(StudentTorget):
Bak din egen matpakke
Det er dyrt å kjøpe matpakke i kantinen hver dag og kjedelig med kneip og gulost i matpakken flere ganger i ukja. Her kommer oppskriftene som vil gjøre matpakkene dine både bedre og rimeligere.
I stede for å spise tørt brød eller bruke alt for mye penger i kantinen kan du bake din egen matpakke. Hjemmebakst kan fryses ned og smaker ferskt etter noen timer tining.
Muslibarer:
Dette trenger du til cirka 15 stykk:
- 1 dl tranebær
- 1 dl kokosmasse
- 1/4 ts. bakepulver
- 1/2 vaniljestang
- 1 egg
- 1/2 dl honning
- 1 dl mandelmel eller hvetemel
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl sjokolade knapper
- 1,5 dl muslimiks
- 4 ss. kokosolje
- 1/2 dl fersk sitron/appelsin saft
Slik gjør du det:
1. Bland sammen egg, saft, kokosolje, honning og frøene fra vaniljestangen i en bolle.
2. Bland så inn havregryn, muslimiks, mel og bakepulver.
3. Rør til slutt inn kokos, tranebær og sjokoladeknapper.
4. Fordel massen utover en firkantet form, cirka 1,5 cm tykk.
5. Stekes i 30 minutter på 170 grader.
6. Deles med en pizzaskjærer og avkjøles i kjøleskap i 1-2 timer.
Knekkebrød:
Dette trenger du:
- 4 dl sammalt hvete grov
- 4 dl store havregryn
- 2 dl solsikkekjerner
- 1 dl linfrø
- 1 dl sesamfrø
- 1 ts salt
- 7 dl vann
Slik gjør du:
1. Rør sammen mel, havregryn, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt og vann i en bolle og smør utover 3 brett med bakepapir. Vil du ha litt tykkere knekkebrød, bruker du to brett. Deigen er løs og klissete!
2. Stek knekkebrødene i varmluftsovn på 160 °C i 25 minutter.
3. Ta brettene ut og skjær knekkebrødene i biter. Sett brettene inn i ovnen igjen og senk temperaturen til 150 °C. Stek videre i 45-50 minutter, eller til knekkebrødene har fått en fin gyllen farge. Avkjøl på rist.
Tips:
Ved bruk av vanlig stekeovn stekes ett brett av gangen ved 180 °C, og så settes temperaturen ned til 170 °C .
Lion house rolls:
Dette trenger du til cirka 20 stykk:
- 5 dl lunket vann
- 1,5 dl melkepulver
- 50 g fersk gjær
- 50 g sukker
- 2 ts. salt
- 75 g smeltet smør
- 1 egg
- 600-700 g mel
Slik gjør du:
1. Hell melkepulveret i en bolle, tilsett vann og rør godt.
2. Tilsett smør, sukker, fersk gjær og ¼ av melet.
3. Tilsett resten av melet litt etter litt mens du elter deigen.
4. La deigen heve i underkant av en time, til dobbel størrelse.
5. Kjevl den så ut i en stor firkant, skjør den i avlange ruter og pensle rutene med smeltet smør før de rulles sammen.
6. La rullene heve til cirka dobbel størrelse.
7. Stekes i 15 – 20 minutter på 190 grader.
8. Pensle rullene med varmt smør når de tas ut av ovnen.
Fylte rundstykker:
Dette trenger du:
- 1 kg mel
- 5,5 dl lunket vann
- 50 g fersk gjær
- 1ts. salt
- 50 g feta ost/ tyrkisk youghurt
- 2 ss oliven olje
Slik gjør du:
1. Hell alle ingrediensene i en bolle og tilsett lunkent vann.
2. Elt deigen og la den heve i 30 minutter.
3. Kjevl deigen til en stor avlang firkant.
4. Fyll hele flaten med philadelphiaost, skinkestrimler og revet ost.
5. Rull hele rullen sammen som en kanelbolle og skjær stykker som er mellom 2 og 3 cm brede.
6. Stekes i 10 – 15 minutter på 220 grader.
Fylte horn (grove):
Dette trenger du:
- 200 gram hvetemel
- 150 gram sammalt hvete fin
- 150 gram sammalt hvete grov
- 1 ts. Sukker
- 1 ts. Salt
- 60 gram smør
- 3 dl melk
- 1 pakke gjær
- 200 skinke
- 200 gram revet ost
Slik gjør du:
1. Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er cirka 37 grader. Ha så i gjæren.
2. Bland mel, salt og sukker i en bolle, Ha i melkeblandingen og elt deigen.
3. La deigen heve i cirka 30 minutter.
4. Kjevl ut deigen til to store flate rundinger.
5. Del deigrundingene i åtte og fordel skinke og revet ost på de.
6. Rull hvert horn fra utkant av rundingen og inn mot midten.
7. La se ferdigrullede hornene heve i cirka 20 minutter.
8. Stekes i 10 – 15 minutter på 220 grader.
|
|
STEKT TORSK MED BACON: Stekt torsk med bacon og potetmos er den perfekte søndagsmiddagen. |