(StudentTorget.no):
Anders Hofseths jobb er å laste ned og prøve apper. Han er ansatt i NRKBeta og er en app-entusiast som bruker mye tid på å følge med på hva som skjer i det teknologiske markedet.
Han har sagt seg villig til å møte oss for å dele sin kunnskap om applikasjoner, eller apper som det kalles.
En regnfull formiddag møtes vi i resepsjonen i Glassgården på NRK, før vi tar heisen opp i tredje etasje og setter oss i en gul sofa. Anders har med både iPhone og iPad. iPaden har to sprekker i skjermen og en teipbit nederst, sånn at han ikke skal få glasskår i fingrene når han bruker den. Telefonen er også en smule medtatt etter over gjennomsnittlig aktivt bruk.
|
- Jeg har en 2009 iPhone 3GS, men snart får jeg den nyeste iPhone 4S, sier Anders.
Han trykker i vei på skjermen på iPaden. Det flyter over av apper og mapper, og fingrene sveiper over alle sidene for å finne riktig app.
- Dette er ulempen, vet du. Det er blitt for mange apper til at jeg finner frem til de jeg skal bruke.
Anders er generelt svært entusiastisk til bruk av apper. Han mener det er mange som kan gjøre hverdagen lettere - det handler bare om å finne frem til de rette.
Når jeg spør ham om hva han mener skiller apper fra vanlige programmer, er han ikke sen med å svare at forskjellen ligger i at det ikke er komplekse systemer som skal kunne alt. Det er enkelt og greit lagt opp slik at hver app har ett formål. Samtidig er det viktig at appene skal være lette å forstå.
- Du trenger aldri å lese en bruksanvisning for å skjønne hvordan en app funker, sier Anders.
LES OGSÅ: StudentTorgets egen StudentApp
Forskjeller innenfor appene
Det finnes to typer apper, lærer jeg av Anders mens han drar frem yr.no sitt nedbørsvarsel.
- Den første typen er bare en snarvei til en nettside, som for eksempel Yr sin. Denne appen viser hvor det regner.
Ikonet på iPaden tar deg direkte til internettsiden. Dette en lettvint form for app. Anders har til og med skrevet en artikkel om hvordan du "Lager din egen app på 23 sekunder".
Den andre typen, er apper som er skreddersydde for touch-skjermer. Man skal bruke hendene til å ta seg frem i stedet for å bruke mus og tastatur. De er lagt opp til at det skal være mer trykking og mer interaktivt enn når man bruker PCer. Anders viser meg en "Wind Tunnel"-app, altså en vindtunnell-app, hvor vi ser grønne korn som illustrer vinden. Anders tegner en bil og så får vi se hvordan vindens retning endres av kjøretøyet.
- Denne appen er laget for en berøringsskjerm. Jeg er nødt til å dytte, dra og tegne for at denne skal ha noen funksjon. Og det er jo det geniale ved det, sier Anders.
«Du trenger aldri å lese en bruksanvisning for å skjønne hvordan en app funker» |
Anders Hofseth, app-entusiast |
App for fire slurker øl
Både hos Android og iPhone finner du både gratis apper og apper man må betale for.
|
|
David Vekony. |
Anders mener at begge markede har lagt opp til en lur strategi, ettersom at en app bare koster rundt syv kroner. Så det er ikke så farlig om appen du laster ned ikke fungerer eller om Apple får 2,3 kroner av deg.
- Du betalte jo bare et par kroner for det uansett. Eller for å sette det i perspektiv: Du kastet bare bort fire slurker øl på det.
Våkner til den lille gangetabellen
David Vekony (20) studerer Økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen i Bergen. Han har en HTC HD2, men har fjernet Windowsplattformen til fordel for Android.
- Det var et dårlig utvalg av dårlige apper, i tillegg til at telefonen hang seg opp når jeg brukte Windows, sier David.
|
Han forteller at han bruker mobilen aller mest til å ringe og sende meldinger, men også kalenderen blir hyppig brukt. David benytter Simple Calendar som han har synkronisert mot Google Calendar, og dermed er den med ham uansett hvor han har nettilgang.
- Jeg har en vekkerklokke-app som heter Sleep as Android. Den registrerer om jeg snorker og om jeg snakker i søvne, forteller David.
Appen registrerer i tillegg hvor tungt eller lett du sover. Den kan vekke deg inntil en halvtime før du har stilt alarmen, dersom den registrerer at du sover lett og dermed vil våkne mer behagelig.
|
|
Marte Morland |
Kunst i forelesningene
Marte Morland (20) bor i Oslo og er enkeltemnestudent. Neste semester skal hun begynne på jusstudiene ved Universitetet i Oslo. Hun har en iPhone 4, og som David bruker hun en app som vekkeklokke:
- Jeg bruker i utgangspunktet Sleep Cycle for å stå opp, men jeg har det med å slå den av. Derfor setter jeg alltid på den vanlige vekkerklokken i tillegg. Men intensjonen er i alle fall god! sier Marte.
I tillegg til iPhone har hun en iPad som følger flittig med på forelesningene.
- Jeg bruker Pages. Det koster litt, men det er så utrolig godt å skrive med at det er verdt hver krone. Man kan organisere alt i mapper, så hvert fag jeg tar har en egen mappe. Det gjør alt veldig oversiktlig og lett.
|
- Men det hender jeg bare blir sittende og lage karikaturtegninger av professorene hvis forelesningen er litt kjedelig.