(StudentTorget.no):

Det nærmer seg slutten av nok et vårsemester. For mange betyr det utflytting fra leiligheten eller studenthybelen. Midt i eksamenslesingen er det kanskje ikke flytteprosessen som er i fokus akkurat nå. Det kan allikevel være lurt å planlegge litt, for å unngå ekstra kostnader og andre utfordringer. Her kommer en liten påminnelse om hva du bør gjøre ved utflytting.

 

Før flytting

Oppsigelsestider
Du bør tidlig få en oversikt over oppsigelsestider, for å unngå å betale mer enn nødvendig. De fleste leiekontrakter har en oppsigelsestid på en til tre måneder. Det gjelder også for studentboliger. Kontakt utleier i god tid. Bor du i en studentbolig kan du si opp kontrakten elektronisk på nettsidene.

Har du andre abonnementer og avtaler, som strøm og internett, vil det sannsynligvis være en oppsigelsestid på inntil en måned. Om du har bruk for en strømavtale i den boligen du eventuelt skal flytte til, kan du flytte strømavtalen til ny adresse. Da trenger du ikke å si den opp, men må melde om flytting til din strømleverandør. Det kan du gjøre på deres nettsider.

Det samme gjelder TV- og bredbånd-abonnementer. Her tilbyr mange leverandører flytting av abonnement til ny adresse. Du kan også overføre abonnementer til de som skal overta din adresse. Andre tjenester det kan være aktuelt å avbestille er innboforsikring, bank og barnehage.

Planlegg pakkingen
Det kan fort hope seg opp en del ting i boligen din, særlig om du har bodd der en stund. Planlegg i forveien hvor mye du kan få med deg i flyttelasset. Se om det er noe du kan selge eller gi bort av klær og møbler. Da unngår du panikk og spontan kasting på flyttedagen, fordi du har feilberegnet plass i bilen.

Trenger du hjelp til flytting er det lurt å undersøke flyttebyråer i forveien, så du finner det beste alternativet for deg. Å bestille flyttehjelp i siste liten kan by på problemer, da mange studenter flytter samtidig. Et annet alternativ er å leie en bil med god oppbevaringsplass, eller en tilhenger. For studenter uten bil, men med førerkort, kan det være en idé å låne bil av venner eller naboer. Du kan også sjekke ut tjenester som Nabobil og Bilkollektivet. Finn ut hva som passer for deg.


 

Ved flytting

Det viktigste du må gjøre for å unngå gebyrer og trekk fra depositum, er å vaske grundig ut av leiligheten.

Det er ikke bare gulvet som skal vaskes, men også vegger og tak. Husk å vaske komfyr og kjøleskap nøye, også under. Vinduer skal pusses, og sluk og avløp skal renses. Vask lister og dører, også på steder som ikke er synlig fra bakken. Utleier kan fort finne på å dra fingeren over toppen av skap og dørkarmer, og bli full av støv. Unngå det.

På badet kan det være lurt å gi dusjforhenget en runde i vaskemaskinen. Vask også innsiden av alle skuffer og skap. For studenter som leier studentboliger, har studentsamskipnadene sjekklister på nettsidene for hva du må huske å vaske.

Om du ikke har tid til å vaske ut selv, kan du bestille flyttevask. Det kan du gjøre for eksempel på MittAnbud.no eller Anbudstorget.no.

Erstatt eller gi beskjed om ting som har blitt borte eller fått skader. Ikke sats på at ingen merker det, det kan bli dyrere. Husk å tøm boden, kjelleren eller loftet. Lever alle nøkler og eventuelle vaskekort. Fjern navnet ditt fra postkassen.


 

Etter flytting

Oppdater informasjon og meld flytting der det er viktig med riktig informasjon. Meld flytting hos Folkeregisteret, det kan du gjøre på Skatteetaten.no. Folkeregisteret kommer ikke til å varsle Posten. Meld fra til Posten om at du har flyttet, og eventuelt be de om å ettersende post.

Skal du flytte ut av kommunen, er det lurt å bytte fastlege. Det kan du gjøre på helsenorge.no. Husk å melde fra til Lånekassen om du flytter hjem, men skal fortsette å studere.

Kilder: Fortum.no, Heimstaden.no, Flytting.no