(StudentTorget.no):

De små arbeidshyttene som budeiene benyttet seg av om sommeren, ofte omtalt som «sel» eller «staur», er røttene til den moderne «Minihus»-bevegelsen som de siste årene har blitt svært populær i Norge.

Med dagens skyhøye krav til egenandel på huslån, er det ikke rart at stadig flere ser seg om etter rimeligere boalternativer.

Et «minihus» er løst definert som et hus på under 46 kvadratmeter. Variantene med hjul kaller man husvogn, og de kan flyttes over korte avstander. På lengre avstander må de som oftest flyttes med lastebil.

Andre typer er mindre mobile, og egentlig bare moderne versjoner av de tradisjonelle norske småhyttene.

Mytene om at mindre hus går på akkord med takhøyde og materialkvalitet, er utdatert. Dagens minihus og husvogner er ikke bare en mindre versjon av vanlige eneboliger, men nøye uttenkte løsninger designet av arkitekter, for at de skal være mest mulig økonomiske og plassbesparende.

I denne videoen får du se et eksempel på hvordan en skikkelig gjennomført husvogn kan se ut:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

 

Hvem passer det for?

For mange er prisen hovedargumentet for å velge minihus eller husvogn fremfor enebolig eller leilighet. Med andre ord kan dette passe for deg som ikke kan eller vil ta opp et stort boliglån, men likevel eie din egen bolig fremfor å betale store summer i husleie hver måned.

Om du er opptatt av å redusere karbonavtrykket ditt, er et kvadratmeterkutt tingen! Den enorme reduksjonen i strømforbruket er den viktigste bieffekten i tillegg til produksjonen av selve boligen. Og ikke minst har du mulighet til å dyrke kortreist miljøvennlig mat rett utenfor døren.

Dette kan også være et alternativ for deg som heller vil prioritere jobb, studier og fritid fremfor daglige plikter i hjemmet. Reduksjonen i mengden husarbeid som følger med på kjøpet, passer godt for folk som ikke orker å holde styr på et stort hus.

De mobile husvognene passer spesielt bra for friluftsentusiaster, da de kan fungere som allround hytte til fjells eller ved vannkanten. For de som ønsker enda mer mobilitet, er det å bo i bil eller båt også et godt alternativ.

 

Regnestykket

En husvogn koster som regel mellom 150.000 og 250.00 kroner. Det er ikke store beløpet for en bolig når man er i full jobb, men dersom dette er noe du vurderer å gjøre allerede i studietiden, må du tenke litt kreativt.

Dersom du ikke har klart å spare opp en liten formue allerede før studietiden, vel å merke.

Men med litt hjelp og selvdisiplin kan den også finansieres av en student i løpet av et par år. En mulighet kan være at foreldrene dine tar opp et lån for deg, som du så betaler ned til dem med penger fra Lånekassen og en deltidsjobb.

Når du har flyttet hjemmefra, kvalifiserer du også til borteboerstipend fra Lånekassen.

Om du virkelig ønsker å leve som en konge, kan du eventuelt kjøpe et av de dyreste minihusene, som ligger på rundt 800.000 kroner. Du kan også vurdere å gå sammen med en likesinnet person om kjøpet.

Pass bare på at papirarbeidet er i orden, og at kjemien deres stemmer. Det er vanskelig å unngå irriterende samboere på så få kvadratmetere.

Om man vil gå for den rimeligste versjonen, kan man heller investere i en brukt campingvogn i fornuftig stand, som man kan få kjøpt for om lag 50.000 kroner og oppover.

 

Tomteplass

Før du i det hele tatt vurderer å gå til anskaffelse av et minihus eller en husvogn, må du ha en plass å sette den potensielle boligen din. Spørsmålet er om du skal kjøpe, leie eller låne tomt.

Med husvogn er det enklere å finne billige og flotte tomter, som følge av at du ikke trenger det samme grunnarbeidet som ved husbygging.

Om du for eksempel ser for deg å bo utenfor de store skianleggene eller i et av hyttefeltene, må du regne med å punge ut mellom 50.000 og 100.000 kroner og oppover.

Men pass på å sjekke med kommunen hvor dyrt det faktisk er å flytte inn på tomten. Oppkobling til vann, avløp og elektrisitet varierer mye i pris fra kommune og plassering.

Det er også en mulighet for å bosette seg midlertidig på tomten til kjentfolk i startfasen, om man ønsker å dyppe tåa i livsstilen. Å stå gratis på en kamerat sin tomt, kan også være en god måte å bygge seg opp kapital til å kjøpe en egen tomt senere, om man har litt stramt budsjett i starten.

Om du er av de som vurderer livsstilen for å bo tettere på naturen, og tenker å sette det opp i et uregulert område, må du passe på at det ikke er planlagt noen motorvei eller høyspentledning der i fremtiden. For ikke å snakke om at du plutselig kan få en rundkjøring i hagen.

Husvogner er definert som en campingvogn, og om du står lengre en to måneder på et sted, gjelder de samme reglene som for en hytte. Enkelte modeller av minihus har hjul, og kan fraktes rundt med bil. De kan være ekstra praktiske om du skal bo et sted i en kortere periode.

Om du for eksempel får deg sommerjobb et annet sted enn der du bor til daglig, kan du leie en campingplass, og ta med hjemmet ditt på tur.

Månedsleie for en campingplass kan variere mye ut fra sesong og sted, men om du unngår de mest populære plassene, vil prisen bli tilsvarende lavere.

 

Mindre hus, mindre husarbeid!

Det er mange usynlige fordeler med å bo på et lite areal. Det første man merker med å bo på få kvadrat, er hvor mye mindre tid som går med til husarbeid.

Du vil få mer tid og overskudd til både arbeid og fritid sammenlignet med å eie et stort hus som trenger vedlikehold og reparasjoner.

Et minihus gir deg muligheten til å prioritere andre ting, uten at huset ditt ender opp med å se ut som et kråkereir.

 

Strømsparende

Ikke la kulden stoppe deg om du vurderer å hoppe inn i campinglivet på helårsbasis! Du får tak i både campingvogner og husvogner som er isolert for norske forhold.

Tiden da pottevannet frøs i dårlig isolerte campingvogner er «long gone».

Strømregningen holder seg også lav på grunn av det lille arealet som skal varmes opp.

 

Unngå boligbobla

Det å bo på et lite areal er en bra måte å forberede seg på en tilsvarende økonomisk smell i Norge, som man så i USA for snart ti år siden.

Den enorme populariteten til minihus i USA kom nettopp som en direkte årsak av finanskrisen i 2008.

Om er bekymret for at budsjettet ditt plutselig kan bli merkbart strammere i løpet av årene som kommer, er det ikke dumt å være proaktiv og ikke investere for mye i eiendom.

 

Ut av sementjungelen

Forskjellen på et lite hus eller en husvogn, og en vanlig leilighet, virker kanskje ikke så stor med tanke på at antallet kvadratmeter er rimelig likt.

Men du får både hage og stillhet på kjøpet når du bor i et minihus eller husvogn. Du slipper bokstavelig talt å bo oppå andre folk. Det å måtte forholde seg til lydnivået og døgnrytmen til naboen er jo også enormt irriterende.

Og ikke minst slipper du innsynet fra naboblokka gjennom stuevinduet.

Siden huset tar opp så liten plass på tomta, gir det mer plass til rekreasjon. For eksempel kan du lage din egen kjøkkenhage, noe som gjør livsstilen enda mer miljøvennlig!

I tillegg er det lite som jorder deg mer enn å gjøre litt hagearbeid i en stressende hverdag.

 

Bli kvitt skrotet

Vi har alle vår indre «horder», og for mange vil det å bli kvitt unødvendige ting være noe av det vanskeligste med å flytte inn på et lite areal. Men spør deg selv: Har du egentlig bruk for den gamle ødelagte gitaren, eller alle de klærne som du aldri bruker?

Del alle tingene du eier opp i tre hauger. Det du vil kaste, beholde, og det du er usikker på. Gå så gjennom haugen med det du er usikker på, og tving deg selv til å kaste halvparten.

De tingene som har verdi kan du selge eller gi til Frelsesarmeen. Og om du skal kaste ting, pass også på at du hiver dem i riktig sortering!

Unngå impulskjøp av store gjenstander. Et nytt par ski tar betydelig større plass i et minihus enn i en stor enebolig! Prøv derfor alltid å kvitte deg med gamle ting før du kjøper noe nytt.