(StudentTorget.no):

De fleste studenter kjenner igjen følelsen. Du har skrevet en lang oppgave. Klippet og limt avsnitt, rettet, lest gjennom igjen og igjen. Endelig ferdig trodde du. Men det var du visst ikke. Den evinnelige litteraturlisten må selvsagt legges inn. Informatikkstudenten Michael McMillan (20) ved NTNU i Trondheim, tok tak i problemet og skapte LittList.no til hjelp for alle som synes at litteraturlister suger. 

- Det er et problem jeg egentlig har følt at det ikke var noen bra løsning på fra før. Jeg satte meg ned for å finne på en kjapp og grei løsning, og da var det dette jeg kom fram til, forteller informatikkstudenten.
 
 

Slik fungerer det

LittList.no er ganske enkelt en søkemotor som finner informasjonen om bøkene man har benyttet gjennom oppgaveskrivingen. Du taster enten tittelen på boka, ISBN-nummeret eller navnet på forfatteren, klikker på søk, og får opp resultatene i alfabetisk rekkefølge. Man velger så bøkene som er blitt benyttet. Kildeinformasjonen man i dag skriver inn manuelt, kommer opp om den aktuelle boken. Man kan i tillegg velge mellom Vancouver, APA eller Harvard-stil å ha informasjonen i. Deretter er det bare å copy – paste kildeinformasjonen rett inn i oppgaven.
 
LittList.no finner bøkenes informasjon gjennom Google Scholar og Bibsys sine systemer som kilder. Hver gang en bok har blitt søkt på før, lagres denne i en lokal database slik at det går raskere for nestemann som søker på den samme. I løpet av kort tid skal man også kunne søke på nettsider og få referanseinformasjonen for disse. 
 
Michael er også meget interessert i tilbakemeldinger. Siden har derfor en knapp der studenter kan legge inn feedback og ønsker til ting de føler bør legges til. 20-åringen bemerker at siden er laget som et gratis hjelpeverktøy, og hans ambisjon er kun at siden blir spredt mest mulig.
 
 

Sprer seg gjennom sosiale medier

Nettsiden har hatt tydelig appell, og på kort tid har den spredt seg som ild i tørt gress. Siden ble lansert mandag 25. november, og to dager senere har mer enn 1400 personer allerede vært inne og laget litteraturlister. I tillegg har enda flere vært inne for å ta en kikk. Spredningen av siden skjedde gjennom Michaels facebookside og et diskusjonsforum der han jaktet etter tilbakemeldinger. Herfra har antall brukere økt betraktelig.
 
 Hadde du trodd at det skulle bli så populært?
 
- Nei, det hadde jeg faktisk ikke. Det var egentlig bare et eksperiment for å se om jeg var den eneste som hadde dette problemet. Det viste seg at det var det ikke. Det var mange flere som delte min misnøye med det å skrive litteraturlister manuelt.
 
Michael forteller at siden er myntet på de som ikke allerede bruker slike verktøy, så den vil være en grei introduksjon eller en midlertidig løsning.
 
- Det er en hindring mindre enn de andre store verktøyene. Hvis du for eksempel skal skrive en masteroppgave så kan disse være nødvendige, men skal du skrive en mindre oppgave så er LittList veldig praktisk. Tanken er at det skal gå maks tre steg før du har en litteraturliste som duger, forteller den flittige informatikkstudenten.  
 
- Siden løser forhåpentligvis et ganske irriterende problem for de fleste studenter, sier han. Det skal være en mellomting mellom en tungvekter av et referanseverktøy og ingenting. Man skal uansett slippe å redigere kildene selv, som er jævlig irriterende, uttaler informatikkstudenten av åpenbar egenerfaring.  
 
Sjekk ut Michaels hjelpeverktøy på Littlist.no
 
 

LES OGSÅ: Syv gratis nettsider for studenter