M ontenegro er kjent for sin vakre kystlinje, med sandstrender, sjarmerende småbyer og luksuriøse feriesteder, som Budva og Sveti Stefan, som tiltrekker seg turister fra hele verden.

Kotor er en godt bevart middelalderby ved Kotorbukta.

Lovćen nasjonalpark, med sitt imponerende fjellandskap og det historiske mausoleet til Petar II Petrović-Njegoš, tilbyr en uforglemmelig utsikt over landet.

En annen uforglemmelig severdighet er Ostrog klosteret, som er bygd inn i en nesten vertikal fjellvegg. Klosteret har blitt et viktig pilegrimssted for serbisk-ortodokse kristne.

Landet ble selvstendig fra Serbia i 2006, etter en folkeavstemning, og har siden den gang arbeidet for å utvikle sin egen identitet som nasjon.

Etter uavhengigheten har Montenegro etablert seg som en stabil demokratisk republikk. I 2008, søkte landet om medlemskap i EU. Siden, har de gjennomført en rekke reformer, for å tilpasse seg europeiske standarder.

Videre, ble de medlem av NATO i 2017, noe som ytterligere styrket deres internasjonale posisjon og samarbeid med vestlige allierte.

 

Montenegro

Hovedstad: Podgorica

Totale innbyggertall: Ca. 620 000

Areal: 13 812 km²

Tidssone: CET (UTC+1) / CEST (UTC+2)

Offisielle språk: Montenegrinsk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Euro (EUR)

 

 

Utdanning og universiteter

Selv om Montenegro er et lite land, arbeider universitetene for å utvikle seg og holde tritt med internasjonale trender innen høyere utdanning og forskning.

Foreløpig, er undervisningsspråket ved de fleste universitetene og høyere utdanningsinstitusjonene montenegrinsk, men dette er under endring. Universitetene har en økende tendens til å tilby programmer på engelsk, særlig innen teknologi, økonomi og medisin.

Her er en kort oversikt over noen av de mest anerkjente universitetene:


 

Universitetet i Montenegro (Univerzitet Crne Gore)

Det største og eldste offentlige universitetet i landet, grunnlagt i 1974.

Universitetet har en rekke fakulteter, som dekker et bredt utvalg av fagområder, inkludert økonomi, jus, naturvitenskap, medisin, arkitektur, kunst og humanistiske fag.

 

Mediterranean University (Univerzitet Mediteran):

Det første private universitetet i Montenegro, etablert i 2006.

Det tilbyr studieprogrammer innen økonomi, informatikk, turisme og hotellfag, arkitektur og design, jus og statsvitenskap.

Universitetet er også involvert i forskning, spesielt innen områder som informatikk, telekommunikasjon og næringsliv.

 

Studieåret er delt opp i to semestre: høstsemesteret som går fra oktober til februar, og vårsemesteret som varer fra februar til juni.

Karaktersystemet i Montenegro ligner på det som er brukt i andre europeiske land, og karakterene varierer vanligvis fra 5 (utmerket) til 1 (utilstrekkelig). Noen institusjoner kan imidlertid bruke et annet karaktersystem eller til og med konvertere karakterene til ECTS-poeng.

Studenter fra EØS-land trenger ikke visum for å studere i Montenegro for opphold under 90 dager. Hvis oppholdet skal vare lenger enn 90 dager, må studentene søke om midlertidig oppholdstillatelse etter ankomst i landet.

Det er viktig å merke seg at kravene og prosedyrene kan variere avhengig av den enkelte situasjon, og det anbefales å sjekke med nærmeste montenegrinske konsulat eller ambassade for oppdatert informasjon.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.


 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Montenegro, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på montenegrinsk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.
Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Montenegro og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

 

Nyttige linker:

Finne studier i Montenegro:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse

Numbeo

NOKUT

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Lånekassen

 

Prisnivå og boligforhold

Prisnivået i Montenegro er som oftest ett par hakk lavere enn Norge, minst, og ofte gjerne mer enn dette.

Mat på utested er billigere, men prisforskjellen varierer en del. Derimot, er drikke, både kaffe og alkohol, garantert betraktelig billigere.

Det samme kan sies om offentlig transport, hvor av prisene er ofte halvparten av norske priser.

Leieprisene i Montenegro er betydelig lavere enn i Norge. Prisen på en ettromsleilighet i en storby er halvert eller mer av Oslo priser. Prisene for leiligheter utenfor sentrum er enda lavere.


 

Praktisk

Montenegro har et variert klima, med en blanding av middelhavsklima langs kysten og et kontinentalt klima i innlandet.

Sommermånedene er varme og tørre, med temperaturer som ofte når 30°C og høyere langs kysten. I fjellområdene, er sommeren mildere, mens vintermånedene, kan være kalde og snørike.

Montenegro har et godt utbygd veinettverk, men veistandarden varierer. Imens hovedveiene er i generelt god stand, kan noen sekundære veier være smale og svingete, spesielt i fjellområdene.

Montenegrinsk mat er en blanding av middelhavsmat og tradisjonelle balkanske retter.

Noen populære retter inkluderer cevapi (grillede kjøttpølser), pljeskavica (grillet kjøttkake), burek (paideig fylt med kjøtt, ost eller grønnsaker) og sarma (kål eller vinblader fylt med kjøtt og ris).

Fersk sjømat er også populært langs kysten.

 

 

Kultur

Religion spiller en viktig rolle i Montenegros kultur, med en hovedsakelig ortodoks kristen befolkning. Den serbisk-ortodokse kirken har stor innflytelse, og religiøse høytider som jul og påske feires med stor iver og tradisjonelle skikker.

I tillegg, har Montenegro også en betydelig muslimsk minoritet, særskilt i den nordlige delen av landet.

Eller kan det sies at familieverdier og samfunnsforhold står sterkt i montenegrinernes kultur. De er kjent for sin gjestfrihet og åpenhet mot besøkende.

Det er vanlig at familier og venner samles for å dele måltider, og det er ofte en rekke sosiale arrangementer og festivaler der folk kommer sammen for å feire og opprettholde kulturelle tradisjoner.