(StudentTorget.no):

Ved studiestart høsten 2016 var det 11.307 studenter som sto på venteliste for å få leie studentbolig. Det var en økning på nesten 2.000 fra året før. Siden antallet studenter stadig øker, kan det tyde på at ventelistene vil øke enda mer i år.

I hovedstadsområdet alene er det 67.000 studenter, og det er stor rift om de 8.500 studentboligene som tilbys gjennom Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Selv om regjeringen har gitt tilskudd til 681 nye studentboliger i Oslo i 2017, vil det lønne det seg å søke så tidlig som mulig.

– Mange vil studere i Oslo. De siste årene har det vært veldig stor etterspørsel etter studentboliger og mitt beste tips er derfor å søke nå, sier Oslo-student og Snap-reporter i SiO, Ane-Marte Pedersen.

Det gjelder også for dem som foreløpig ikke har sikret seg studieplass.

– Søknadsfristen til Samordna opptak er i april. Tenker du på Oslo-studier, kan det være lurt å legge inn søknad om studentbolig nå, sier Ane.

Dersom du ikke kommer inn på det studiet du ønsker, eller bestemmer du deg for en annen studieby, kan du bare si fra til studentsamskipnaden innen 31.07 og trekke boligsøknaden din.

SiOs boliger er tilrettelagt for studenter og er rimeligere enn det private markedet. SiO har boligtyper for alle studenter; single, par, familier, samt tilrettelagte boliger for studenter med funksjonsnedsettelser. Skal du studere i en annen by, kan du søke på studentboliger gjennom den lokale studentsamskipnaden.

 

Anes råd for å få studentbolig:
  • Søk studentbolig nå. Du trenger ikke ha studieplass før du søker.

  • Vær aktiv. Søk studentbolig, men let også via nettverket ditt og det vanlige leiemarkedet. Ikke sats alt på ett kort.

  • Gå dine egne veier. Let etter bolig også utenfor de mest populære sentrumsområdene. Sjekk reisevei og reisetid med trikk, buss og bane.

  • Sett opp flere boligalternativer når du søker studentbolig. Noen av boligene er mer populære enn andre og har alltid venteliste. Du kan søke om overflytting til disse i neste runde

  • Ikke mist motet selv om du ikke har fått bolig til semesterstart. Hør med venner og kjente om du kan låne sofaen i begynnelsen av semesteret eller gå sammen med noen for å leie privat.