(StudentTorget.no):

Ps: Denne artikkelen har blitt oppdatert og ny sak kan leses her.

Skal du leie en bolig er det vanlig å betale et depositum som tilsvarer flere måneders husleie. Noen utleiere vil derimot tilby deg å droppe depositumet, mot at du heller betaler inn en mindre engangssum i husleiegaranti.

Leieboerforeningen frykter nå at unge leietakere velger det sistnevnte alternativet, uten å vite hva det innebærer.

- Det er to ting som mange misforstår. Det ene er at de tror man får pengene de betalte tilbake etter endt leieforhold. Det gjør man ikke. sier Anne Mette Hårdnes Skåret, advokat i Leieboerforeningen, til Dn.no.

Det andre som lett kan misforstås, er at leiegarantien er en forsikring som også vil sikre leieboer hvis skader skulle oppstå i løpet av leieperioden, slik man ville fått gjennom en vanlig innboforsikring.

- Leiegaranti er derimot en ordning som går på forsikring uten at den inkluderer rettshjelpsordningen gjennom en innboforsikring, og det svekker jo leieboers rettigheter med en gang. Kommer man opp i en husleietvist, eller en rettslig tvist sådan, så kan det bli dyrt for leieboer, forteller Høisæther.

Stig Høisæther jobber som styreleder i Leieboerforeningen i Bergen, og har lenge advart leietakere mot å gå inn i på en slik avtale.

- Dette er noe vi har advart om i flere år og som vi har opplevd en del problemer med. Spesielt disse utleiemeklerne som leier ut på vegne av utleier, benytter seg av denne ordningen, forteller Høisæther.

 

Gir fordeler kun til utleier

Forbrukerrådet gikk i fjor ut med en advarsel på sine nettsider om nettopp denne typen garanti, da det kan flytte hele ansvaret over på leietageren dersom skader skulle oppstå.

- Enkelte av disse avtalene flytter søksmålsbyrden og kan føre til at utleieren kan kreve penger for skader og slitasje fra selskapet ved utflytting, og at det er du som leietaker som må argumentere og eventuelt «motbevise» grunnlaget for et slikt krav, forteller fagdirektør i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen i en pressemelding.

Forbrukerombudet har også i løpet av den siste tiden kommet med en oppfordring om at leietakere sjekker vilkårene nøye, før de vurderer å signere en slik leiegaranti.

Leiegarantien fungerer nemlig slik at hvis en skade eller slitasje har oppstått, vil utleieren kunne få penger igjen på forsikringen gjennom leiegarantien. Fordi du som leieboer står som ansvarlig, kan forsikringsselskapet kreve tilbakebetaling på hele beløpet (premie inkludert) til deg som leietaker.

 

Tryggest med depositum og innboforsikring

For studenter kan det være vanskelig å samle opp nok penger til å betale depositum. Likevel oppfordrer Leieboerforeningen å prioritere dette når man leier, fremfor en lettvint løsning gjennom leiegaranti.

Stig Høisæther forteller at en slik leiegaranti kan virke som en billig innboforsikring for leietakeren, mens det i realiteten er en forsikring for utleieren. Han anbefaler å opprette en depositumskonto og en innboforsikring i stedet, og påpeker at innboforsikring ofte tilbyr rettshjelp hvis det blir problemer med leieforholdet og det stilles pengekrav.

Ved opprettelse av depositumskonto, vil pengene være utilgjengelig for begge parter, inntil både utleier og leietaker godkjenner at leiligheten er i ok tilstand ved slutten av leieforholdet. Blir det en tvist i leieforholdet, vil ikke banken kunne gi ut penger til noen av partene inntil de har kommet til en enighet, eller det ligger en rettskraftig dom i Husleietvistutvalget. I tillegg opptjener man renter på depositumsbeløpet, som over flere år kan gi en god avkastning på beløpet den dagen du får det tilbake.

 

Finnes hjelp å få

Leiegaranti og husleiegaranti som det også kalles, nevnes ikke i Husleieloven, og Høisæther mener derfor at en slik garantiordning mest sannsynlig strider med loven.

- Vi advarer mot at man betaler en slik forsikring ovenfor leieforholdet, og rett og slett tviler på om den forsikringen er lovlig praksis. Det står ikke noe om dette i Husleieloven, og Husleieloven er ufravikelig, forteller Høisæther.

Skulle man befinne seg i en tvist med utleier, hvor man har fått et pengekrav fra forsikringsselskapet, kan spørsmålet om hvorvidt det er lovlig eller ikke redde deg ut av situasjonen. Høisæther forteller at Leieboerforeningen kan bistå, og at de ved flere anledninger har måtte hjelpe leieboere ut fra slike situasjoner.

- Det som strider med loven, kan man også nekte å gå inn på fordi det frafaller seg selv. Fordi Husleieloven er ufravikelig, den kan ikke avvikes, og det som leiekontrakten avviker fra, gjelder da ikke. Da er det slik at man i praksis kan sette strek over det som står i leiekontrakten som ikke følger loven.

Hvordan kan dere hjelpe de som har fått pengekrav fra forsikringsselskapet på grunn av leiegarantien?

- Vi sender et brev og avvikler den forsikringsordningen, og ber forsikringsselskapet om å trekke kravet tilbake, eller trekke pengene tilbake hvis forsikringsselskapet har betalt det ut. 

- Også krever man jo at de oppretter depositum, slik som Husleieloven sier og anbefaler en innboforsikring i tillegg til den. En sånn forsikring er veldig god å ha, og det er veldig mange gode ordninger med en innboforsikring i forhold til den elendige husleieforsikringen som nevnes her, avslutter Høisæther.

Myndighetene har nå sendt inn en høring om forslag til endring i Husleieloven, om å forby slike garantier på det private markedet i fremtiden.