Tanken om å kunne stå på egne ben og ikke være økonomisk avhengig av foreldrene mine har alltid vært noe som har motivert meg, sier Kristin Grøthe bestemt.

21-åringen er en av få studenter som har klart å spare opp nok egenkapital og kjøpe sin første leilighet. I dag bor hun på Manglerud sammen med kjæresten mens hun studerer andre året av barnevernstudiet på OsloMet.

Fortell, hvordan klarte du å spare opp til en så stor investering?

– Jeg begynte sparingen tidlig, og jobbet mye ved siden av videregående før jeg tok et friår som også gikk til to deltidsjobber. Med stillinger i sportsbutikk og på pub ble det ofte doble skift, hvor store deler av disse inntektene gikk til BSU og BSU+. 

 

Boligsparing for ungdom (BSU)

BSU er en spareform for alle under 34 år, hvor man kan sette av opp til 27 500kr i året. Samt trekke fra inntil 5000kr av årlig skatt, så sant du ikke allerede eier egen bolig. Det totale sparebeløpet er på 300 000kr.

Noen banker gir deg også muligheten til å opprette en ekstra boligsparingskonto. Der kan du samle opp ytterligere 300 000kr. Med samme rente som vanlig BSU-konto, men uten skattefradraget.


 

Knakk koden

 Videre forteller førstegangskjøperen at hun ser det å leie som å kaste penger ut av vinduet, og derfor har hun alltid sett bolig som en lur investering.

 

 

Var det fordelaktig å kjøpe med samboeren?

– Det var selvfølgelig en fordel når vi var to om det, men jeg måtte likevel ut med en stor egenandel og er fornøyd med hva jeg har fått til. På mange måter knakk jeg 
en kode hvor jeg kunne spare mye, men samtidig delta på sosiale ting.

For de som ønsker å begynne sparingen trenger det ikke nødvendigvis være tusenlapper som må bli satt av i måneden. Som student har man ofte ikke så mye til overs, og derfor kan mikrosparing være svært effektivt.

– Man kan for eksempel runde opp til nærmeste tier hver gang man drar kortet. Eller droppe den ene kaffekoppen ute med venner. Slik har jeg raskt samlet inn mange småbeløp, som senere har utgjort større summer.

Til slutt, har du noen råd til andre studenter som ønsker å oppfylle boligdrømmen?

– Begynn så tidlig som mulig med å spare i BSU, og vær målrettet. Samtidig er det viktig å ikke være for streng med seg selv. Man må huske å leve litt også. Alt handler om store og små prioriteringer, avslutter studenten med et smil om munnen.