(StudentTorget.no):

Frister det å investere 10 000 kroner i en sofa som student? For de som ikke har mye penger er det er fullt mulig å innrede en stue med alle møblene du trenger, uten å betale en krone. Det har Hanne Birgitte Omdal sitt kollektiv gjort. 

Hanne Birgitte studerer matematikk samtidig som hun jobber som lærer og synger i helgene. Hun har lyst til å bruke pengene sine på noe som er verdt mer enn noe som støver ned etter to måneder. Deres kollektiv har fått alle møblene i stuen og kjøkken gratis på finn.no. De har også pyntet hyllene i stuen med finsko ettersom de ikke hadde noe annet.

– Jeg er kjempefristet til å bruke penger på alle loppemarked og fancy butikker, men jeg vet at flyttelasset blir for avansert dersom det skjer. Så derfor blir det finn.no gi bort-møbler, som er helt genialt.

 

Nostalgisk og behagelig

Sammen med sin søster har hun byttet ut kollektivets gamle, tidligere hvite, sofaer med noen grønne klassikere fra 90-tallet. På kjøkkenet har de et solid trebord med stoler hvor de kan ha felles middag. Det er ikke de mest moderne møblene på markedet, men Hanne liker at det er praktisk.

 

 

– Jeg kan ikke ende opp med å være redd for alt som er i studenthybelen, da blir det lite fest, og dersom ting blir for komplisert for meg så blir det ikke noe av. Men jeg kunne nok ha være litt mer kresen.

Om ti år ønsker Hanne seg et hjem som er nostalgisk, behagelig og nytt. Hun kunne egentlig ønske seg et retro hjem, men tror ikke at hun kommer til å orke å bruke tid på det. 

– Jeg håper vel mest at hjemmet kommer til å være fullt av barneleker om ti år, Hvis det er lov til å drømme om det nå.


 

Under tusenlappen

Katrine Vågen, som studerer sosialt arbeid, bor i et kollektiv som har funnet nytten i bruktmøbler. I deres gamle bygård med rosetter i taket har de fått inn møbler som med sine ulike tidsepoker gjør det hjemmekoselig.

– Det er ikke en stil, men tusen stiler, mener Katrine.

I denne leiligheten har penger blitt brukt på god mat, reiser og opplevelser fremfor møbler. De har fått tak i sofa for 500,- og salongbord med to stoler gratis på finn.no. Spisebord og stoler fant de på et loppemarked for 300 kroner.

– Jeg har lyst til å bruke penger på interiør på sikt, men jeg gidder ikke kjøpe sofa fra Bolia når jeg bor i kollektiv. Nå har jeg lyst til å ha penger til kino og gøye ting.

Møblene har hun noen ganger bært med seg hjem fra loppemarked med hjelp fra venner, men har også fått hjelp av bekjente med bil. Ifølge Katrine har det vært en gøy aktivitet å bære med seg en sofa gjennom Majorstukrysset. Når møblene er i hus blir det lett vasket over, og putetrekk kastes i vaskemaskinen. 

– Jeg synes brukte møbler er helt konge, det er mye som er veldig fint. Det er mange som syns det kan være ekkelt, jeg tenker ikke så mye over det. Jeg hadde nok ikke tenkt over at jeg måtte vaske møblene om det ikke var andre som insisterte på det. 

Det som er viktig i kollektivet hennes er at det er godt med sitteplasser til gjester. Katrine smiler mens hun forteller at de får den kvaliteten de betaler for. De hadde for eksempel en sofa som knakk etter at for mange gjester satt i den. Hennes fremtidige hjem skal ha masse plass, stor sofa og klappstoler rundt hele veggen, så det alltid er plass til å sitte.