Det blir fort dyrt å bo alene hvis du skal flytte til en av de store byene i Norge. Både prisen for å eie og leie bolig øker for hvert år som går, og mange velger derfor bokollektiv som en sosial og økonomisk løsning.

Men for å ha drømmehjemmet, fremfor marerittet, kan det være smart å ta noen forhåndsregler.

– Det jeg likte aller best, var at det alltid var noen å finne på noe sammen med. 

Dette forteller Sandra Bjelde, som har studert juss i Bergen.

Bjelde har bodd i kollektiv med alt fra to til åtte andre, noe hun har både gode og dårlige minner fra. Hun forteller at å flytte inn i kollektiv er en flott måte å bli kjent med nye mennesker på dersom man flytter til et nytt sted.

– Man får på en måte en ny familie når man bor sammen med mange på en gang.

– Man har alltid noen å spise middag sammen med, eller å se på tv sammen med på søndagene når det ikke skjer noe, fortsetter hun.

Hun påpeker at fellesmiddag med samboerne gir et godt samhold, og at det er viktig å gjøre hyggelige ting sammen når man bor med andre.

– Det verste er folk som ikke klarer å vaske opp etter seg, eller som lar rot flyte. Folk som tar tingene dine og som ikke betaler felles regninger.

 

Ta ansvar

Uansett om man kjenner de man bor sammen med eller ikke, er det spesielt én ting som går igjen som irritasjonsmoment hos mange, nemlig vasking. 

Bjelde mener det ofte er en ulempe å flytte inn med noen man kjenner for godt. Hvis man ikke kjenner samboerne sine, er sjansen stor for at alle føler mer ansvar for både rydding og vask.

– En stund bodde jeg med åtte fremmede mennesker på en gang, og det er det beste kollektivet jeg har bodd i.

– Det var utrolig sosialt, og fordi alle vasket og tok sin del, var det ikke noe krangling, utdyper hun. 

Det er med andre ord ikke verdens undergang å flytte inn med ukjente mennesker.

Likevel kan det være smart å finne ut litt om de du eventuelt bor med, da det fort kan bli slitsomt dersom personene i et bofellesskap ikke deler den samme definisjonen på stilletid, vasking, rydding og besøk.

 

Nødvendig med klare regler

En av dem som har merket baksiden av kollektivlykken, er Heidi Suul Næss, som har studert kunst. Hun er skeptisk til å flytte tilbake i bokollektiv.

– Bo med venner og folk du kjenner, ikke ukjente. Du vet aldri hvem du støter på.

– Jeg hadde maks uflaks og bodde sammen med mennesker som hørte på musikk til langt på natt og som hadde fest hele tiden. Ingen vasket som de skulle, og det var alltid besøk hos oss, forteller Næss.

Hun mener at regler for både når man kan høre på musikk, ha besøk og ha fest, bør fastsettes allerede før man flytter sammen.

 

Kjøreregler for et vellykket kollektiv

- Vaskeliste! Når skal man vaske og hva innebærer det å ha vaskeuke? Her kan det også være lurt med en egen liste for hvem som skal gå ut med søppel og papir.

- Interne regler bør fastsettes før man flytter inn. Man bør bli enige om hvem som har ansvar for hva.

- Besøk må avtales med resten, masse besøk og snakking til langt på natt passer kanskje ikke for samboerne dine dersom de har en tidlig forelesning dagen etter.

- Fest og vors må avtales med alle, og passe inn i alles timeplan.
Hva er felles, hva er ikke felles? Ikke ta av andres mat dersom det ikke er klargjort at dette er greit på forhånd.

- Snakk om problemer idet de oppstår, ikke vent til det har gått for langt. Ha gjerne månedlige møter hvor dere diskuterer hvordan dere ønsker å ha det i kollektivet.

- Romkameratene dine er ikke foreldrene dine; ta din del av ansvaret.

Gjør hyggelige og sosiale ting sammen for å styrke fellesskapet.

 

Studenters rettigheter

På  hybel.no kan studenter og andre bostedssøkende finne andre å bo med, og ledige rom og hybler. Christian Rasmussen, daglig leder av hybel.no, råder studenter til å være tidlig ute når de ser etter hybel.

Til tross for økte hybelpriser, er det fortsatt rimeligere å leie rom i et bokollektiv enn å leie egen leilighet. Bokollektiv er derfor også et spørsmål om penger.

Det er mange som vil spare tusenlapper på å dele en leilighet, men det er smart å sette seg litt inn i leiekontrakter og rettigheter.

– Et råd jeg pleier å gi til alle, er å sjekke hvilke rettigheter man har som leietaker. 

Dette sier Kim O. Kantardjiev, tidligere leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Det er fort gjort å miste tusenvis av kroner på rare depositumskontoer, uenigheter om oppsigelsestid og annet.

Husk at depositum som oftest er tre måneders leie, og at det skal stå på en konto hvor leietaker og utleier begge står som kontoinnehavere. Begge skal være til stede for å ta ut penger av kontoen, og alle renter tilfaller leietaker.

– Man må også være klar over hvilke plikter man selv har som leietaker. 

I likhet med Bjelde fremhever han behovet for regler også blant leietakerne, for å unngå interne konflikter når det kommer til renhold og daglige rutiner.

Han anbefaler alle å sette opp kontrakt mellom leieboere, som tar for seg både rydding, orden, betaling av felles regninger og stilletider.