(StudentTorget.no):

Er det høyt under taket der du bor har du mer plass enn du tror. Oppå skap og bokhyller er det plass til oppbevaringsbokser med foreksempel sko eller vinterklær. Slike bokser finnes i en mengde farger og stiler; i plast, stoff og som kurver. Her kan man velge etter smak og lommebok. Billigst er naturligvis plastbokser.

For de som har mange bøker og andre ting de trenger hylleplass til, kan et hyllesystem som foreksempel Ikea's Billy-system være en bra løsning. Disse bokhyllene fåes opptil 237 cm høye. I tillegg kan man bruke en åpen og lavere bokhylle som romdeler i et rom som skal ha flere funksjoner.

 

Sovesofaer og skapsenger

Hvis soverommet også skal fungere som stue, kan man vurdere en sovesofa. Ulempen er at man må fjerne sengetøy og gjøre om senga til sofa hver dag, noe mange ikke har tid til. Blir senga stående hele dagen kan det skape et rotete inntrykk av rommet. Likevel kan det være en praktisk løsning for et lite rom.

Slik får du plass:

✔ Tenk i høyden.
✔ Utnytt hjørner: Trekantede søppelkasser,skittentøykurver, hyller og bord.
✔ Finn flerfunksjonelle møbler.
✔ Utnytt plassen bak dører.
✔ Hev senga.
✔ Se etter møbler med skjult oppbevarings-plass.
✔ Kjøp sugekopp-hyller til dusjen.


Det finnes et stort utvalg sovesofaer fra cirka. 900 kroner og oppover. Ikea har modeller fra 890 kroner, men det finnes også mer stabile modeller hvis man ønsker å investere mer. Mange sovesofaer har skjulte oppbevaringsrom i armlener eller under setene, som for eksempel hos Metro sofesofa fra Bohus til rundt 6000 kroner. Norsk sengesenter har dyrere BedInside-modeller, samt flerfunksjonelle skapsenger; glem bestemors gamle og triste skapseng, disse er rett og slett imponerende! Det finnes modeller som kan fungere som bokhyller eller skrivebord med overhylle på dagtid. Sengen felles ned uten at man må fjerne noe fra skrivebordet eller hyllene. For slike senger må man imidlertid være forberedt på å betale en god del mer.


Selv uten slike løsninger kan man skape ekstra plass ved å kjøpe hodegavl med plass til sengetøy, bøker eller annet. Ikea har en variant til 695 kroner.

 

Hev senga!

Det er ikke nødvendig å heve senga veldig mye for å få bedre plass. Også små sengeforhøyere gir mye ekstra lagringsplass. Såkalte «bed risers» kan kjøpes hos foreksempel amazon.co.uk. eller lages selv hvis du er praktisk anlagt.

Hvis man syns det er greit å sove i høyden kan man bygge en hems til senga, slik at man kan ha sofa, skrivebord eller hva man måtte ønske under. Loftsenga med plass til skrivebord under er en mye brukt plassbesparingsmetode på soverommet. Det finnes også spesielle bordplater og hyller som passer til loftssenger, slik at man slipper bordbein og får bedre plass på gulvet. Et eksempel er Ikeas Tromsø-seng denne finnes i både 90 cm og 140 cm bredde.

 

LES OGSÅ: Slik pusser du opp hybelen gratis

 

Skrivebordsløsninger

For de som ikke vil ha skrivebord under loftsseng kan man spare en del plass ved å kjøpe et skrivebord som passer i et hjørne. På finn.no er det flust av dem til studentvennlige priser. På Ikea får man slike til en tusenlapp. En overhylle til skrivebordet skaper ekstra plass til papirer, bøker og annet, samtidig som man kan unngå å kjøpe skrivebord med store skuffer som tar opp mye plass.

Trenger du imidlertid mange skuffer kan et L-formet skrivebord være et alternativ. Det fins også bordkombinasjoner med bord og bokhylle i ett.

 

Få plass til klærne dine

Mange trenger en ekstra knaggrekke men har ikke lov å drille hull i veggen der de bor. Da kan en knaggrekke som kan henges over døren være et bra alternativ. Slike kan kjøpes i mange butikker, for eksempel hos Åhlens. Det finnes også klesstenger som kan henge over dørene, men slike er vanskeligere å få tak i enn de enkle knaggrekkene. Disse finner du blant annet hos Stacks and Stacks, som sender til Norge: Et eksempel er vist på bildet ved siden av.

Døra kan også være et smart sted å oppbevare klesvasken. Det gjør du med denne fiffige Urban Airer-løsningen som er et tørkestativ som henges over døra eller radiatoren. Har du et klesskap, en stor bokhylle eller et annet solid møbel stående inntil veggen et stykke unna et hjørne? I så fall kan du spenne opp en dusjstang fra siden av møbelet til veggen. Du trenger ikke borre hull i veggen, og får plass til å henge opp masse klær her.


 

En annen løsning er å kjøpe et klesstativ hvis det ikke er plass til flere klesskap eller kommoder. Dersom rommet er trangt, kan det få rommet til å virke større enn hvis man prøver å presse inn et klesskap til. På Ikea finnes et stort utvalg av slike klesstativ fra 59,- kroner og oppover.

Også andre butikker, som Jysk, har slike stativ.

 

Baderomsløsninger

På badet kan man bruke klassikere som sugekopp-knagger på dusjkabinettet, fliser, speil og lignende. Det finnes også hyller til dusjen. Til og med tørkestativ og håndklestenger kan henges opp uten å borre hull i veggen. Et eksempel er everloc tørkestativ, som kan kjøpes hos foreksempel Skeidar.

 

LES OGSÅ: Studenter senker standarden for å bo billig

 

Kollektivløsninger

Gangen i kollektiv kan ofte bli rotete, og det kan være lurt å investere i en trippel skohylle. Et klesstativ kan også være praktisk hvis det bor mange i leiligheten som har behov for å henge opp mye utetøy i gangen. Er badet lite, kan man kjøpe kombinert vaskemaskin og tørketrommel for å spare plass. Plassen på badet kan også utnyttes bedre med høye hjørnehyller. Inne i dusjen kan man sette opp dusjhyller og kurver, enten med sugekopper eller kurver man kan henge over dusjkabinettet. Slike får man kjøpt hos de fleste store kjeder som fører baderomsartikler, for eksempel Jysk eller Comfort.

 

Denne saken er hentet frem fra arkivet for nye lesere.