(StudentTorget.no):

- En leilighet kan ikke seile, sier Line.

Hun og kjæresten Bjørnar kjøpte seg seilbåt etter folkehøgskolen, og har nå bodd i Oslofjorden i tre år. De hadde mye glede av seiling på folkehøgskolen og interessen ville de ta med seg til studentlivet i Oslo. De så på valgmulighetene mellom å bruke penger på å leie leilighet i Oslo i tre år uten lån, eller kjøpe seilbåt. Valget var lett, og det ble en 35 fots seilbåt fra tidlig 80-tallet.

- Vi flytta i båt fordi vi hadde lyst! Så enkelt kan det forklares av Bjørnar.

Inne i seilbåten er det to soveavdelinger i hver ende, en liten kjøkkenkrok og en salong i midten av båten. Her inne er det kun plass til det mest nødvendige. Når venner foreslår en kjempetur på IKEA vet Line at hun ikke har plass til mer en telys og batterier.

- Jeg tror ikke seilbåt er noe for deg hvis du må ha plass, det er det du ser. Vi har ikke dansegulv, så vi kan ikke invitere på vors. Vi kan ikke invitere så mange hjem, det blir veldig privat, forteller Bjørnar.

- Men av en eller annen grunn så er vi ofte her med våre venner. Jeg vet ikke, det er kanskje litt eksotisk, legger Line til.

Livet på seilbåten er blitt normalt for kjæresteparet. De liker det stellet som hører med når man bor i båt, vårpussen med den hengende hage har sin sjarm, mener Line.

- Fordelen med å bo i seilbåt er at du kan kaste loss når som helst og dra hvor du vil, fordi havet dekker hele jorda. Det er akkurat den biten med frihet som er attraktiv og den mest idylliske, forteller Line.

Men nå som det er vinter kan de ikke seile sin vei, seilene er på lager og båten er godt festet og pakket inn i isolering og presenning. Inne i båten har de en dieselovn som sørger for en god lunk gjennom månedene med kuldegrader.

Folk som hører at Line og Bjørnar bor i båt, spør som regel om det er kaldt. De kan fortelle at det bare er en utfordring om morgenen når en av dem må ut av sengen og gå de iskalde meterne gjennom salongen for å skru på varmen. Det er også en ulempe at de må ut gjennom kulden for å dusje på land.

Nylig bodde de i en leilighet i to uker. Da ble det alt for varmt for dem, så vindu og terrassedør måtte stå på vidt gap.

- Nå stiger temperaturen opp mot 16 grader, så nå er det varmt, informerer Bjørnar.

De forteller at de har et vanlig liv om bord i båten, de har tross alt kaffetrakter og støvsuger. Bakgrunnsstøyen som andre kanskje har i en TV, har Line og Bjørnar i radioen.

- Det er ikke som båtferie hver dag, sier Bjørnar.

- Vi går ikke og fisker krabbe heller, det har vi slutta med, ler Line.

 

Se bildene fra båtlivet: