(Campus):

Når råolje flyter inn på land etter en oljekatastrofe på havet, må oljen fjernes manuelt med spader og børster.

Denne påkjenningen ønsker Silje Rabben og Marius Montarou å spare hjelpepersonellet for. Derfor har industridesigneren Silje og sivilingeniøren Marius gått samme for å lage et system som automatisk fjerner oljesøl på land.

- MOSE er verdens første automatiske system for å fjerne oljesøl på land på en trygg og effektiv måte. Ideen går ut på å redusere den fysiske belastningen for personell som rydder opp og gjøre prosessen mer effektiv. I dag blir denne jobben gjort manuelt med børster og spader, forteller de.

 

Ulykke som inspirasjon

MOSE-teknologi: Silje Rabben (25) og Marius Montarou (26) har funnet opp et automatisk system for å fjerne oljesøl på land.
- I 2007 gikk skipet Server på grunn utenfor Fedje, hvor det ble satt i gang et ekstremt ressurskrevende og manuelt arbeid for å fjerne oljesølet som var skylt i land. Da denne ulykken like godt kunne hendt på hjemstedet mitt (Austevoll), gav det en ekstra drivkraft til å løse utfordringen.
Gjennom et skoleprosjekt ved Institutt for produktdesign på NTNU valgte vi å fokusere på denne problemstillingen, for å komme opp med nye løsninger innen oljevern.

De to gründerne arbeider nå for at teknologien kan lanseres ute i verden, og gjøre jobben enklere ved fremtidige oljekatastrofer.  

- Ambisjonen er å få MOSE-teknologien ut i verden og bygge en bærekraftig bedrift basert på innovasjon. MOSE skal bli et bruksverktøy i industrien på lik linje med andre profesjonelle verktøy.

 

"Learning by doing"

Nå er hovedfokus å skaffe et nettverk og gode samarbeidspartnere, og de er ikke i tvil om hvorfor akkurat de vil lykkes.


- Fordi vi har en utrolig god ide, som løser et stort behov i veldig mange forskjellige bransjer. Vi er et motivert og kreativt team, som jobber hardt for å oppnå suksess, og ikke minst fordi vi har gode samarbeidspartnere i ryggen - NTNU Technology Transfer, NOFO og Innovasjon Norge.

- Hva jobber dere med akkurat nå?

- Bygger nettverk, skaffer samarbeidspartnere og kapital til å drive selskapet.

Hva er den største utfordringen akkurat nå?

- Å skaffe de første referansekundene.

Så langt har de gode erfaringer med gründertilværelsen, selv om det gjerne blir lange arbeidsdager, med prøving og feiling.

- Fordi det er utrolig givende å bygge opp en bedrift og en strategi rundt et produkt man selv har vært med å utvikle. Man blir kastet ut i nye utfordringer hver dag. Det gjør at læringskurven er ekstremt bratt - og ingenting er vel gøyere enn "learning by doing".

LES OGSÅ: 200 søkere per traineestilling

 

Vil utvikle flere idéer

Med tiden håper Silje og Marius at teknologien blir såpass etablert at kundene kommer til dem, og ikke motsatt. På lengre sikt er målet at de kan få muligheten til å utvikle nye idéer.


- Hvor er dere om fem år?

- I full gang med salg av MOSE-produkter i et internasjonalt marked - både innen oljevern og industri. Om fem år er målet å ha kommet så langt at folk ringer til oss og etterspør produktene, i stedet for at vi ringer til dem og forteller hva vi driver med.

- Hvilke forbilder har du i norsk næringsliv?

- Bård Eker, en dyktig, energisk og kreativ mann, som på en utmerket måte har klart å kombinere produktdesign og business. Og Frederic Hauge, en miljøaktivist som har klart noe mange andre innen samme bransje ikke har klart – å sette miljø på dagsordenen på en troverdig og profesjonell måte.

- Hva er den store karrieredrømmen?

- Vi holder nå på å realiserere en egen ide - og det gir mersmak å fortsette med dette i fremtiden. Drømmen er å lykkes som gründer, og dermed ha muligheten til å utvikle flere ideer!

 

Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus.