(StudentTorget.no):

Siden leiepriser og antall kvadratmeter ofte følger hverandre, er oddsen stor for at du kommer til å måtte bo trangt i studietiden. Men det trenger ikke bety at du ikke får plass til alt du trenger. Med noen enkle og kreative løsninger får du plass til overraskende mye på overraskende liten plass – uten at det trenger å gå nevneverdig ut over hverken komfort eller estetikk.

I samarbeid med daglig leder Hilde Kristine Hugsand i Intro Interiørdesign, har vi satt sammen denne guiden som viser deg hvordan du best utnytter plassen på hybelen.

 

Begynn med en god plan

Det første du bør gjøre før du engang tenker på å flytte inn noe som helst, er å kjøpe et målebånd. Tegn opp et kart over rommet og noter ned alle mål; høyde under taket, høyde til vinduet, vindusbredde, hvor stikkontakter og varmeovner står, og til og med dørkarmen. Og vær nøyaktig. Det tar deg ti minutter, og du vil ikke angre når alt smetter smertefritt på plass. Når du så begynner planleggingen av møbleringen, anbefaler Hugsand å sette opp teipbiter der du har tenkt til å plassere møblene, slik at du vil se om det tar for stor plass. I denne fasen er det nemlig viktig å sette funksjon fremfor design.

- Det er under planleggingen at de gode ideene kommer frem og man får et interiør som fungerer i dagliglivet. Jo bedre det er planlagt, desto flere kreative ideer får man, som igjen vil gjøre hjemmet til et hyggelig sted å være. Først når alt dette er på plass, kan man se på det estetiske, sier hun.

 

 

Det som er absolutt mest plassbesparende er å tenke flerbruk når du skal velge innredning. Husk at for hvert eneste møbel du kan kombinere med et annet, får du mer plass å boltre deg på.

- Om du synes det er viktigst med en god seng, kan den kanskje gjøres om til en sofa om dagen? Om et godt arbeidsbord er viktigere enn et spisebord, kan man se på om det også kan brukes som begge deler, anbefaler Hugsand.

Et lite rom blir fort enda mindre om det fylles opp med rot og for mange ting. Et av de viktigste triksene for å utnytte den lille plassen man har, er derfor å gjemme det som gjemmes kan.

- Av oppbevaring er det viktig at alt har sin faste plass, hvis ikke kan det fort bli en stressfaktor fordi det virker rotete. Det du bruker i hverdagen kan du ha lett tilgjengelig, mens andre ting kan lagres i høyden. Dette er IKEA ekspert på.  Hvor mye oppbevaring trenger du til klær?  Vær kritisk. Det er ikke sikkert at du trenger tre meter med garderobe, sier hun.

Når alle praktiske behov er tatt hånd om er det tid for å sette sitt personlige preg på hybelen. Da anbefaler interiørdesigneren å finne inspirasjon gjennom sosiale medier.

- Det kryr av inspirasjonsbilder i sosiale medier. Vi er på Instagram og bruker dette til inspirasjon for andre og henter mye inspirasjon her selv. Pinterest er også et genialt sted til å hente inspirasjon og få tips, sier Hilde Kristine Hugsand.


 

Oppbevaring av klær

I et trangt rom passer det dårlig å presse inn et stort garderobeskap som begrenser mulighetene for resten av møbleringen. Det kan være lurt å nøye seg med en liten garderobeløsning eller kommode, og heller supplere med et klesstativ som er lettere å plassere. Dette finner du på IKEA fra 79 kroner og oppover (eller gratis på finn.no). Et enkelt, men genialt tips er å bruke ringen på en ølboks til å feste flere kleshengere utenpå hverandre. På den måten får du plass til mange overraskende mange klær på ett enkelt stativ.

 

 

Gjem bort rotet

En puff med integrert oppbevaringsrom kan man hvile beina på, bruke som sitteplass, og ikke minst bruke til oppbevaring av for eksempel skolebøker.
Plassen under sengen er et logisk sted å benytte som lagringsplass. De fleste sengeben er høye nok til at man får plass til et par lave skuffekasser (89 kroner på IKEA), men ved å heve sengen ytterligere noen centimeter kan du virkelig begynne å pakke på.

 

 

Skjul sengen

Dersom du skal kombinere soverom med oppholdsrom, kan det være fint å ha muligheten til å skjule sengen. Her finnes det flere muligheter. Den mest innlysende løsningen er å skaffe seg en god sovesofa. Det er lurt å finne en som har rom til å gjemme bort dyne og pute – da slipper du å lete etter et gjemmested hver gang du venter besøk. 

Om du allerede har en seng, kan det være en idé å kjøpe et vippebeslag som gjør at du enkelt kan vippe rammemadrassen opp til veggen når den ikke er i bruk. Det er ikke nødvendig å skru fast beslagene i hverken gulv eller vegg. Det følger også med en reim som brukes til å holde sengetøyet fast på sengen når den står opp mot veggen. Sengemakeriet Tønsberg selger disse for 1990 kroner, og de kan sende over hele landet.

 

 

Utnytt all plassen

Med et slagbord kan man enkelt få plass til en del gjester rundt middagsbordet, og det tar minimalt med plass når det er slått sammen. Hvis man i tillegg supplerer bordet med noen komfortable klappstoler som man kan stue under sengen, eller på toppen av et skap, kan du raskt gjøre litt gulvplass om til en spisestue. Dette duger også veldig fint som skrivebord. 

 

 

Gjør det selv

Sofabord er kanskje ikke det vanskeligste å få tak i hverken billig eller gratis, men om det i tillegg skal være både stilig og praktisk, kan det bli verre. Man får lett tak i to gratis europaller – enten det er under «Gis bort» på finn.no, eller bak garasjen til faren din. Da trenger du bare å kjøpe fire hjul på Clas Ohlson (29 kroner stk.), så har du alt du trenger for å lage et røft og unikt stuebord med praktiske oppbevaringshyller. Hjulene gjør det også enkelt å flytte på bordet dersom du trenger plassen til dansegulv eller morgengymnastikk.

NB! Europaller finnes også i halv størrelse av standard dimensjoner, noe som kan være lurt å bruke hvis du har lite gulvplass.