler, eksempelvis at det ikke er tillatt å røyke i leieobjektet eller at det skal være stille mellom kl. 23 og kl. 8. Regler som sier at leier ikke har lov til å ha besøk, vil typisk ikke være en rimelig husordensregel.

Det er derfor urimelig at studenten ikke får lov til å ha besøk på hybelen. Hun som tipset oss om dette, kunne fortelle at det heller ikke var spesifisert noen regler som gjaldt besøk i kontrakten hennes, og vi ba henne dermed å ta kontakt med Forbrukerrådet eller Leieboerforeningen, om problemet ikke ville løse seg.

Leier du av en privatperson, må du dermed være på vakt over egen-skrevne leiekontrakter med ordensregler som stiller urimelige krav, da det faktisk er lov til å skrive ned egne regler, men da innenfor rimelighetens grenser. På nettet kan du finne flere ferdigskrevne leiekontrakter man kan bruke når man skriver leiekontrakt, slik som denne fra Forbrukerrådet.

Videre spurte vi også Hårdnes Skåret om det er noen forskjeller på reglement hvis du leier privat eller fra et firma.

- Det er som hovedregel ingen forskjeller i leieboerrettighetene om du leier av privatperson eller av et firma. Men leier du utleiers egen bolig, har man færre rettigheter enn ellers, eksempelvis har man ikke noe oppsigelsesvern, sier Skåret.

- Hva hvis man da leier en hybel, som del av en annens bolig?

- En utleier som leier ut kjellerleiligheten/loftet i huset sitt, har anledning til å leie ut for ett år, mens hovedregelen for øvrig er tre år, (om man skal ha tidsbestemt leieavtale). Ellers er det stort sett de samme reglene.

 

Flere som er kreative med husregler

Tidligere i sommer skrev VG en artikkel om noen av de mer kreative husreglene som er å finne rundt om kring i landets borettslag. Leserne hadde fått beskjed om å sende inn i de mest elleville reglene de hadde hørt om, og dette er noe av det som leserne kunne bidra:

 

  • «Det er ikke lov å snakke høyt før kl. 08.00.»
  • «Vaskemaskin og tørkeskap skal kun benyttes av toroms-leiligheter.»
  • «Det er kun tillatt med klesvask på badet, kjøkkenet eller i leiligheten ellers, dersom man bruker vaskemaskiner som er godkjent av styret.»
  • «For å unngå sjenerende sus i ledninger, bør en kran aldri skrus helt opp.»
  • «Mellom kl. 16.00 og kl. 18.00 er det forbudt å spille musikk.»
  • «Det er ikke lov å kjøre trehjulssykkel før kl. 13.00 på hverdager.»
  • «Det er ikke lov å gå med utesko i fellesgangen - tøfler skal stå ved utgangsdøren.»
  • «Det er bare lov å spille/øve på instrument på hverdager mellom kl. 10-15.»
  • «Det er ikke lov å vaske klær på søndager.»
  • «Det skal være ro i leilighetene mellom kl. 17.00 og 18.00»
  • «Det er ikke lov å snakke eller le i gangen etter kl. 21.00.»
  • «Gresset skal rakes i én retning bort fra bygningen.»
  • «De som har sneiper og snus i urinen må søke lege snarest.»
  • «Det er ikke lov å henge ut dametruser eller bh-er på tørkestativet.»

    Kilde: VG

 

Advokatens 5 tips til leie av bolig for første gang

 
Undersøk området for å finne ut hvor du vil trives best – er det viktigst for deg å bo sentrumsnært, eller er det mer viktig for deg å bo i tilknytning til skog og mark?

Undersøk leiepriser i området, ikke inngå leiekontrakter om leieprisen virker unormalt høy – og aldri bli med på budrunder for å få en leieavtale.

Les leiekontrakten nøye!

Lag en bolig-CV. I et presset marked kan det være fornuftig å tenke kreativt for å få tilslag på leiligheten.

Når du skal flytte inn; gå nøye gjennom leiligheten sammen med utleier, og noter alle feil og mangler så det ikke blir en tvist om disse ved utflytting.

 Kilde: Anne Mette Hårdnes Skåret