Lukten av nytt bygg formelig slår imot oss når vi entrer bygget som kan skilte med å være en av verdens mest avanserte universitetsbygninger.

Institutt for informatikk (IFI) flyttet nettopp inn i helt nye lokaler ved Universitetet i Oslo på Blindern, og for første gang på 25 år er alle IT-forskerne og studentene samlet under samme tak.

– Institutt for informatikk ble stiftet i 1977, og er det eldste og bredeste informatikkmiljøet i Norge. Her forskes det på alt fra design og interaksjon, til IT-utvikling i u-land, til medisinske anvendelser og programmering av roboter.

– Vi har studenter på alle nivåer, fra bachelor- til doktorgrad, og har fått bygd et helt nytt bygg for å samle hele informatikkmiljøet på ett sted.

Studieveileder Kristin Broch Eliassen ved Institutt for informatikk har grunn til å være stolt over den nye bygningen.

I det 160 meter lange bygget finner du nemlig både auditorium med nymotens høyteknologi, kaffebar, kantine med to varmretter hver dag, bibliotek, og egen studentpub.

Den 11 etasjer høye bygningen har også 2400 studentplasser totalt, fordelt på terminalstuer, undervisningsrom, kollokvierom og lesesaler.

Bygget har en rekke flotte kunstverk i og på byggets vegger, flere med mer eller mindre skjulte temaer fra matematikkens og informatikkens verden.

 

Trenger ikke være nerd

Inntrykket av at man må være i oversnitt opptatt av pc for å studere informatikk, er rekrutteringsleder Omid Mirmotahari opptatt av å avkrefte.

– På IFI kan du studere alt mulig innenfor informatikk. Du trenger ikke forkunnskaper i IT, men det er ingen ulempe.

Her begynner det studenter som ikke har noe IT-bakgrunn til de som har jobbet et par år i næringslivet. Felles for alle er at de får mye motivasjon og hjelp til å mestre studiet, blant annet gjennom et forkurs med trening i ulike verktøy, forklarer Mirmotahari.

Våre studenter får, uansett bakgrunn, en solid faglig plattform med både teoretisk og praktisk kunnskap, som gjør dem i stand til å forstå og utvikle fremtidens verktøy, poengterer han.

En annen myte om informatikkstudiet, er den kolossale overvekten av gutter. Mirmotahari anslår at i overkant av 100 jenter ble tatt opp ved forrige opptak, men påpeker at skjevfordelingen er noe de arbeider for å rette opp i.

 

Unik orakelordning

På vår omvisningsrunde, kan vi ikke unngå å legge merke til en sprudlende jente som vandrer rundt i en selvlysende og oransje vest som er minst tre nummer for stor.

Informatikkstudent Kristina Heyerdahl Elfving (23) er "orakel" den dagen Studievalg.no besøker IFI, og forteller gladelig om hvorfor hun har bekledd seg i den litt uvanlige drakten.

Som orakel, er oppgaven min å hjelpe studenter med alt mulig. Noen kommer med problemer med pc-en, mens andre har vanskeligheter med en spesifikk oppgave. Og da må jeg være lett å se, ler hun.


Å ha medstudenter som kan opptre som en kilde til gode råd, er eksklusivt for institutt for informatikk.

Mirmotahari forklarer hvorfor IFI har valgt å satse på en Orakelordning:

– Vi har som mål å hjelpe studentene der de sitter fast, når de sitter fast. Det har ingen hensikt for oss at studentene er nødt til å utsette arbeidet sitt, fordi ingen kan hjelpe dem. Derfor begynte vi med orakler.

– Hver linje har sin egen pc-stue, hvor oraklene sitter og hvor studentene kan henvende seg for å få hjelp.

Studieveileder Broch Eliassen skyter inn at de også har blogger, der studenter kan skrive inn for å diskutere eller få hjelp til oppgaveløsing.

For oppgaver, det har studentene på informatikkstudiet. Verken Broch Eliassen eller Mirmotahari legger skjul på at studiene er lagt opp på både et teoretisk og praktisk plan.

Det at studentene lærer om hvordan bruke og utvikle nye konsepter gir en mer spesialisert kunnskap innenfor feltet, og ikke minst en mer langvarig kunnskap, sier Mirmotahari.

Det er informatikkstudenten enig i.

– For meg er studietiden slik at det er 2 forelesninger i uka, pluss ukesoppgaver og gruppetimer. Man lærer mye som informatikkstudent, og mye av det er grunnleggende stoff som gir en bedre forståelse av faget – og som gjør det lettere å lære mer avanserte ting senere.

 

Mange valgmuligheter

Selv fikk Heyerdahl Elfving interessen for programmering etter sin far, som jobber innenfor IT-bransjen.

Allikevel, var det litt på impuls at hun startet på bachelorgraden i informatikk. Og selv om også hun så for seg at universitetsgangene skulle flomme over av nerder, er hun glad for at hun tok sjansen.

– Det finnes ikke noen typisk informatikkstudent. Det er utrolig mange forskjellige studieretninger og valgmuligheter her, og minst like mange forskjellige typer mennesker. Det som er unikt med IFI er at du får sjansen til å kombinere fagfelt.

– Det å studere "datafag" er jo helt annerledes for vår generasjon enn de før oss. Hele faget er mye mer anvendelig enn før, og er naturlig integrert i alle fagområder.

 

Tett kontakt med næringslivet

Foruten å jobbe som Orakel, er Heyerdahl Elfving gruppelærer i et fag, med i styret i studentpuben og styremedlem i studentorganisasjonen Navet.

Med andre ord, er timeplanen hennes ganske proppfull, noe hun trives med.

– Det sosiale er viktig for motivasjonen. Her på IFI er det veldig mange engasjerte studenter, og det skaper et inkluderende miljø.

– Navet er bedriftskontakten ved IFI, og hovedoppgaven er å organisere kontakt med forskjellige bedrifter.

– Hver torsdag har vi bedriftspresentasjoner, som gjør det enklere for bedrifter å komme i kontakt med studentene ved instituttet. Vi prøver å booke alle mulige typer bedrifter, for å tilby studentene noe alle synes er spennende.



Mirmotahari berømmer Heyerdahl Elfvings deltakelse i ting utenfor studiene, og mener det er helt mulig å være aktiv utover studiene. Det å være aktiv vil skape mye synergi med studiene.

 

Apropos jobb: Hvordan er kontakten med næringslivet?

– Det mest kjente arrangementet, i forhold til jobbmuligheter, er "dagen@ifi", et arrangement hvor de ulike bedriftene blant annet står på stands. Her får studentene informasjon om jobbmuligheter og studieprosjekter.

En ferdigutdannet student ved informatikk vil være godt kvalifisert innen mange ulike stillingskategorier. Det er lett å få en relevant jobb etter endt studie, også underveis for de som har kapasitet og ønske, sier Mirmotahari.

I tillegg, er vi veldig opptatte av at studentene skal få utfolde seg. I det nye bygget har vi fått et studentlaboratorium ("Sonen"), et kreativt rom for utforsking, utprøving og eksperimentering med faget. Her vil du kunne utfolde deg, være kreativ og lære på en annerledes måte, forteller han.

"Sonen" er også et møtepunkt hvor studenter som har en god idé kan komme og utvikle ideen, samme hvor i studieløpet man er. Her får man faglig hjelp fra både forelesere og medstudenter, fortsetter han videre.

 

Ta med tøfler!

Selv studieveileder Broch Eliassen trekker fram studentmiljøet som en faktor som bidrar til at studentene trives på instituttet.

Studentene ved IFI er enormt aktive, og det finnes en studentorganisasjon for hver av studieretningene. Dette er både sosiale og faglige studentorganisasjoner, som arrangerer alt fra turer til fester til diverse kurs, sier hun.

Og studentpuben nede i kjelleren er faktisk bygget fra bunnen av, og ikke gjort om fra et bomberom! Studentene har vært med på å forme omgivelsene, og vært med på hele prosessen, fortsetter hun.

Ja, her er det nesten sånn at man føler man kan ta på seg tøfler, flirer Heyerdahl Elfving, og nikker bekreftende når vi spør om studentmiljøet er bra.

– Det arrangeres blant annet bedriftspresentasjoner, jentekveld, filmkveld, LAN og ekskursjoner. Det er veldig motiverende å snakke med folk på tvers av linjer og studieløp.

Og til de som snuser på en utdanning i informatikkens tegn, har Heyerdahl Elfving følgende beskjed:

– Ikke vær redd for å ikke passe inn i miljøet, og ikke vær redd for å kunne for lite; du får hjelp. Mestringsfølelsen du får etter å ha fullført en oppgave er enorm, og du blir hekta.

– Jeg tror informatikk er et fag alle er interessert i, de bare vet det ikke enda! 

Besøk IFI og les om deres studier her.