Fortell kort om hva du jobber som og hvor

Jeg jobber som konsulent i Affecto, Nordens ledende leverandør av Information Management (IM). For tiden jobber jeg i to prosjekter innen henholdsvis virksomhetsstyring og Master Data Management. I tillegg til at jeg, sammen med andre nyansatte fra Norge, Sverige og Danmark, deltar i årets Talent Recruitment Program (TRP).

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? 

Dagene mine varierer veldig avhengig hvilken kunde jeg er hos, prosjektene, kundene og verktøyene er alle forskjellige. Dette er konsulenthverdagen. Felles for prosjektene er at man jobber mot løsninger som skal gi kunden et bedre og mer korrekt beslutningsgrunnlag. 

 

Hva skal til for å lykkes i din jobb?

Som konsulent nå du være sosial og trives i team bestående av kollegaer og kunder, samtidig som man bør kunne være selvgående og ta eget initiativ. Man må være strukturert, løsningsorientert og ha gjennomføringsevne. Det er også veldig viktig at man trives med en hektisk og variert hverdag. 


For å jobbe med fagområdet Information Management må ha kunnskap, og ikke minst interesse for, kombinasjonen av IT og økonomi og ha et ønske om å lære mer!

 

Hvordan er den typiske karriereveien videre i ditt yrke / din bransje?

Affecto University er etablert for å kunne tilby ansatte kompetansen de trenger og muligheten for faglig utvikling. Et av programmene som tilbys er TRP, som er rettet mot nyansatte fra universitet eller de som har jobbet et par år i andre bransjer. Programmet varer i 9 mnd og tas parallelt med kundeoppdrag. Formålet er at man skal få de verktøyene man trenger for å utføre rollen som BI-konsulent best mulig. Dette innebærer kurs i konsulentferdigheter, prosjektledelse, samt fagområdet Information Management. Dette gir ikke bare en god start på karrieren, men også en smakebit på mulighetene innen vår bransje. 

Hvor du er på karrierestigen, veien fra juniorkonsulent til senior, er avhengig av ansettelsestid og ferdigheter. Hvilke områder du jobber med innen Information Management og din faglige utvikling er du selv med på å påvirke.


 

Hva er de typiske startjobbene og arbeidsoppgavene for nyutdannede som starter i ditt yrke / din bransje?

I Affecto får man tildelt en mentor, en senior i bedriften, som du er sammen med på ditt første prosjekt. Mentoren fungerer som veileder og gir deg en god og trygg introduksjon til din nye hverdag.  Hvor raskt du kommer ut i prosjekt er avhengig av ledige prosjekt og mentorer, men de fleste er ute innen en måned eller to etter at du blir ansatt. I mitt tilfelle så hadde jeg møte med kunde allerede dagen etter at jeg begynte i Affecto. 

 

Hva er din utdanningsbakgrunn?

Jeg har en mastergrad innen industriell økonomi og teknologiledelse med fordypning i datateknikk og finans fra NTNU, samt et år som utvekslingsstudent på National University of Singapore. Jeg har også et semester på Gründerskolen, et samarbeid mellom UiO og utdanningsinstitusjoner i utlandet som i mitt tilfelle var amerikanske Cornell University.

 

Hvordan og hva tror du gjorde at nettopp du fikk denne jobben?


Etter et år i arbeidslivet bestemte jeg meg for å søke etter andre utfordringer og fant stillingsannonsen på hjemmesiden til min gamle linjeforening. I tillegg til et spennende fagområde som passer godt med min bakgrunn var det veldig viktig for meg at en tidligere studiekamerat som jobbet i Affecto anbefalte arbeidsplassen sin på det varmeste. Det at Affecto er på “Top 10” i Great Place to Work var også et pluss. Så da jeg ble tilbudt jobb etter et par intervjurunder, var det lett å takke ja!

Jeg har en utdanningsbakgrunn som passer veldig godt til Information Management, i tillegg til at jeg har gjort mye utenom studiene på NTNU. Jeg har organisasjonserfaring, studie- og arbeidserfaring fra utlandet og vært på flere lange reiser i Europa, Asia og Sør-Amerika. Jeg er veldig glad i å prøve nye ting og utfordre meg selv.

 

Hva er dine anbefalinger / råd til personer som vil begynne i samme yrke?

Vær nysgjerrig! Har du venner som er ute i jobb snakk med dem og ta kontakt med HR-avdelingen til de aktuelle bedriftene. Det er mye mer å hente ved å snakke med personer enn å lese på hjemmesider og brosjyrer. 


Hvis du har noen år igjen av studiene og synes Information Management høres spennende ut; ta relevante fag ved andre institutter. Ta innføring i bedriftsøkonomi hvis du går data eller introfag i IT hvis du er økonomistudent. Sjekk mulighetene for å skrive masteroppgave for en relevant bedrift. 

 

Er det noen spesiell krav som stilles for å få en jobb som den du har?

Av formell kompetanse kreves det høyere relevant utdannelse innen IT eller økonomi for å få jobb i Affecto. Det er mye i jobben som du ikke lærer på skolen og du vil få god opplæring og oppfølging, men det er viktig å forstå det grunnleggende og ha et ønske om å lære mer. 

Konsulentyrket krever at man er tilpasningsdyktig og har høy arbeidskapasitet og gjennomføringsevne. Man skal kunne sette seg raskt inn en problemstilling, takle og ikke minst trives med å jobbe i flere typer prosjekter enten med flere kollegaer og kunde, eller mer selvstendig. Du må ha lyst på en jobb som er variert og utfordrende. 

 

Et siste spørsmål! Hva synes du er det beste med å jobbe i ditt yrke / din bransje og har dere noen gode frynsegoder?


Det beste for meg er en variert hverdag og gode muligheter for faglig utvikling. Man treffer mange dyktige folk og lærer flere bransjer å kjenne. I Affecto arrangeres det en del kurs som man kan melde seg på om man ønsker å utvide den faglige horisonten. 

Selv om vi konsulenter sitter spredt på forskjellige kundeprosjekter møtes man på lønningspilser og fagkvelder. To ganger i året er det Kick-Off hvor man drar på helgetur til f. eks skianlegg som innebærer litt faglig påfyll samt mye moro og god mat og drikke! En gang i måneden arrangeres det mangekamp, og man får prøvd seg på kanskje nye idretter. Gokart, tennis og aking er noen av aktivitetene som ble arrangert i 2011. Affecto har også hytte på Trysil som man får leie og som jeg gleder meg til å benytte i februar.