(StudentTorget.no):

Når menn og kvinner bor sammen eller deler kollektiv kan det lett bli klinsj når meninger om tidsbruk og renhold på badet skal møtes på midten. Mens mennene som regel irriterer seg over hvor lang tid kvinnene bruker på morgenstellet, viser en ny undersøkelse at det er mennenes dovaner som er den største kilden til irritasjon hos kvinnene.

At menn lar dolokk og doring stå oppe, er det som irriterer kvinner mest med menns toalettvaner. Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for ISS.

Stående doring får 37 prosent av stemmene når kvinner får spørsmål om hva som er mest irriterende. 24 prosent mener dårlig retningssans på strålen er det verste.

– Dessverre er det nok slik at ikke alle menn gjør sitt beste for å styre strålen dit den skal. Problemet kan enkelt løses ved å sitte når man tisser, men det er nok en terskel for mange, sier Stig Ronander, fagsjef for renhold i ISS Norge.

 

Kvinner er ikke så mye bedre

Med rundt 8000 renholdere i staben har ISS ganske god kjennskap til norske toalettvaner. Renholdssjefen ønsker ikke å generalisere og utpeke norske menn til dogriser, og er ikke uten videre enig i at menn griser særlig mer enn kvinner.

– Menns dovaner vekker ofte engasjement, men våre renholdere bruker ikke mer tid på herretoaletter enn dametoaletter. I noen tilfeller blir vi overrasket over hvor mye kvinner faktisk griser, sier Ronander.

12 prosent av befolkningen innrømmer at de innimellom unnlater å trekke ned etter å ha vært på do. Andelen er like stor hos kvinner som hos menn.


 

Renere enn vi tror

Dårlige dovaner berører først og fremst folks følelse av trivsel, ifølge renholdssjefen. Bakterievekst og lukt er nemlig noe moderne mennesker med innlagt vann i stor grad er forskånet mot.

– Og sammenligner vi oss med en del andre land, står det ekstra bra til. I Storbritannia er det for eksempel ikke uvanlig å ha tepper på toalettet. Det er adskillig lettere å fjerne uhell fra fliser og harde beleggstyper enn de som blir skjult i et vegg-til-vegg-teppe. 

Prøver Teknologisk Institutt foretar viser at det stort sett er lite bakterievekst på toaletter.

– Kjøkkenet er mer utsatt. På en kjøkkenbenk fant vi for eksempel 15 000 bakterier på et ti kvadratcentimeter stort område. På doringen i samme hus var det bare 500, sier Inger Dahl, spesialrådgiver for renhold og innemiljø i Teknologisk Institutt.

Samtidig kan bakteriene på kjøkkenet være helt ufarlige, mens de på toalettet kan være sykdomsfremkallende. For eksempel kan en med diaré ha overført smitte til overflatene.

– For å unngå smitte er håndvasken etterpå det viktigste hygienetiltaket du gjør på et toalett, sier hun.
(Kilde: Newswire.no)

PS: Forskning har vist at ved å feste et klistremerke rett over vannkanten i doskålen, vil menn automatisk sikte stålen mot dette og dermed redusere grisingen med hele 80 prosent!